Σενάρια πρόωρων εκλογών που αναδεικνύει και ξορκίζει ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούνται με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανοιχτά αυτή την εκτίμησή κατά την παρέμβασή του στην βουλή την Πέμπτη το βράδυ.
Η διαδικασία της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Από την ως τώρα συζήτηση για τον εκλογικό νόμο διαφάνηκαν και οι όροι που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα.

Ισχυρή κυβέρνηση vs προοδευτικές δυνάμεις

Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ πλασάρεται ως δύναμη σταθερότητας και κυβερνησιμότητας. Αυτό άλλωστε ήταν το βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για να υπερασπιστούν την θεσμοθέτηση του κλιμακωτού μπόνους στο πρώτο κόμμα και την εξασφάλιση ισχυρών κυβερνήσεων.
Από την άλλη μεριά αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμμείνει στην απλή αναλογική κάνοντας επιθέσεις φιλίας στο Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως παράγοντα σύγκλισης και επανάκαμψης των προοδευτικών δυνάμεων.
Μάλιστα εκτίμησε ο κ. Τσίπρας ότι παρά τις διαφορές τους οι προοδευτικές δυνάμεις στις επόμενες εκλογές θα διαμορφώσουν κυβέρνηση συνεργασίας και θα ανακόψουν το δρόμο στη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έκαναν ένσταση αντισυνταγματικότητας σε ότι αφορά τη διάταξη θέτει όρους για την παροχή μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων προκειμένου να καταστήσει αδύνατες στην πράξη εκλογικές συνεργασίες κομμάτων.

Πόρτα σε Τσίπρα από Βαρουφάκη

Πάντως στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι διαφωνίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο δεν θα τους εμποδίσουν να συνεργαστούν και να συγκυβερνήσουν.
Αύριο αναμένεται να πάρουν το λόγο, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για την κα Γεννηματά μετά και την δεδομένη από το ΚΙΝΑΛ καταψήφιση του εκλογικού νόμου που φέρνει η ΝΔ είναι πως θα απαντήσει και θα τοποθετηθεί στο προσκλητήριο που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας.
Παρεμφερής επίσης με την κριτική Βαρουφάκη είναι και η κριτική του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο αλλά και τις προοπτικές δημιουργίας ενός μεγάλου συνασπισμού συγκυβέρνησης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και Βελόπουλος ψηφίζουν

Με τα ως τώρα δεδομένα και τις πληροφορίες, δεν αναμένεται να παραβρεθεί στη βουλή και να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός και επιστρέφει αύριο Παρασκευή όταν και ολοκληρώνεται η συζήτηση με την ψήφιση του εκλογικού νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη 168 βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ θα το καταψηφίσουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25).
Με το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ καταργείται η απλή αναλογική στη διάθεση των βουλευτικών εδρών και θεσμοθετείται το κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει τουλάχιστον 25%. Το ανώτατο όριο του μπόνους των εδρών φτάνει τις 50 έδρες και μπορεί να δίνει την αυτοδυναμία αν το πρώτο κόμμα προσεγγίσει το 40%.
TA NEA