Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και ποδόσφαιρο (βίντεο)




 Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2020

(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ. Στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατά την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου τροποποίησης που συζητείται στην Ολομέλεια.
Κυρ. Μητσοτάκης: Στην κοινωνία υπάρχει το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης
Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγήτο η ΝΔ με διαφορά διπλασσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;
Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη.
Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.
Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός.
Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία.
Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα.
Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου.
Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν τηνκοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους.
Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία.
Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπαθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.
Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαικής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη.
Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες.
Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι τοπικές κοινωνίες σε μεγάλο αναβρασμό
“Ανησυχούμε”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι “η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική”, για να σχολιάσει πως “όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”. Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι “δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα” και ότι “δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ”. “Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.
«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».
«Πάγωμα» της συμφωνίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή. «Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.
Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.
Γ. Φραγκίδης: H κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε μόνο υποσχέσεις
Στις προκλήσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη.
Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε ο βουλευτής που επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πάγια αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της, προσηλωμένη στους στόχους της. Θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προβάλλει παράλογες διεκδικήσεις, επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Φτάσαμε στις παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός των θαλάσσιων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την πρόσφατη εκδήλωση της επιθετικότητας της να δηλώνει ρυθμιστής στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης».
Σε αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Φραγκίδης, οι ΕΔ της Ελλάδας απαιτείται να έχουν υπολογίσιμη ισχύ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τους. Η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας.
Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.
Γ. Μαρίνος: Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα
Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ την κατάπτυστη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς και έχει το θράσος να φέρνει για επικύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.
“Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του” υπογράμμισε. Χαρακτήρισε τη συμφωνία “καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις” και “βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους”.
Είπε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ “είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές” και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων”.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στον Άραξο και χαρακτήρισε έγκλημα κατά του λαού την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές εστίες στο εξωτερικό, προσθέτοντας “το ΚΚΕ σας καταγγέλλει και σας προειδοποιεί: Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε”.
“Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη αντιποίνων. Πείτε την αλήθεια στο λαό. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και οι αποστολές στο εξωτερικό είναι στο στόχαστρο ρώσικων και ιρανικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ρωσίας και του Ιράν” τόνισε.
Είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει το “αισχρό σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή και προειδοποιεί για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που προωθούνται στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό”. Κάλεσε επίσης να υλοποιηθεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ακόμα ότι “η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και σκοπεύει να δυναμώσει τον ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας”. Τόνισε ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται μεταξύ “δύο ΝΑΤΟϊκών συμμαχικών κρατών μέσα από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων” και η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ “που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο”.
Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ “καλλιέργησαν ψεύτικες προσδοκίες για παρεμβάσεις του Τράμπ” και “αυτός έθεσε την αμερικάνικη γραμμή της συνδιαχείρισης, σας κάλεσε να τα βρείτε, να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα”.
Εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σε αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό, τόνισε ο Γ. Μαρίνος θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα: “Το ΚΚΕ σας ξαναρωτά: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό;”.
Α. Παπαρήγα: Προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο
«Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα οποιεσδήποτε κυβερνήσεις κι αν πέρασαν, ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία. Όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν συμφωνίες χρησιμοποίησης του εδάφους της Ελλάδας για την πραγματοποίηση επιθετικών ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και η Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται και σήμερα» είπε στην ομιλία της στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μην στήριξε η Ελλάδα».
Η Α. Παπαρήγα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη προετοιμασία είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε πόλεμο κατά των γειτονικών λαών και να αποδεχθεί συμβιβασμούς που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα».
Τόνισε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη «πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους διότι “χτυπάει καμπάνα” για πολλά κράτη. Η Συρία είναι ενιαίο κράτος, η Λιβύη είναι ενιαίο κράτος;».
«Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλλουμε την ειρήνη. Όχι προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο» είπε, προσθέτοντας: «Παλεύετε και για να εμποδίσετε την ουσιαστική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ’ όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».
«Το ότι καταψηφίζουμε είναι απολύτως ευνόητο. Το “όχι” που μπορεί να ακουστεί κι από άλλα κόμματα στη Βουλή είναι στη λογική των ανταλλαγμάτων. Το “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σκίσιμο των μνημονίων» κατέληξε στην ομιλία της η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.
«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας», δήλωσε η Σ. Σακοράφα
«Είναι οι ΗΠΑ που καλλιέργησαν την επιθετικότητα του Ερντογάν», είπε, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.
«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», είπε η βουλευτής και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.
«Η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, θέτει στις ΗΠΑ απαιτήσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν. Οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν να δυσαρεστούν την Τουρκία με την αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση και το τίμημα της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης πληρώνεται με ελληνικά έξοδα. Παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Σακοράφα και τόνισε «ο Λευκός Οίκος δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή».
Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Σουλεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όταν όλος ο κόσμος ζητούσε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. «Αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού ανεξάρτητου κράτους», σχολίασε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, που τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
“Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο” δήλωσε ο Κ. Χήτας
«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Εμείς δεν απορρίπτουμε τους πάντες. Θέλουμε όμως σε μια συνεργασία να κερδίζει και η Ελλάδα. Επιβεβαιώνετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε κατά τη συζήτηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Αδυνατείτε να κατανοήσετε τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζετε την Ελλάδα. ‘Ασκηση εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, καλός προγραμματισμός, συντονισμένη και οργανωμένη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η κυβέρνηση θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στους Αμερικανούς». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «φτάσαμε εδώ γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τη βρώμικη δουλειά».
«Παραχωρείται εθνική κυριαρχία και σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφού παραχωρείται στις ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση, στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε όσα άλλα μέρη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, καταγγέλλοντας ότι μέσα στην συμφωνία υπάρχουν αόριστες διατυπώσεις με μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου