Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κόμπι Μπράιαντ: Μοιραία για την τραγωδία η αλλαγή διαδρομής του ελικοπτέρου

Νέα στοιχεία για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες το ελικόπτερο που επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ η 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Κόμπι Μπράιαντ: Μοιραία για την τραγωδία η αλλαγή διαδρομής του ελικοπτέρου | tovima.gr
Νέα στοιχεία για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες το ελικόπτερο που επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ η 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσο προχωρούν οι έρευνες των αρχών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία σημαντικός παράγοντας στην τραγική αυτή εξέλιξη έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς στο Λος Άντζελες την μοιραία Κυριακή επικρατούσε ομίχλη.
Ενδεικτικό είναι και το γράφημα που δίνουν στη δημοσιότητα οι Los Angeles Times, όπου δείχνουν το ελικόπτερο, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο John Wayne με προορισμό το αεροδρόμιο Camarillo, να επιλέγει διαφορετική διαδρομή από αυτή που επέλεγε συνήθως και που είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον άλλες 20 φορές από τα τέλη του 2018. Ο λόγος που επιλέχθηκε διαφορετική διαδρομή, σύμφωνα πάντα με τους Los Angeles Times, είναι η περιορισμένη ορατότητα. 
Μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, εκπρόσωπος του NTSB δήλωσε ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου στην τελευταία του μετάδοση προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπε ότι θα επιχειρήσει άνοδο για να αποφύγει ένα «στρώμα συννέφων». Τα στοιχεία του ραντάρ έδειξαν ότι το ελικόπτερο ανέβηκε στα 2.300 πόδια και στη συνέχεια ξεκίνησε μια αριστερή καθοδική στροφή.
Η πρόσκρουση που ακολούθησε ήταν τόσο σφοδρή ώστε το ελικόπτερο να γίνει κομμάτια και τα συντρίμμια του να απλωθούν σε μια έκταση 180 μέτρων.
«Υπάρχει το σημείο της σύγκρουσης σε έναν λόφο και ένα κομμάτι της ουράς του ελικοπτέρου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά. Η άτρακτος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του λόφου και ο κύριος κινητήρας είναι περίπου 90 μέτρα πιο πέρα».
Συγκλονιστικές φωτογραφίες
Το πρωί της Τρίτης η Daily Mail δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών -η εγκυρότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη- για τις οποίες υποστηρίζει ότι έχουν τραβηχτεί λίγα λεπτά μετά την συντριβή του ελικοπτέρου.
 
Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν 9.20 το πρωί όταν το ελικόπτερο έκανε κύκλους για 15 λεπτά ανατολικά του αυτοκινητόδρομου κοντά στο Γκλέντειλ.
Ο πιλότος είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι και τον έβαλαν σε αναμονή για 15 λεπτά εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας πριν του δώσουν άδεια για να προχωρήσει προς το Μπέρμπανκ.
Ωστόσο η ορατότητα ήταν το ίδιο περιορισμένη και στον δρόμο προς το Μπέρμπανκ.
Τότε ο  πιλότος ανέβηκε στα 1.300 πόδια και είχε ορατότητα περίπου πέντε μιλίων.
Ο πιλότος θα μπορούσε να είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές και να τους ζητήσει να αλλάζει ο τρόπος πτήσης του χρησιμοποιώντας το IFR (δηλαδή τα πτητικά όργανα) το οποίο θα του επέτρεπε να πετάξει μέσα στα σύννεφα.
Ωστόσο αυτή η τακτική σύμφωνα με τους ειδικούς είναι χρονοβόρα και γενικά δεν προτιμάται.
Γιατί δεν πέταξε με όργανα παρακολούθησης υψομέτρου
Ο Paul Cline, βοηθός καθηγητής αεροναυτικής στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης δήλωσε στο New York Magazine ότι αν πετούσε με IFR (με τους κανόνες πτήσεις με όργανα) χρειαζόταν να περιμένει την σειρά του που σημαίνει ότι «περιμένεις στην ουρά ακόμα κι αν είσαι ο Κόμπι Μπράιαντ».
Η τακτική αυτή δεν επελέγη με αποτέλεσμα ο πιλότος να αποφασίσει να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και ύψος .
Στο παρακάτω ηχητικό ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας λέει προς τον πιλότο του μοιραίου ελικοπτέρου «πετάτε πολύ χαμηλά».
Με τη συγκεκριμένη οδηγία ουσιαστικά οι ελεγκτές ζήτησαν από τον πιλότο να μην πετά τόσο χαμηλά καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν μέσω των ραντάρ.
Με πολυετή εμπειρία ο πιλότος
Σύμφωνα με τα αρχεία ομοσπονδιακής αεροπορίας που επικαλείται η Daily Mail, ο  Άρα Ζομπαγιάν  ήταν πιστοποιημένος πιλότος εμπορικού ελικοπτέρου εδώ και 12 χρόνια,  πιστοποιημένος εκπαιδευτής πτήσεων εδώ και 2 χρόνια και εκπαιδευτής εδάφους εδώ και 11 χρόνια.
Επίσης είχε βαθμολογηθεί και εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να πετά σε τέτοια καταστάσεις με έντονη ομίχλη.

Γράφημα: CNN

«Αυτό που προκάλεσε τη συντριβή του ελικοπτέρου παραμένει απροσδιόριστο, αλλά «όλα τα σημάδια» δείχνουν πως ο πιλότος δεν ήταν σε θέση να δει πού πήγαινε ενώ δεν χρησιμοποιούσε όργανα παρακολούθησης υψομέτρου με αποτέλεσμα να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην όρασή του» ανέφερε πηγή από την αεροπορία στο Page Six.

O πιλότος της μοιραίας πτήσης, Άρα Ζομπαγιάν

Σχετικά με το γιατί ο Κόμπι Μπράιαντ χρησιμοποιούσε τόσο συχνά το ελικόπτερο του σε συνέντευξή του το 2018, ο 41χρονος τότε θρύλος του μπάσκετ είχε αναφέρει ότι άρχισε να ταξιδεύει με ελικόπτερο επειδή η κυκλοφορία στο Λος Άντζελες ήταν τόσο άσχημη που δεν ήθελε να χάνει πολύτιμο χρόνο από την οικογένειά του.
Ο Μπράιαντ είχε δηλώσει : «Έπρεπε να βρω έναν τρόπο όπου θα μπορούσα ακόμα να προπονούμαι, χωρίς να χάνω συνέχεια πολύτιμο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου