Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πάγωμα όλων των γεωτρήσεων έως ότου λυθεί το κυπριακό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2020

Να σταματήσουν από κοινού όλες οι γεωτρήσεις μέχρις ότου επιλυθεί το κυπριακό, εισηγείται το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αφού επιτίθεται στην Ιταλία για τη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής διπλωματίας,  επαναλαμβάνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως προς το φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού ως συνιδιοκτήτες του νησιού» και συνεχίζει «Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες αναζήτησης και γεώτρησης στην εταιρία TPAO το 2011.
Η TPAO συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης με βάση αυτές τις άδειες, όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά, η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με βάση αυτές τις άδειες».
Στη συνέχεια του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την προοπτική ενός μορατόριουμ για το ζήτημα της ΑΟΖ: «Η εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων στον νότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτόν τον λόγο, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».
Η Άγκυρα στέλνει και το εξής μήνυμα με αποδέκτες τη Λευκωσία και τη διεθνή κοινότητα: «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο περιορισμός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περιορισμό, με μια οντότητα που εκπροσωπεί τους τ/κ και έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων».
Στο πλαίσιο του νέου ανακοινωθέντος η Άγκυρα επίσης, έκανε γνωστή την αντίθεση της με την κριτική που δέχεται το λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης της Λιβύης. Η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η διεθνή κοινότητα τήρησε σιωπηλή στάση απέναντι σε παρόμοια συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου