Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την καταστροφή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.
Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων. Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά, επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν.

Τα καταφύγια του Χουσεϊν

Τους αμερικανούς στρατιώτες έσωσαν δύο πράγματα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ): oι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η ύπαρξη μεγάλων καταφυγίων.
Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός το αποδίδει στην επιτυχημένη αναγνώριση των πυραύλων χάρη σε ηλεκτρονικά μέσα όπως είναι τα ραντάρ και οι αισθητήρες.
Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιρακινές πηγές το αποδίδουν στο γεγονός ότι μια αραβική και μια ευρωπαϊκή χώρα προειδοποίησαν σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη. Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.
Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ