Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Αντικαπνιστικός νόμος: Τι έδειξαν οι έλεγχοι μέσα στις γιορτές


Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2020



Σύμφωνα με αυτά, ο αντικαπνιστικός νόμος φαίνεται πως έγινε σεβαστός από τα μαγαζιά, «παρά τη “χαλαρή” διάθεση των ημερών αυτών».
Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».

Περιοχές με 0 παραβάσεις

Συμφωνα με την ανακοίνωση «χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5C), συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».
Την Τετάρτη (08.01.2020) πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Δ. η πρώτη σύσκεψη του έτους για τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, και των συνεργατών του.
Σύμφωνα με  ενημέρωση για τους διενεργηθέντες ελέγχους συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο για το διάστημα Πέμπτη 02.01.2020 έως και Τετάρτη 08.01.2020:
Από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων ενώ 12 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.
Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200€
Αναλυτικές πληροφορίες για τους διενεργηθέντες ελέγχους.

Α. Πέμπτη 02 Ιανουαρίου

Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα: Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ σε 3 θαμώνες που κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο από θαμώνες, σε άλλα δύο πρόστιμο 500€ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος.
Σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ για τη μη ανάρτηση απαγορευτικών πινακίδων σήμανσης και σε ένα ακόμα 500€ για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς και μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια όργανα.

Β. Παρασκευή 03 Ιανουαρίου

Ελασσόνα: Ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ) χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις σχετικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία.
Τρίπολη: Ελέγχθηκαν συνολικά 13 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο εξ αυτών δεν υπήρχε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ ανά περίπτωση. Δεν βρέθηκε κανείς που να κάπνιζε σε χώρο που εμπίπτει στον αντικαπνιστικό περιορισμό είτε αυτός ήταν εσωτερικός χώρος είτε περίκλειστος και στεγασμένος εξωτερικός. Η συμμόρφωση των θαμώνων προς την αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν καθολική.

Γ. Σάββατο 04 Ιανουαρίου

Ελευσίνα: Κατά τους ελέγχους που ξεκίνησαν βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) και σε ένα Play Opap, βρέθηκαν να καπνίζουν έξι θαμώνες σε ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων εντός εξωτερικού διαμορφωμένου χώρου που εντούτοις ενέπιπτε στους περιορισμούς της αντικαπνιστής νομοθεσίας και ως εκ τούτου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ σε καθέναν από τους καπνίζοντες.
Στον υπεύθυνο του καταστήματος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ ευρώ με τον ίδιο να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για την έννοια του εξωτερικού χώρου που επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε ένα ακόμη κατάστημα βρέθηκαν σταχτοδοχεία με αποτσίγαρα σε εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο που εμπίπτει στους περιορισμούς την αντικαπνιστικής νομοθεσίας και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ στον υπεύθυνο.

Θεσσαλονίκη

Ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα (ΚΥΕ) στις περιοχές Νέα Παραλία- Ποσειδώνιο, Ανθέων και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα. Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που ήταν περίκλειστος (περιμετρικά κλειστός και από τις 4 πλευρές) υπήρχαν καπνίζοντες, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος και δεν υπήρχε ανάρτηση απαγορευτικής σήμανσης. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του καταστήματος ύψους 2000€.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε κυλικείο ιδιωτικής κλινικής διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε όλα τα τραπέζια, δεν υπήρχε καμία σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και δεν διέθετε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500€ στην υπεύθυνη του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή σημαντική ήταν η διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή. Στα υπόλοιπα 13 καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Ηράκλειο Κρήτης

Κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα βρέθηκαν από ένας καπνίζων σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα καθώς και πρόστιμο 500€ στον κάθε καταστηματάρχη καθότι ανέχονταν τους ως άνω καπνίζοντες, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν κατείχαν το προβλεπόμενο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Από το σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων στα 13 χαρακτηρίστηκε ως ελλιπής η σχετική σήμανση και έγιναν συστάσεις. Επίσης σε 8 καταστήματα δεν προσκομίστηκε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Δ. Κυριακή 05 Ιανουαρίου

Θεσσαλονίκη: Κατά τις μεσημεριανές ώρες ελέγχθηκαν 10 καταστήματα (ΚΥΕ). Επιβλήθηκαν πρόστιμα στα τρία εξ αυτών καθώς στο πρώτο (επιφανείας άνω των 100 τμ) δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2000€, στο δεύτερο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και στο τρίτο (επιφανείας άνω των 100 τμ ) το πρόστιμο των 2000€ επίσης για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος .
Πάτρα: Ελέγχθηκαν 3 καταστήματα /κέντρα διασκέδασης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε μία από τις επιχειρήσεις βρέθηκε καπνίζων σε μη επιτρεπόμενο χώρο με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο των 100€ στον καπνίζοντα και 1000€ στην επιχείρηση (επιφανείας άνω των 100 τμ).
Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Ελέγχθηκαν 9 καταστήματα. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Οι καπνίζοντες επέλεξαν να τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χρησιμοποιώντας καλαίσθητες κουβέρτες που παρείχαν τα καταστήματα, όπως γίνεται σε αντίστοιχα καταστήματα του εξωτερικού, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν στους -5C. Δεν κατεγράφησαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού από τις επιχειρήσεις
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου