Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

H Tράπεζα της Αγγλίας διαφοροποιείται από Fed και ΕΚΤ

Του PICKERING KALLUM,  Οικονομολόγος στην Berenberg Bank
bankofenglandΤην Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το βασικό της επιτόκιο. Τον επόμενο μήνα είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η Βρετανία είναι μια ανοικτή οικονομία ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Οπότε, θα ήταν εύκολο να συμπεράνει κανείς πως η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας θα συμπορεύεται με εκείνη της ΕΚΤ και της Fed. Αλλά ας μην καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε στη συνεδρίαση του Αυγούστου να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, χωρίς να αποκλείει μια αύξηση του κόστους δανεισμού στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η Τράπεζα της Αγγλίας έθεσε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να διατηρήσει μια πιο αυστηρή στάση σε σχέση με τη Fed και την ΕΚΤ. Η πρώτη είναι να προχωρήσει ομαλά το Brexit. Η δεύτερη είναι να βελτιωθεί η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος.
Από μία πλευρά, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγνώρισε πως έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τις συνθήκες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. – πράγμα που σημαίνει πως είναι πολλά τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει η οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, όμως, τόνισε πως «υπό την προϋπόθεση πως θα είναι ομαλό το Brexit και θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, είναι πιθανό να ενισχυθεί η ζήτηση μεσοπρόθεσμα». Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θεωρεί πως μικρές αυξήσεις των επιτοκίων σε σταθερό ρυθμό θα είναι κατάλληλες για να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Εάν συμβεί ένα ομαλό Brexit στα τέλη Οκτωβρίου, προβλέπουμε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια στο 1,25% μέσα στο επόμενο έτος. Εάν δοθεί περαιτέρω καθυστέρηση στο Brexit, τότε θα γίνουν λιγότερες αυξήσεις στα επιτόκια. Αν και ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Κάρνεϊ, έχουν υπονοήσει πως θα υπάρξει μείωση στα επιτόκια εάν γίνει σκληρό Brexit, στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες οι κινήσεις που θα αποφασιστούν από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. «Η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στο Brexit, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, δεν θα είναι αυτόματη και μπορεί να είναι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». Είναι δε πολύ πιθανό να διαφοροποιηθεί η πορεία της οικονομίας από το βασικό σενάριο που αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης Αυγούστου. Χθες αναθεωρήθηκαν προς κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, στο 1,3% το 2019 και το 2020. Οπως αναφέρει η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας, «οι προβλέψεις αυτές επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση ανάμεσα στην υπόθεση ενός ομαλού Brexit και των τιμών που ισχύουν σήμερα στα περιουσιακά στοιχεία. Οι τιμές αυτές αντανακλούν τις εκτιμήσεις των αγορών για ένα σκληρό Brexit».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου