Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Έκλαψε όλος ο κόσμος στην κηδεία της Μαρίας – Αγγελίνας Δήμου

Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2019

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος του Lowell ήταν μικρός για να υποδεχτεί το κόσμο που ήρθε να αποχαιρετήσει την Ελληνοπούλα που έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν επιβάτης είχε μετωπική σύγκρουση με φορτηγό ψυγείο στα Χανιά της Κρήτης στις 8 Αυγούστου.  Όλος ο ναός ήταν γεμάτος, τα στασίδια, ο γυνεκονήτης, οι διαδρόποι μέχρι και έξω από το ναό!

Στην πρώτη σειρά οι γονείς, ο αδελφός της Δημήτρης, οι αδελφές, οι γιαγιά, οι θείοι, ο νουνός... 
Πίσω ακριβώς αρκετοί άλλοι συγγενείς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Τραβαγιάκης, δεκάδες συμφοιτητές από τα σχολεία του Lowell και το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και από το Rivier University.

Broken Heart™Οι ανθοδέσμες και τα στεφάνια στόλιζαν το άσπρο φέρετρο και όλο το ναό.   Μία μεγάλη καρδιά από άσπρα λουλούδια ήταν ματωμένη.  Το γοερό κλάμα της μητέρας της Κατερίνας και της γιαγιά της Μαρία Λυμπεροπούλου αλλά και τα δάκρυα που κυλούσαν από όλο τον κόσμο έκαναν την ατμόσφαιρα πολύ βαριά.  Στο φέρετρο η Μαρία στολισμένη νυφούλα.

Τα καλά λόγια γεμάτα νόημα για να απαλύνουν το πόνο του πατρός Εμμανουήλ Κλάψη και του πατέρα Νικόλαου Πελεκούδα έδωσαν δύναμη ψυχής στη μάνα, το πατέρα, το αδελφό της που και αυτός ήταν στο πανηγύρι στο Ρέθυμνο αλλά έφυγε με άλλο αυτοκίνητο λίγο ποιο πριν το τραγικό συμβάν.  Εκεί ήταν και ο νεαρός Όσκαρ που ήταν στο ίδιο αυτοκίνητο με την Μαρία αλλά γλύτωσε με μόνο λίγες αμυχές.  Ο οδηγός και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν στο μοιραίο αυτοκίνητο κτύπησαν σοβαρά αλλά επέζησαν.  Μόνο η εικοσάχρονη Μαρία ήταν άτυχη.
Γιατί;  Έλεγε η μητέρα της το προηγούμενο βράδυ πριν την κηδεία.  Γιατί;
Η κηδεία άρχισε στις 10:00πμ χθες το πρωί και τελείωσε κοντά στις 11:00πμ.  Ήταν περασμένες 1:00μμ όταν τελείωσε ο τελευταίος ασπασμός στη Μαρία από τον κόσμο που ήταν εκεί.

Ο αδελφός της γιαγιάς της κ. Βασίλειος Λυμπερόπουλος που ήταν και ο νουνός της Μαρίας διάβασε τον επικήδειο και συγκίνησε όλο το εκκλησίασμα.
Ακολούθησε μία μεγάλη πομπή από κοντά 200 αυτοκίνητα όπου ακολουθώντας την νεκροφόρα πήγαινε την Μαρία στην τελευταία της κατοικία. 

Η πομπή πέρασε μπροστά από το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο όπου οι μαθητές και μαθήτριες με τις δασκάλες είχαν βγει έξω από την καγκελόπορτα παρατεταγμένα αποχαιρέτησαν την Μαρία.
Μπροστά πηγαίνουν περιπολικά και μοτοσικλετιστές της τοπικής αστυνομίας.  Η κυκλοφορία έχει κοπή για να περάσει η νεκροφόρα και τα αυτοκίνητα που ακολουθούν.  Η πομπή στρίβει δεξιά προς την οδό Chelmsford και στα πρώτα φανάρια πάλι δεξιά στην οδό Westford.  Όσοι γνωρίζαμε την περιοχή καταλάβαμε ότι θα περάσουμε έξω από το σπίτι της Μαρίας στην οδό Sheldon 32. 
Τα αυτοκίνητα έχουν τα φώτα τους να αναβοσβήνουν.  Η κηδεία στην Αμερική είναι κάτι ιερό.  Κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να εμποδίσει την πομπή.  Στις διασταυρώσεις και στα φανάρια όλοι σταματημένοι.  Περνάει κηδεία και ο νόμος της οδικής κυκλοφορίας το λέει ρητά δεν μπορεί κανένας να διακόψει την κηδεία! 
Περάσαμε έξω από το σπίτι της Μαρίας και από εκεί δεξιά στην Chelmsford και αριστερά στην Plain Street και ευθεία στο κοιμητήριο Westlawn II.  Ο περισσότερος κόσμος που ήταν στο ναό της Αγίας Τριάδας έφυγε μετά τον τελευταίο ασπασμό.  Αλλά εδώ στο κοιμητήριο θα είναι κοντά στα 400 άτομα που ακολούθησαν την Μαρία στην τελευταία της κατοικίας.
Κάπου δέκα νέοι σηκώνουν το άσπρο φέρετρο από τη νεκροφόρα και το τοποθετούν πάνω στα μαδέρια που είναι πάνω στον τάφο.  Ένα πράσινο χαλί σκεπάζει τον φρέσκο-ανοιγμένο τάφο και οι ιερείς διαβάζουν προσευχές.
Στο τέλος και αφού όλοι ψάλαμε το Πάτερ Ημών και έκλεισε με το «Δι ευχών…» ο θείος της Μαρίας Νίκο Λυμπερόπουλος διάβασε νεκρολογία για την Μαρία και ευχαρίστησε τον κόσμο που στάθηκε μαζί τους.
Ακολούθησε «Μακαρία» στο σπίτι της Μαρίας.  Αρκετοί όμως πήγαμε στα Ελληνικά εστιατόρια του Lowell για να μην επιβαρύνουμε την οικογένεια.

Αιωνία της η Μνήμη.

Η Μαρία ήταν μία υπερήφανη Ελληνοπούλα που σπούδαζε δασκάλα μαθηματικών και ήταν πολύ εύχαρος άνθρωπος.  Μετρημένη κοπέλα με το χαμόγελο στα χείλη.  Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που μας πέρασε ήταν κάθε βράδυ στην Αγία Τριάδα.  Μάλιστα την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ την ρώτησα «Πως πάνε τα μαθήματα» στο Πανεπιστήμιο;  Και σε άπταιστα Ελληνικά που απάντησε «πολύ καλά, θα πάρω δύο μαθήματα το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα είμαι τζούνιορ».

Πληροφορήθηκα ότι πήρε καλούς βαθμούς στο πρώτο θερινό τμήμα του Πανεπιστημίου και ευχαριστημένη πήγε στην Ελλάδα για διακοπές με την οικογένειά της και φίλους και φίλες. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου