Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα

Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2019
Σημαντική πίεση δέχθηκε χθες η τουρκική λίρα εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου, της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να περιορίσει σημαντικά τον λόγο αποθεματικών προς καταθέσεις για τράπεζες, αλλά και της νέας έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας.
Χθες το πρωί η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει μέχρι και κατά 1,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Αργότερα, η υποχώρηση της λίρας είχε περιοριστεί στο 0,95% με την ισοτιμία να κυμαίνεται στις περίπου 5,72 λίρες ανά δολάριο. «Η απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και η ανησυχία για τη Συρία είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι για την εξασθένηση της λίρας», εξήγησε χθες στο Reuters ανώνυμος χρηματιστής. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντικότερη είναι η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία ανάγκασε πολλούς επενδυτές να εγκαταλείψουν στοιχήματα για ενίσχυση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πτώση της λίρας.

Το δολάριο βρέθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους έναντι δέσμης νομισμάτων μεγάλων οικονομιών, παρά τις πληροφορίες ότι ΗΠΑ και Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική κινούνται και οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Fed. Για την Τουρκία αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι αν η προοπτική για πιο χαλαρή οικονομική πολιτική στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν οδηγεί σε υποχώρηση του δολαρίου, καθίστανται λιγότερο ελκυστικές οι επενδύσεις σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου