Συνεχίζεται το «θρίλερ» με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), το οποίο – σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press – δήλωσε άλλον προορισμό το πρωί του Σαββάτου και αντί της Καλαμάτας, κατευθύνεται πλέον προς την Τουρκία.
Στην Τουρκία κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 | tanea.grΩς νέος τελικός προορισμός του δεξαμενόπλοιου, έχει καταχωρηθεί στο αυτόματο σύστημα AIS  το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία. Η Μερσίνα βρίσκεται διακόσια χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το διυλιστήριο του Μπάνιγιας στη Συρία, όπου θεωρείται ότι κατευθυνόταν αρχικά το τάνκερ πριν συλληφθεί – έπειτα από απαίτηση των ΗΠΑ – από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ στις αρχές του Ιουλίου.
Όπως φαίνεται και στον χάρτη με τη νέα πορεία του τάνκερ, αυτό θα διασχίσει το νότιο Αιγαίο – περνώντας νότια από τα Κύθηρα και μετέπειτα τη Ρόδο – στην πορεία του προς το τουρκικό λιμάνι.

Το πρωί του Σαββάτου, το Adrian Darya 1 βρισκόταν στο στενό μεταξύ Σικελίας και Μάλτας.

Βέβαια, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι ναυτικοί μπορούν να καταχωρήσουν οποιονδήποτε προορισμό στο σύστημα AIS, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τον τηρήσουν.
Χτες, έγινε γνωστό ότι το Adrian Darya 1 άλλαξε ρότα, κατευθυνόμενο νοτιοανατολικά της Σικελίας και παραμένοντας έτσι σε διεθνή ύδατα. Η αρχική πορεία του πλοίου το έβαζε εντός ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων, καθώς θα περνούσε από το στενό ανάμεσα σε Ιταλία και Σικελία με προορισμό την Καλαμάτα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απελευθέρωσή του από τις βρετανικές αρχές, το τάνκερ φέρεται να κατευθυνόταν προς την Καλαμάτα, όπου αναμενόταν να αγκυροβολήσει ώστε να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ. Έπειτα από ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί τον ελλιμενισμό του δεξαμενόπλοιου.
TA NEA