Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης

 

Σύζυγοι και παιδιά έγγαμων φοιτητών της Θεολογικής Σχολής υποδέχονται τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο προσφέροντας του λουλούδια. Φωτογραφία: Θεολογική Σχολή

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε ολοήμερη επίσκεψη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου τέλεσε αυτοπροσώπως τον Αγιασμό στο παρεκκλήσι της Σχολής για την έναρξη των μαθημάτων.
Στη συνέχεια παρακάθισε στο πρόγευμα στην τραπεζαρία της Σχολής μαζί με τους φοιτητές, με τους οποίους αντάλλαξε χαιρετισμούς και σκέψεις για τη Σχολή.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η κίνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου όταν μετέβη στον τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο της Σχολής πίσω από την κόγχη του Ιερού Βήματος του παρεκκλησίου και τέλεσε γονατιστός Τρισάγιο.
Hταν η πρώτη του επίσκεψη στη Σχολή από την ενθρόνισή του, στις 22 Ιουνίου, καθότι συνέπεσε η Σχολή να είναι κλειστή κατά τους θερινούς μήνες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος γονατιστός στον τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής αναπέμπει Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του. Φωτογραφία Θεολογική Σχολή
Ο Αρχιεπίσκοπος περιόδευσε σε όλα τα μέρη της Σχολής, επισκέφτηκε τις αίθουσες διδασκαλίας, το βιβλιοπωλείο, τη βιβλιοθήκη, τα διάφορα τμήματα και γραφεία όπου συναντήθηκε με το υπαλληλικό προσωπικό και ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για την εργασία ενός εκάστου και για την καθ’ ημέρα ενασχόλησή τους.
Ακολούθησε σύσκεψη με τους καθηγητές στην οποία έγινε ανταλλαγή σκέψεων και γνωμών για τη Θεολογική Σχολή, αλλά και για την πορεία του Ελληνικού Κολεγίου όπως λειτουργεί με την σημερινή του δομή και κατάσταση.
Στη συνέχεια έγινε γενική ακαδημαϊκή σύναξη όλων των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στη Σχολή στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας τη σημασία της Θεολογικής Σχολής για τη ζωή και προαγωγή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.
Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε, πως, «χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι μαζί σας για πρώτη φορά ως ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας. Με τιμά η παρουσία σας και η αφοσίωσή σας που κάνετε αυτή τη Σχολή τόπο εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά επίσης και έναν τόπο Θεολογίας με την έννοια της αληθινής χριστιανικής εμπειρίας, μαρτυρίας του λόγου του Απ. Πέτρου ‘περί της εν υμίν ελπίδος’ (Πετρ. 3:15)».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους φοιτητές είπε πως «κατά τα επόμενα λίγα χρόνια θα μορφοποιείτε τον νουν, τις ψυχές και τις καρδιές σας με την πλούσια και μοναδική ποικιλία θεματολογίας και θα συνάπτετε φιλίες για μια ολόκληρη ζωή. Ομως σ’ ένα μέρος όπως η Σχολή του Τιμίου Σταυρού η Λειτουργία επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευσή σας».
Τόνισε λέγοντας πως «καθώς γνωρίζετε αυτή η Σχολή έχει ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μου από τότε που ήλθα για πρώτη φορά και δίδαξα εδώ την άνοιξη του 2004. Επιπλέον για πολλά χρόνια δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως καθηγητής της Συμβολικής Θεολογίας, Διορθόδοξων Σχέσεων και Οικουμενικής Κίνησης και προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή την καίρια προσωπική κλήση ως καθηγητής και ακαδημαϊκός εδώ στον Τίμιο Σταυρό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κρατά στην αγκαλιά του μικρό κοριτσάκι, παιδί έγγαμου φοιτητή στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο περιεργάζεται το εγκόλπιο του και ζητά να του το πάρει. Φωτογραφία Θεολογική Σχολή
Συμπλήρωσε πως «η διδασκαλία είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος κατανόησης της εργασίας της Σχολής μας, σύναψης μίας ιδιαίτερης συνάφειας με τους καθηγητές και απευθείας σχέση με τους φοιτητές μας οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησίας στην Αμερική και ιδιαίτερα την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή μας κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Πρόσθεσε πως «θα ήθελα να πω σε όλους σας πως η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοικτή. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, προβληματισμούς ή φόβους, θα δίνω προτεραιότητα να τις αντιμετωπίζω».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τη σωτηρία της Σχολής, η οποία όπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυξ» βρέθηκε σε έσχατη παρακμιακή κατάσταση.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός πως ο αριθμός των φοιτητών σε αμφότερα τα Σχολεία φέτος, δηλαδή Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, δεν ξεπερνά συνολικά τους 126 με το ενδεχόμενο να φτάσει μέχρι τους 130.
Από την πομπή των φοιτητών και καθηγητών της Σχολής προς το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο για την Σύναξη και ομιλία από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία Θεολογική Σχολή
Οι σημερινοί υπεύθυνοι της Σχολής προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση επισύροντας την δικαιολογία ότι τον περασμένο Μάιο απεφοίτησε υψηλός αριθμός φοιτητών. Προσωρινός πρόεδρος της Σχολής είναι ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος και προσωρινός επίσης κοσμήτορας της είναι ο π. Θωμάς Φιτζέρλαντ.
Αμφότεροι είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στις αντίστοιχες θέσεις. Εχει ήδη διορισθεί επιτροπή εξεύρεσης νέου προέδρου η οποία οφείλει να παραδώσει τα ευρήματα της μέχρι τον Νοέμβριο.
O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα επανέλθει στη Σχολή στις 10 Σεπτεμβρίου όπου και θα παραμείνει επί πενθήμερο για την γιορτή της, επί τη Υψώσει του Τιμίου Σταυρού, θα χοροστατήσει στον Εσπερινό την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και θα προστεί της Θείας Λειτουργίας το Σάββατο στις 14 του μηνός.
Θα επιστατήσει αυτοπροσώπως για το ομαλό ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου