Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Πάουελ (FED) : Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κινδύνους λέει και εξοργίζει τον Τραμπ

Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019

Η οικονομία είναι σε ευνοϊκή θέση, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ στην τοποθέτησή του στο Jackson Hole. Όπως είπε «βλέπουμε σημάδια παγκόσμιας επιβράδυνσης» και οι εμπορικές εντάσεις μοιάζει να παίζουν ρόλο σε αυτό. Η τοποθέτηση Πάουελ προκάλεσε για άλλη μια φορά την οργή του Τραμπ


in.grΗ οικονομία είναι σε ευνοϊκή (favorable) θέση, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή του στο Jackson Hole.
Όπως είπε «βλέπουμε σημάδια παγκόσμιας επιβράδυνσης» και οι εμπορικές εντάσεις μοιάζει να παίζουν ρόλο σε αυτό, φωτίζοντας τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Fed δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό έτοιμο προς χρήση ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις εμπορικές εντάσεις και ότι ο εμπορικός πόλεμος συνιστά «μια καινούρια πρόκληση» για την ομοσπονδιακή τράπεζα.
«Μπορούμε ωστόσο […] να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά ζητήματα επηρεάζουν τις προοπτικές μας και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας», πρόσθεσε.
Θα λειτουργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσουμε την επέκταση της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Πάουελ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ότι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο καθώς είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία, καθώς προσπαθεί να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική μέσα από τον οικονομικό αντίκτυπο που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όπως σημειώνουν οι FT, o ίδιος δεν έδωσε νέα ένδειξη σε ότι αφορά τα επιτόκια καθώς επανέλαβε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει τον Ιούνιο: «θα δράσουμε κατάλληλα για να διατηρήσουμε την επέκταση».
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε έκπληξη ο σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέκτασης της οικονομίας, αλλά κινήθηκε λίγο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
Σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία προόδου προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η οικονομία είναι κοντά και στους δυο στόχους.
«Η πρόκληση τώρα είναι κάνουμε ότι πρέπει να γίνει στη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουμε την επέκταση, έτσι ώστε τα οφέλη από την ισχυρή αγορά εργασίας να φτάσουν σε όσους έχουν μείνει πίσω και έτσι ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει γύρω στο 2%», συνέχισε.
Ο επικεφαλής της FED δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναρωτιέται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνει την εργαλειοθήκη της και εξετάζει πως μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα το πλαίσιο πολιτικής της, σημειώνοντας ότι «μια καινούρια κανονικότητα» υπάρχει στις οικονομικές τάσεις.

Τραμπ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός;

Οργισμένα αντέδρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ο οποίος μίλησε για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον.
«Ως συνήθως η FED δεν έκανε τίποτα», έγραψε στο Twitter. «Είναι απίστευτο ότι μπορούν να «μιλούν» χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έχουμε πολύ ισχυρό δολάριο και πολύ αδύναμη FED. Θα δουλέψω «εξαιρετικά» και με τα δυο και οι ΗΠΑ θα πάνε σπουδαία», συμπλήρωσε για να ακολουθήσει το… καρφί:
«Η μόνη ερώτησή μου είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζ. Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;»
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι που θα επηρεάσει το δολάριο και τη Fed, όμως δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου