Έντονη ανησυχία, για το μέγεθος των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, επικρατεί στην κυβέρνηση.
Την ώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, μετά τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος αλλά κυρίως γιατί άνοιξαν τις πύλες εξόδου μεταναστών, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύσεις.
Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 31 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία η οποία κορυφώθηκε με την χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο.
Ειδικότερα, στον τούρκο πρέσβη κ. Μπουράκ Οζουγκερτζίν, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην κοινή δήλωση και ότι η πολιτική της εν προκειμένου δεν έχει αλλάξει.
Επίσης, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δημοσίευσε το in.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, το in.gr στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072. Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες.
Είναι βέβαιο πως τα αποκαλυπτικά στοιχεία αποτυπώνουν μια κατάσταση η οποία τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά με πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε η επιχείρηση μεταφοράς 1.002 προσφύγων από τον καταυλισμό της Μόριας στη Νέα Καβάλα, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.
TA NEA