Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Άρχισε ο τρύγος. Με… χαμόγελα στην Ηλεία. Καλή η φετινή χρονιά για την κορινθιακή σταφίδα

Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019

Μετά από χρόνια συνδυάζονται καλή ποιότητα και υψηλή τιμή

Με σύμμαχο τον καιρό εξελίσσεται η καλλιέργεια της  κορινθιακής σταφίδας στο Νομό μας, δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες για καλύτερη παραγωγή, όσον αφορά την ποιότητα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. 
Ευχή όλων των παραγωγών είναι να μη σημειωθούν βροχές και οι τιμές εκκίνησης πώλησης του προϊόντος  να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Ο αγροτικός κόσμος ζει στον πυρετό του πρώτου τρύγου: της μαύρης σταφίδας. Με την ευχή για διατήρηση της καλοκαιρίας, οι σταφιδοπαραγωγοί παλεύουν με τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καλλιέργειας.
Ο ζουμερός καρπός που για αιώνες αποτελεί ένα από  τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα  , έχει ωριμάσει και μαζεύεται με κόπο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για να απλωθεί στα αλώνια και να λιαστεί, προσφέροντάς  μία από τις θρεπτικότερες και πολυτιμότερες τροφές.
Ο τρύγος έχει «μεσιάσει», κατά την τοπική έκφραση, έχει προχωρήσει δηλαδή σημαντικά. Σε κάποιες περιοχές του Νομού μας, ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης του καρπού, έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ  σε άλλες βρίσκεται στο τέλος.
Η διαδικασία της συγκομιδής είναι ιδιαίτερα επίπονη και η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς μπορεί να πάνε στράφι από μια ξαφνική αναποδιά του καιρού,  αυτό  άλλωστε μας επισήμαναν και  οι παραγωγοί των περιοχών Καράτουλα, Σωπίου και Χαριάς τους οποίους και συναντήσαμε στις καλλιέργειές τους.
Μεγάλες οι προσδοκίες
Όπως μας  ανέφεραν οι  παραγωγοί , οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν άκρως ζημιογόνες , λόγω της μεγάλης ξέρας το 2017 και του σαπίσματος το 2018. «Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε».
Η ποιότητα του προϊόντος την χρονιά αυτή   είναι εξαιρετική, και εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τότε τα χαμόγελα θα επιστρέψουν ξανά στους παραγωγούς ύστερα από δύο χρόνια σημαντικών απωλειών για το εισόδημά τους.
Μοναδικό «αγκάθι» οι μειωμένες ποσότητες λόγω μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, του υψηλού καλλιεργητικού κόστους και των δυσκολιών της προηγούμενης χρονιάς με την ασθένεια της σταφίδας.
Βέβαια και φέτος   υπήρχαν  οι περιπτώσεις που προκλήθηκαν   ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες , πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν ο καρπός ήταν πάνω στο φυτό.
Πάντως κάποια από τα προβλήματα οφείλονται σε μη επαρκείς και σωστές καλλιεργητικές φροντίδες λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού όπως μας τόνισαν η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πλέον με τις τιμές των φαρμάκων εξαιρετικά κοστοβόρα.
Αυτή άλλωστε είναι και η μοίρα του αγρότη, είναι το παράπονο που βγαίνει από τα χείλη όλων , αφού όπως μας είπαν εργάζονται για μήνες στις σταφίδες πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, δαπανούν πολλά χρήματα για την καλλιέργεια και στο τέλος πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα για την τιμή πώλησης του προϊόντος και για το αν θα κατορθώσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δαπανήσει.
Όμως αυτό που μας είπαν όλοι τους με χαμόγελο,  ήταν ότι η σταφίδα είναι συνυφασμένη με την ζωή τους, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι τους , αφού από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους θυμούνται και την εργασία τους στα χωράφια της σταφίδας.
Σταφίδα….μία αρχαία υπερτροφή
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν  να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου