Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Δικαστική διαμάχη του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για την επιγραφή στο Κάστρο

Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019


  • Οι Καστρινοί ζητούν την επανατοποθέτηση της επιγραφής στην αρχική της θέση
  • Είχε εντοιχισθεί το 1953 στην είσοδό του
Στις δικαστικές αίθουσες θα μεταφερθεί το αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, για την επανατοποθέτηση εντός του φρουρίου μαρμάρινης πλάκας που είχε χαραχθεί το 1953 με αφορμή τα 500 χρόνια από την Άλωση της Πόλης στο πλαίσιο εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Η επιγραφή είχε εντοιχιστεί στην είσοδο του φρουρίου το 1953, αφαιρέθηκε κατά τις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας επικαλούμενη την σχετική νομοθεσία κάλεσε το Δήμο και την ΔΚ Κάστρου να την τοποθετήσουν σε άλλο σημείο, εκτός φρουρίου.
Οι κάτοικοι του Κάστρου έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επανατοποθέτηση στην αρχική θέση, κάτι που αρνείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το θέμα έφθασε στο ΔΣ.
Εισήγηση της  δημ. Συμβούλου Καραγιάννη-Λευκαδίτη

Στις 7 Αυγούστου συνεδρίασε το ΔΣ του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με θέμα λήψη απόφασης επί αιτήµατος της ∆ηµοτικής Κοινότητας Κάστρου και σχετικής αναφοράς της δημοτικής συμβούλου Καραγιάννη-Λευκαδίτη Ελένης περί επανατοποθέτησης της µαρµάρινης πλάκας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Κάστρο Χλεµούτσι στην θέση που είχε εντοιχισθεί το 1953..
Η κ. Καραγιάννη στην εισήγησή της είπε μεταξύ άλλων: « Το 1953, στα 500 χρόνια µετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, σύσσωµος ο Ηλειακός Λαός µε τις Αρχές πραγµατοποίησε στο Κάστρο Χλεµούτσι εκδηλώσεις τιµής και µνήµης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και εντοιχίστηκε από τον τότε Νοµάρχη Ηλείας (Γιαννουλέας) στην είσοδο του φρουρίου αναµνηστική µαρµάρινη πλάκα. Η µαρµάρινη αυτή πλάκα, αφαιρέθηκε από τη θέση της κατά τις εργασίες αποκατάστασης του Κάστρου Χλεµούτσι και δεν επανατοποθετήθηκε στην ιστορική της θέση».
Διαφωνεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων
Και η κ.Καραγιάννη Λευκαδίτη συνέχισε:  «Η ∆ηµοτική Κοινότητα Κάστρου ζήτησε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία την επανατοποθέτηση της µαρµάρινης αυτής πλάκας, ως αυθαιρέτως αφαιρεθείσας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (Τµήµα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων) µε την από 30/5/2019 απόφασή της απέρριψε το αίτηµα επανατοποθέτησης της εν λόγω µαρµάρινης πλάκας και πρότεινε εναλλακτικά την παράδοσή της στη ∆ηµοτική Κοινότητα Κάστρου  “προκειµένου να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σηµείο πέραν του µνηµείου, σύµφωνα µε όσα ορίζει βέβαια η Αρχαιολογική Νοµοθεσία”».

Προσωρινή τοποθέτηση
Η ∆ηµοτική Κοινότητα Κάστρου έλαβε απόφαση οµοφώνως περί επανατοποθετήσεως της µαρµάρινης πλάκας στην ιστορική της θέση και έως τότε την τοποθέτησή της δεξιά ή αριστερά πριν από τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν προς στην εξωτερική Πύλη του Κάστρου Χλεµούτσι. «Το θέµα της επανατοποθέτησης της µαρµάρινης πλάκας είναι θέµα ιδιαίτερα σοβαρό που αφορά όλο το νοµό Ηλείας και την ιστορία µας και αναφέρεται σε εξαιρετικό σηµείο και πρόσωπο αυτής, την άλωση της πόλης το 1453 και τον θυσιασθέντα τότε Κωνσταντίνο Παλαιολόγο», τόνισε στο τέλος της εισήγησής της η κ. Καραγιάννη-Λευκαδίτη.
Αποφάσεις του ΔΣ
Η δημοτική σύμβουλος  στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ιστορική επιγραφή οι οποίες και έγιναν δεκτές από το ΔΣ. Έτσι αποφασίστηκε:
  1. Να ανατεθεί η υπόθεση άρνησης επανατοποθέτησης της ιστορικής µαρµάρινης πλάκας από την Αρχαιολογία, µε την από 30/5/2019 απόφασή της, στον δικηγόρο Αθηνών Παναγιώτη Λαζαράτο Καθηγητή ∆ηµοσίου ∆ικαίου του Πανεπιστηµίου Αθηνών ως έχοντα τις ειδικές για το θέµα γνώσεις.
  2. Ο ∆ήµος  να προβεί   στις απαιτούµενες ενέργειες  για   την τοποθέτηση  της ιστορικής  µαρµάρινης πλάκας  πέραν του µνηµείου, πριν από τα πέτρινα σκαλοπάτια που κατασκευάστηκαν για τη διευκόλυνση της ανόδου των επισκεπτών και εισόδου αυτών στην εξωτερική πύλη του Κάστρου, σε κατάλληλη θέση δεξιά ή αριστερά της οδού, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις σχετικές διατάξεις και την Αρχαιολογική Νοµοθεσία.
Σήμερα η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο εντός της εκκλησίας του Κάστρου.
Ναμπίλ: Αίτημα της ιστορίας
Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: «Η μαρμάρινη πλάκα πρέπει να επανατοποθετηθεί στην αρχική της θέση. Είναι αίτημα των κατοίκων του Κάστρου και αίτημα της ιστορίας. Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουμε την τοποθέτηση της ιστορικής επιγραφής στη θέση της εντός του φρουρίου».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου