Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.
Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία | tanea.grΤο οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα – σε συνδυασμό όμως και με άλλα – την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που διαχειρίζεται το νέο υπουργείο Αμυνας, το οποίο πάντως φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική του ευθεία για το ζήτημα, παρουσιάζοντας το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ολοκληρωμένες προτάσεις του.
Οπως είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ο νέος υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δεχτεί εισηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και ανέμενε συγκεκριμένη πρόταση από τα «Τρία Όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα.
Οπως είχαν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» σε δημοσίευμά τους, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Πενταγώνου περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.
Προσλήψεις ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ», όπως είχε παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.
Η αναδιοργάνωση του Στρατού
Πρόθεση και προτεραιότητα του υπουργείου Αμυνας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων – η οποία περιελάμβανε συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις μονάδων και σχηματισμών – που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε.
Σε αρκετές περιπτώσεις το πολιτικό κόστος ή οι τοπικές αντιδράσεις ήταν η βασική αιτία που σταμάτησαν τις συμπτύξεις μονάδων οι οποίες θα απέφεραν εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού αλλά και χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο που είχε προγραμματιστεί να μετακινηθεί από τον Βόλο στον Αυλώνα Αττικής, ώστε οι πεζοναύτες να επιβιβάζονται ταχύτερα στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στα νησιά. Η εγκατάσταση επρόκειτο να γίνει φέτος τον Ιούνιο, όμως τον Απρίλιο το υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να ανασταλούν οι διαδικασίες μετακίνησης της Ταξιαρχίας «μέχρι νεωτέρας».
Η «καυτή πατάτα» της αύξησης της θητείας
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του Πάνου Καμμένου απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.
Το οξύτατο πρόβλημα, όμως, της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπάρξει εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.