Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Η Ευρώπη έχει καταλάβει την μπλόφα του Μπόρις Τζόνσον

GUY FAULCONBRIDGE, RICHARD LOUGH, ANDREAS RINKE 
REUTERS BREAKINGVIEWS
Μετά τη σημαντική ενίσχυση της στερλίνας και αφότου ορισμένες βρετανικές εφημερίδες έκαναν λόγο για υποτιθέμενη νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο θέμα του Brexit, οι ισχυροί παράγοντες της Ευρώπης έστειλαν ένα πιο στενόχωρο μήνυμα: η βασική συμφωνία για το διαζύγιο των δύο πλευρών δεν αλλάζει. Τρία χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε., το αποτέλεσμα που θα έχει η βασανιστική κρίση του Brexit εξακολουθεί να είναι ασαφές. Τα πιθανά αποτελέσματα ποικίλλουν, από άτακτη έξοδο της Βρετανίας την 31η Οκτωβρίου μέχρι μια ομαλή, φιλική έξοδο ή ακόμη και τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Στη σκηνή μπαίνει ο πρωθυπουργός Τζόνσον, ένας ανοιχτά δηλωμένος υποστηρικτής του Brexit, που έχει στοιχηματίσει ότι η απειλή μιας άτακτης εξόδου δίχως συμφωνία θα πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως η Ε.Ε. θα πρέπει να του παραχωρήσει το διαζύγιο που επιθυμεί.
24boris234234Στο πρώτο ταξίδι του Τζόνσον στο εξωτερικό ως πρωθυπουργού, η απάντηση που πήρε από τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν ευγενική, αλλά η ίδια: η συμφωνία αποχώρησης που είχε κλείσει πέρυσι η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα τροποποιηθεί σημαντικά. Και ο χρόνος λιγοστεύει. «Θέλω να είναι πολύ σαφής», είπε ο Μακρόν. «Τον ερχόμενο μήνα δεν πρόκειται να βρούμε μια νέα συμφωνία αποχώρησης που να παρεκκλίνει σημαντικά από την αρχική». Στο Βερολίνο, η Μέρκελ είχε προβεί σε μια αινιγματική δήλωση περί εύρεσης λύσης σε «τριάντα ημέρες», ώστε απλώς να τονίσει πόσο λίγος χρόνος απομένει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Οκτωβρίου και πόσο περίπλοκο είναι το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ο Τζόνσον, ο οποίος επέτρεψε στον εαυτό του να τοποθετήσει το πόδι του επάνω σε ένα τραπέζι στο Παλάτι των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια ανάλαφρης συζήτησης με τον Μακρόν, επαίνεσε την Ευρώπη για τις θετικές προθέσεις της και επέμεινε πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, πιθανώς την «τελευταία στιγμή».
Η λίρα, της οποίας η ισοτιμία ακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων του Brexit, είχε ενισχυθεί την Πέμπτη στον μεγαλύτερο βαθμό τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ορισμένοι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ακόμα και η πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή στη συμφωνία για το Brexit σήμαινε πως είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβασμού. Η εφημερίδα Daily Mail είχε ως βασικό τίτλο «Ο Μακρόν προχωρεί σε (μικρό) συμβιβασμό» και αναρωτιόταν στο κύριο άρθρο της αν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Οι Times έγραψαν: «Νέα ελπίδα για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο Μακρόν λέει ότι είναι εφικτή συμφωνία για το Brexit». Ομως, σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες υπήρξε κατάπληξη για το γεγονός ότι οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν ως σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το πρόβλημα έγκειται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ευρώπη υποπτεύεται πως ο Τζόνσον χρησιμοποιεί το θέμα του Brexit για να επιτύχει μια σύγκρουση που δυνητικά θα του δώσει τη νίκη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου