Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Τσάμικο… στο Γκόρκι Παρκ: Μοσχοβίτες και τουρίστες πήραν «γεύση» Ελλάδας με μαθήματα ελληνικών χορών

Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2019


Ελληνικές σημαίες και ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής «πλημμύρισε» το πάρκο Γκόρκι, στη Μόσχα, αυτό το καλοκαίρι..

Ελληνικές σημαίες και ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής «πλημμύρισε» το πάρκο Γκόρκι, στη Μόσχα, αυτό το καλοκαίρι, αφού από τις 9 Ιουνίου και κάθε Κυριακή έως τις 25 Αυγούστου στηνόταν εκεί μια μεγάλη «γιορτή» και Έλληνες, Ρώσοι και όλες οι φυλές του κόσμου που επισκέπτονται τη ρωσική πρωτεύουσα επιδίδονταν σε λογής λογής ελληνικούς χορούς. Υπό τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου Αντώνη Ντάλα, οι λάτρεις της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης αλλά και όσοι θέλησαν να πάρουν μια «γεύση» από Ελλάδα μάθαιναν ζεϊμπέκικο, χασάπικο, καλαματιανό, τσάμικο, ικαριώτικο, αλλά και ποντιακούς και κρητικούς χορούς.
«Με στόχο την προβολή του ελληνικού και ποντιακού πολιτισμού στη Μόσχα και τη Ρωσία γενικά, αποφασίσαμε στον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας να οργανώσουμε στο ιστορικό πάρκο Γκόρκι, στην καρδιά της Μόσχας, δημόσια μαθήματα ελληνικών χορών», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ίννα Σεφ, εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.
Η ίδια δεν έχει ελληνική καταγωγή, αλλά νιώθει -όπως λέει- Ελληνίδα, αφού σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας κλασική φιλολογία και αγάπησε τόσο τα αρχαία, όσο και τα νέα ελληνικά, τα οποία έμαθε άπταιστα! Δίδαξε αρχαία και νέα ελληνικά και αρχαία ελληνική γραμματεία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και συνέβαλε στο να αγαπήσουν τον διαχρονικό ελληνισμό, τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας εκατοντάδες νέοι που παρακολουθούσαν τα μαθήματά της.

Την ιδέα της επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ για ανοιχτά μαθήματα ελληνικών χορών, σε δημόσιο χώρο στη Μόσχα, στήριξε αμέσως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, ο γνωστός καθηγητής οφθαλμολογίας, Χρίστος Ταχτσίδης. «Αρχικά, όλοι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρότασή μου, πιστεύοντας ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τη διεύθυνση του ιστορικού πάρκου Γκόρκι. Είναι σαν αν ζητάμε να χορεύουμε ελληνικούς χορούς στην Κόκκινη Πλατεία, μού είπαν», εξηγεί η Ίννα Σεφ, το σχετικό γραπτό αίτημα της οποίας βρήκε, ωστόσο, θετική ανταπόκριση. «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή και χρήσιμη η ιδέα του master class των ελληνικών χορών για την ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία», σημειώνει.
Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου, Ναντέζντα Ραφαηλίδη και Ευγενία Ασλανίδη, αλλά τον βασικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας είχαν οι χοροδιδάσκαλοι Αντώνης Δαλάκης από την Ελλάδα και ο ελληνικής καταγωγής Φιόντορ Κοτένκο, ο οποίος ζει στη Μόσχα.
«Όπως πάντα, μια Κυριακή, ήρθα βόλτα στο αγαπημένο μου πάρκο και όταν άκουσα τη μουσική, ωραία και γοητευτική, έτρεξα να δω τι γίνεται εκεί», λέει η Όλια Κ., περιγράφοντας την εμπειρία της από τα ανοιχτά μαθήματα ελληνικών χορών στο πάρκο Γκόρκι. «Έχω ταξιδέψει μια φορά στην Ελλάδα, αλλά τώρα, που μαθαίνω τους ελληνικούς χορούς μέσω της κίνησης και της μουσικής είναι η πραγματική μου γνωριμία στο ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό», εξηγεί.

Ήταν η πρώτη φορά που το πάρκο Γκόρκι της ρωσικής πρωτεύουσας φιλοξένησε μαθήματα ελληνικών χορών. Η κοινότητα των Ελλήνων της Μόσχας ελπίζει ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο καλοκαίρι και θα αγαπηθούν από ανθρώπους κάθε εθνικότητας. «Ευχαριστούμε τη διεύθυνση του Πάρκου «Γκόρκι» και ελπίζουμε ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε εκεί για τη συνέχεια της προσπάθειάς μας στην ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης», λέει η Ίννα Σεφ.
xoros-3«Σε λίγες ημέρες», προσθέτει, «στις 31 Αυγούστου, σε ένα άλλο κεντρικό πάρκο της Μόσχας, το Ερμιτάζ, θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη φορά ολοήμερο φεστιβάλ Ακρόπολις, στο οποίο ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας είναι συνδιοργανωτής, ενώ η ιδέα και οργάνωση ανήκει στην ομάδα της διαδικτυακής πλατφόρμας που ενώνει όλους τους Έλληνες της Ρωσίας: Είμαι Έλληνας» – yagrek. Πρόκειται για το δημιούργημα του Γιάννη Πολίτοφ, ηθοποιού, σκηνοθέτη και performer , και του 39χρονου προγραμματιστή Ίγκορ Πετρένκο».
Η Ίννα Σεφ είναι βέβαιη πως οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τα μαθήματα ελληνικών χορών στο Πάρκο Γκόργκι θα δώσουν το «παρών» και στο Φεστιβάλ Ακρόπολις και για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν ζεϊμπέκικο, χασάπικο, καλαματιανό, τσάμικο και ποντιακά υπό τους ρυθμούς ζωντανής ελληνικής μουσικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου