«Αγρίεψε» ο Μπόρις Τζόνσον: Kλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων | tanea.gr
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο άρχισε την επαναλειτουργία του μετά τις θερινές διακοπές μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προχώρησε σε μία κίνηση τακτικής ώστε να μπλοκάρει το σχέδιο Κόρμπιν για το πέρασμα νομοθεσίας που θα αποτρέψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Θα καθυστερήσει επίσης μέχρι την 14η Οκτωβρίου η Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή του Τζόνσον στους βουλευτές

Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές εξηγώντας το σχέδιο του για το κλείσιμο της Βουλής τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
«Πιστεύω ότι είναι υψίστης σημασίας οι ψηφοφορίες-κλειδιά που σχετίζονται με την Ομιλίας της Βασίλισσας και οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ να γίνουν σε μία στιγμή κατά την οποία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι σε θέση να κρίνουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης», αναφέρεται σε σημείο της επιστολής του Τζόνσον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, συνάντηση σχετικά με το κυβερνητικό αυτό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη θερινή κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ.
Η είδηση είχε κυκλοφορήσει εδώ και 2 μέρες στη Μεγάλη Βρετανία χάρη σε αποκλειστικές πληροφορίες του BBC.

#BlocktheCoup – Σωρεία αντιδράσεων από αντιπολίτευση και πολίτες

Σάλο έχει προκαλέσει η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης Τζόνσον, με τις διαμαρτυρίες να εκφράζονται στο Twitter υπό το hashtag #BlocktheCoup. Πολλοί είναι αυτοί που καλούν σε γενική απεργία ή ζητούν την αποστολή υπομνήματος στη βασίλισσα Ελισσάβετ.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δηλώνει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», μετέδωσε το BBC.
O αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουάτσον, σχολίασε ότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη επίθεση κατά της δημοκρατίας μας».
H πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σχολίασε: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση και των Φιλελευθέρων με τον Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπο για το Brexit του κόμματος να σχολιάζει : «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολπέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Υπερασπίστηκε την απόφασή του ο Μπόρις Τζόνσον

Μετά τις αντιδράσεις, o «Μπο-Τζο» επεσήμανε ότι είναι απολύτως ψευδές ότι το κλείσιμο της Βουλής είναι αντιδημοκρατικό.
«Δείτε τι σχεδιάζουμε να κάνουμε: θα φέρουμε ένα νέο νομοθετικό πρόγραμμα για τα εσωτερικά ζητήματα. Θα υπάρξει πολύς χρόνος για συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τη σύνοδο της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου» είπε, σύμφωνα με το BBC.

Αντιδράσεις και από τους κύκλους των Συντηρητικών

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό του κόμματος των Τόρις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αποκάλεσε «προσβολή του Συντάγματος» και «βαθιά αντιδημοκρατικό» το κλείσιμο της Βουλής.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ και υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ αποκάλεσε αυτήν την κίνηση του πρωθυπουργού «εξοργιστική» και κάλεσε σε νέο δημοψήφισμα.