Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Πλήρη άρση των capitals controls ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

ΑΘΗΝΑ. Την πλήρη κατάργηση των capital controls, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα», ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας:
«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα […] Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας».


Αμέσως μετά, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε τη σχετική τροπολογία.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η χώρα, είπε, συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα. «Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και Δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδειξαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης. Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «και παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται, δείχνουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στους πολίτες».
«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη και ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».
«Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40ημέρες και έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή μετρήσιμου έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία, αλλά και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι ανάγκη της εποχής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ισότιμη ανάγκη […] Η Ευρώπη σε αυτό τον τομέα ήταν πρωτοπόρος και έβαλε μέχρι και ποινές σε μεγάλες εταιρείες. Είναι απορίας άξιο πώς μία κυβέρνηση που δήθεν επαγγελόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες για 14 μήνες […] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ένα βήμα κοινωνικής ευθύνης […] Πρακτικά το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου που παραμένουν άναρχες. Κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς την συγκατάθεσή του και κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων σε βάρος τους. Τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών θα αφορούν μόνο τους ίδιους. Όποιος μέχρι σήμερα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση θα πρέπει να το σκέπτεται. Όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη. Το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε να ψηφιστεί από όλους το νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι και επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παρέμβαση Σταϊκούρα
«Η κυβέρνηση, δια του οικονομικού της επιτελείου προχωρά στην ολοκληρωτική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από 1η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για την άρση των capital controls αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πρέπει να γίνει κα θα γίνει μια κανονική χώρα».
Αυτό τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας την κατάθεση τροπολογίας με την οποία καταργούνται οι διατάξεις της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου του 2015 με τις οποίες είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Διευκρίνισε δε, ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη των συνεταιριστικών τραπεζών και των Ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, η επιβολή των capital controls ήταν αποτέλεσμα της «χαώδους, ανερμάτιστης, τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
«Με αυτή την απόφαση αίρεται πλέον ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας ανασφάλειας της χώρας», υπογράμμισε επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήδη οι οικονομικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται και είναι εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης, σταθερότητας και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.
«Η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, συμβάλει σταθερά στη περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Τα capital controls
Τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015.
Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ισχύουν είναι οι εξής:
*Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash- to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
*Εξαγωγή κεφαλαίων:
•Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο
•Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
•προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
•μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
*Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
•προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
•μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
*Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
*Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
*Ανάληψη έως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα
*Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:
•Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
•Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
•Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
•Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
•Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
•Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
•Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
•Αγορές υπηρεσιών εστίασης.
Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Παίρνω σήμερα τον λόγο, καταρχάς για να υπογραμμίσω και εγώ με τη σειρά μου την ξεχωριστή σημασία του νομοσχεδίου που συζητούμε. Όχι μόνο γιατί ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο, που καθυστερούσε 14 μήνες. Ούτε γιατί γλυτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων, αλλά και από αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των περίπου 5.400 ευρώ ημερησίως από τις 7 Μαΐου του 2018, όπως ανέφερε και η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος.
Οι νέες ρυθμίσεις για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» είναι κρίσιμες, είναι απαραίτητες κυρίως διότι συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης αλλά και Δημοκρατίας. Και, από την άποψη αυτή, είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησής μας.
Μέχρι στιγμής, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα. Η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων απ’ τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και η γρήγορη -και δωρεάν- απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα. 35 εκατομμύρια ευρώ έχουμε γλιτώσει μέχρι στιγμής σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Και, σε πείσμα των διαφόρων που προέβλεπαν επικείμενες καταστροφές, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά. Ενώ οι μάχες με τις καλοκαιρινές φωτιές -που ακόμα δίνουμε- αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία μας δίπλα στον πολίτη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στους εργαζόμενους στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Δασικές Υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Στην ίδια, λοιπόν, κατεύθυνση κινείται και το σημερινό νομοσχέδιο. Συμπίπτει με το φθινοπωρινό άνοιγμα της Βουλής: Το τρίπτυχο Σχέδιο-Ταχύτητα-Αποτέλεσμα αποτελεί την σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης. Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 μέρες. Και μ’ αυτόν τον ρυθμό θα συνεχίσουμε και στα επόμενα 4 χρόνια. Με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν είναι κρυφά, πλέον, τα μεγάλα προβλήματα που παραλάβαμε την 7η Ιουλίου: Από τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μέχρι το επείγον θέμα της ΔΕΗ, και τα εκατοντάδες φρένα στις επενδύσεις. Από τα μεγάλα προβλήματα στο Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Ασφάλεια, μέχρι τις παγίδες στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία. Αυτό ίσχυε, δυστυχώς, και στην περίπτωση των Προσωπικών Δεδομένων. Έναν τομέα εξαιρετικά κρίσιμο, κομβικό θα έλεγα, για την οικονομία. Αλλά και κρίσιμο για την ίδια τη Δημοκρατία -καθώς αφορά στα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.
Το νομοσχέδιο μας είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κοιτά μπροστά, και απαντά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών. Γιατί η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι, πράγματι, ανάγκη της εποχής. Αλλά και η προστασία του ψηφιακού αποτυπώματος του κάθε πολίτη είναι ισότιμο δικαίωμα. Και στα ζητήματα αυτά, στα ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η Ευρώπη υπήρξε πράγματι πρωτοπόρα: Ήταν εκείνη που έθεσε πρώτη κανόνες, τιμωρώντας ακόμα και τεχνολογικούς κολοσσούς που τους παραβίασαν. Και ήταν αυτή που ρητά υποχρέωσε εταιρίες να μην «φακελώνουν» εργαζόμενους και πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν τα στοιχεία τους κατά το δοκούν. Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι επαγγελλόταν τα ατομικά δικαιώματα, άφησε απροστάτευτους τους Έλληνες πολίτες για τόσο καιρό. Ούτε, βέβαια, την τιμά το ότι η αδιαφορία της μας έκανε -και σε αυτόν τον τομέα- θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης.
Πρόκειται, λοιπόν, -το Νομοθέτημα αυτό- για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Που επανατοποθετεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι ένα βήμα ανάπτυξης. Προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες στην επιχειρηματική δράση. Αλλά είναι πρωτίστως ένα σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης. Ανοίγει την επικοινωνία, αλλά θωρακίζει τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα –ιδίως τους ανήλικους.
Πρακτικά, το νέο αυτό πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου, που σήμερα λειτουργούν άναρχα. Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο προσέγγισε τη συζήτηση στη Βουλή. Να πω, επίσης, ότι πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων αλλά και φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση έγιναν δεκτές από τον Υπουργό -και αυτό είναι ένα ακόμα πρόσθετο βήμα στη λογική της καλής νομοθέτησης που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Εξηγήθηκε επαρκώς γιατί το νομοσχέδιο ήρθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος: το κόστος το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε σε ημερήσια βάση δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Αλλά μέχρι και στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας κατεπείγουσας συζήτησης ακολουθήσαμε κανόνες καλής νομοθέτησης.
Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, κανείς πια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου δίχως την συγκατάθεσή του. Και κανείς εργοδότης δεν επιτρέπεται να επικαλείται δεδομένα των εργαζομένων σε βάρος τους. Για παράδειγμα, εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απόλυση ή για την αλλαγή θέσης ενός υπαλλήλου. Ενώ στοιχεία της υγείας του -αν αυτά υπάρχουν- πρέπει να είναι ανώνυμα και κρυπτογραφημένα. Και να μένουν μακριά από πιθανούς ενδιαφερόμενους χρήστες, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Οι επιχειρήσεις αποκτούν πια μια κοινή αφετηρία στο ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Αλλά οι πολίτες -κυρίως- θα μπορούν να είναι αυτοί που θα ελέγχουν, πια, το ηλεκτρονικό τους προφίλ. Και όλα τα ατομικά τους στοιχεία, τα δεδομένα των επικοινωνιών τους, οι καταναλωτικές τους προτιμήσεις -ακόμη και οι καθημερινές τους συνήθειες θα αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς. Θα μειωθούν, έτσι, και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους ανεπιθύμητα μηνύματα που σήμερα μας κατακλύζουν.
Και όποιος μέχρι τώρα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση, στο εξής θα πρέπει να το σκέφτεται δύο φορές. Είτε αυτός είναι μία μεγάλη ψηφιακή επιχείρηση, είτε μια απλή ιστοσελίδα η οποία, ωστόσο, θέλει να εκμεταλλευτεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της. Αντίθετα, όσοι τηρούν τους κανόνες, θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη στον κόσμο των ψηφιακών επαφών.
Με λίγα λόγια, το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης εναρμονίζεται, πια, πλήρως με το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Και γι’ αυτό και ελπίζω -παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις μπορεί ακόμα να υπάρχουν- οι νέες ρυθμίσεις να ψηφιστούν από όλους μας. Κάτι που θα αποτελέσει και ένα πρόσθετο επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να μην καταδικαστεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε λόγω της ολιγωρίας που επιδείξαμε στην ενσωμάτωση.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Είπα στην αρχή πως το νομοσχέδιο αυτό ανήκει σε μία ενιαία δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες υλοποιούνται νωρίτερα απ’ ότι είχαν προβλεφθεί. Και δεν είναι η μόνη!
Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει:
Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα Capital Controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία και στη συνέχεια θα δώσει κάποιες επιμέρους εξηγήσεις.
Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.
Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.
Επιτέλους, σήμερα κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου