Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Το ραγισμένο προφίλ του Ζόραν Ζάεφ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Ηταν Ιανουάριος του 2015 όταν το Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης τότε, ενεργοποίησε τη «βόμβα» με την οποία απειλούσε να ανατρέψει τον εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αρχισε να διοχετεύει στα ΜΜΕ μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στενών συνεργατών του Γκρούεφσκι, από τις οποίες αναδυόταν ο ζόφος μιας αυταρχικής και διεφθαρμένης διακυβέρνησης.
Το πολιτικό περιβόλι του Γκρούεφσκι είχε απ όλα: μίζες, εκβιασμούς, απειλές, βρώμικες επιχειρηματικές συναλλαγές με λεία την κρατική περιουσία, ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, διώξεις δημοσιογράφων, ακόμα και συνομιλίες δικές του, από τις οποίες φαινόταν η εμπλοκή του σε σκοτεινές υποθέσεις, είχαν καταγράψει οι «κοριοί».
Η «βόμβα» των υποκλοπών αποδείχθηκε αποτελεσματική, καθώς υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων, ο Γκρούεφσκι, πιεζόμενος και από τον διεθνή παράγοντα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και στις εκλογές του Μαΐου του 2017 ο Ζάεφ έγινε πρωθυπουργός.
Ενα από τα πρώτα πράγματα που δρομολόγησε στο εσωτερικό, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ήταν η εκκίνηση της διαδικασίας της κάθαρσης με επίκεντρο τον Γκρούεφσκι, την κεφαλή του οποίοι αξίωνε «επί πίνακι» ο σκληρός κομματικός και εκλογικός πυρήνας.
Το πέτυχε μέσω δικαστικής απόφασης για την αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου, διά της οποίας του επιβλήθηκε αμετάκλητα ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά, τον Νοέμβριο του 2018, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για να παρουσιαστεί στη φυλακή, ο Γκρούεφσκι διέφυγε, με μυθιστορηματικό τρόπο και με τη βοήθεια του ομοϊδεατή του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Ορμπαν, περνώντας κρυφά τα σύνορα και φθάνοντας μέσω Αλβανίας και Μαυροβουνίου στη Βουδαπέστη, όπου το χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Τότε το κόμμα του VMRO DPMNE και ο Γκρούεφσκι αμύνθηκαν καταγγέλλοντας συνωμοσία του Ζάεφ, με εμπλοκή του Τζορτζ Σόρος, που ούτως ή άλλως αποτελεί το «κόκκινο πανί» των εθνικολαϊκιστών ανά την Ευρώπη, και ξένων μυστικών υπηρεσιών που, όπως ισχυρίζονταν, έκαναν τις υποκλοπές για να ρίξουν την κυβέρνησή τους. Οι πολίτες, ωστόσο, δεν πείστηκαν και, κουρασμένοι από τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του Γκρούεφσκι, έδωσαν τα ηνία της εξουσίας στον Ζάεφ, προσδοκώντας ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα άνοιγε τον δρόμο της χώρας για τη Ευρώπη και μέσω αυτής τη βελτίωση της ζωή τους.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε δύο χρόνια για να αρχίσει να ραγίζει το προφίλ του σημερινού πρωθυπουργού, τουλάχιστον όσον αφορά  τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Γιατί ναι μεν αποκατέστησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πρωθυπουργίας του φιλικές σχέσεις με τους γείτονες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) και έβαλε διά της συμφωνίας των Πρεσπών τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, όπως είχε υποσχεθεί ως αντιπολίτευση, αλλά το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης παρέμειναν τα ίδια με εκείνα του Γκρούεφσκι, με σοσιαλδημοκρατικό τούτη τη φορά μανδύα.
Η μουρμούρα στην κοινωνία για βολέματα ημετέρων, αυταρχισμό, κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ρουσφέτια και διαφθορά, για όσα δηλαδή ο Ζάεφ κατηγορούσε τον Γκρούεφσκι, ξέσπασε νωρίς και οι αποκαλύψεις, μέσω των τηλεφωνικών υποκλοπών, που εμπλέκουν και τον ίδιο σε υπόθεση εκβιασμού ολιγάρχη φούσκωσαν την οργή.
Ο Ζάεφ βρίσκεται πλέον υπό μεγάλη πίεση, που μπορεί ακόμα και να τον «πνίξει» πολιτικά, εάν, όπως φημολογείται, έρθουν στο φως ακόμα πιο σκληρές για το πρόσωπό του και την κυβέρνηση ηχογραφήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν που ο Ζάεφ δεχόταν κατηγορίες από τον Γκρούεφσκι ότι συνωμοτούσε εναντίον του, με έξωθεν βοήθεια για να τον ανατρέψει.
Τώρα είναι η σειρά του να καταγγείλει τον φυγόδικο αντίπαλό του και το κόμμα του ότι βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, με στόχο να τον  ρίξουν και  να εκτρέψουν τη χώρα από την τροχιά της προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει, και από μια άποψη ο Γκρούεφσκι εκδικείται τον Ζάεφ, πληρώνοντάς τον με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή τις τηλεφωνικές υποκλοπές, για να τον γκρεμίσει από την εξουσία.
Βλέπουν σχέδιο ανατροπής

Στιγμιότυπο από βίντεο, το οποίο –σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Verita– εμφανίζει τα δύο άτομα που φέρονται να εκβίασαν τον ολιγάρχη Ορτσε Κάμτσεφ να φεύγουν από το σπίτι του τελευταίου κρατώντας τσάντα στην οποία πιστεύεται πως μετέφεραν τα χρήματα.
Μερικοί, πάλι, φίλα προσκείμενοι κυρίως στην κυβέρνηση αλλά και διπλωμάτες, θεωρούν ότι η όλη υπόθεση ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια μιας προσωπικής πολιτικής βεντέτας μεταξύ Γκρούεφσκι και Ζάεφ και συνδέουν τις αποκαλύψεις με σχέδιο ανατροπής του σημερινού πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του γενικότερου γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή. Προς το παρόν, ο Ζάεφ αμύνεται και αυτός στα χαρακώματα της συνωμοσιολογίας, χωρίς όμως να αντικρούει επί της ουσίας το επώδυνο για εκείνον περιεχόμενο των υποκλαπεισών συνδιαλέξεων, στις οποίες ένας εκ των συλληφθέντων εμπλέκει και το όνομά του, αλλά το πολιτικό του μέλλον αρχίζει να σκοτεινιάζει.
Το ηθικό πλεονέκτημα ως προς τη διακυβέρνηση έχει καταρρεύσει ήδη (και) με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, και εκείνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι να του δώσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ε.Ε. ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορεί να το «πουλήσει» στην κοινωνία. Αλλιώς πάει χαμένος. Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από τη διαφθορά έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ενισχύουν τις φωνές εκείνων που θεωρούν ότι παρά τη θετική ατμόσφαιρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα απέχει από το να θεωρηθεί ώριμη για να αρχίσει διαπραγματεύσεις.
Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν αξίωσε από τον Ζάεφ ταχύτατη διαλεύκανση της εν εξελίξει υπόθεσης, αλλά οι φόβοι για ύπαρξη και άλλων σκελετών στην κυβερνητική «ντουλάπα», που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής, προκαλούν στα Σκόπια αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Για την ώρα, οι εκλογείς του Ζάεφ παραθερίζουν στην Ελλάδα –ο ίδιος φέρεται να πέρασε κάποιες ημέρες στο σπίτι του στη Χαλκιδική μετά τις διακοπές του στην Αχρίδα– αλλά με την επιστροφή οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να πυκνώσουν.
Η αντιπολίτευση του VMRO DPMNE ζητεί παραίτηση του Ζάεφ και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προαναγγέλλοντας για τον ερχόμενο μήνα διαδηλώσεις στα Σκόπια και ο Οκτώβριος, οπότε θα κριθεί εν πολλοίς και η πολιτική τύχη του Ζάεφ, είναι πολύ κοντά.
Ο εκβιασμός του ολιγάρχη, το 1,5 εκατ. και η σύλληψη της εισαγγελέως
Οταν η προσκείμενη στον Ματέο Σαλβίνι ιταλική εφημερίδα La Verita άρχισε να δημοσιεύει αποσπάσματα  τηλεφωνικών συνομιλιών που υπεκλάπησαν και αφορούσαν υπόθεση διαφθοράς στη Βόρεια Μακεδονία, με εκβιασμούς, «μαύρο» χρήμα, εμπλοκή εισαγγελέων και ενδεχομένως του ίδιου του πρωθυπουργού Ζάεφ, στη Βόρεια Μακεδονία προκλήθηκε πολιτικός σεισμός.
Σε ρόλο πρωταγωνιστή ένας ολιγάρχης, θεωρούμενος ο  πλουσιότερος άνθρωπος στη Βόρεια Μακεδονία, ο Ορτσε Κάμτσεφ, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα εκβιασμού από δύο άτομα τα οποία του ζήτησαν, και τελικά πήραν, το ποσό του 1.500.000 ευρώ, ώστε να μεσολαβήσουν στην κυβέρνηση για να διευθετηθεί ευνοϊκά για εκείνον δικαστική του υπόθεση για εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση διαφθοράς.
Η εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο που εμφανίζει τους δύο, έναν πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικού σόου ονόματι Μπόγιαν Γιοβανόφσκι και έναν συνεργάτη του με το όνομα Ζόραν Μιλέφσκι, να βγαίνουν από το σπίτι του Κάμτσεφ κρατώντας μια τσάντα στην οποία πιστεύεται πως μετέφεραν τα χρήματα, ενώ στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγεται ο πρώτος εξ αυτών να λέει στον Κάμτσεφ ότι ο Ζάεφ είναι ενήμερος για την όλη υπόθεση. Στην ίδια συνομιλία ακούγεται η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς Κάτιτσα Γιάνεβα να ζητάει από τον ίδιο επιχειρηματία χρήματα, ώστε να δείξει επιείκεια στην υπόθεσή του, στην οποία του είχε ασκήσει δίωξη για διαφθορά.
Η εισαγγελέας παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις και στη συνέχεια, μόλις επέστρεψε από τις διακοπές της στην Ελλάδα, συνελήφθη, ενώ ο Ζάεφ φωνάζει για εις βάρος του συνωμοσία μιλώντας για απλή γνωριμία κοινωνικού περιεχομένου με τον μεγαλοεπιχειρηματία.

ΜΜΕ προσκείμενα στον Ζάεφ αλλά και κυβερνητικές πηγές συνδέουν την όλη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με το εθνικιστικό VMRO, το οποίο κατ’ εκείνους οργάνωσε τη σκευωρία βοηθούμενο από τους πολιτικούς «αδελφούς» του, εθνικολαϊκιστές Σαλβίνι και Ορμπαν. «Δείχνουν», δε, ως εμπλεκόμενο και τον Γκρούεφσκι, ο οποίος πλέον ζει, καταζητούμενος από τη δικαιοσύνη της χώρας του, στη Βουδαπέστη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου