Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Αυτοδιοίκηση: Αμεση κατάργηση απλής αναλογικής

23s1eklog
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο δήμαρχος θα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως του ποσοστού με το οποίο εξελέγη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επιστροφή στο παλαιό σύστημα όσον αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική ρύθμιση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές σχεδιάζεται να περιέχεται στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο δήμαρχος θα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως του ποσοστού με το οποίο εξελέγη. Η παράταξη του νικητή του δημαρχιακού θώκου πιθανότατα θα πριμοδοτείται με αριθμό εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, που όμως ενδέχεται να είναι μικρότερος από το σχήμα που ήταν σε ισχύ έως τις εκλογές του 2014.
Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενώ θα αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν τις πόλεις να αναπτυχθούν.
Την πρόθεσή του να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. «Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες», ανακοίνωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και τους νεοεκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται επενδύσεις στους δήμους, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί. «Το πρόγραμμα αυτό θα αναβαθμισθεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα εξετάσει την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους πόρους και με νέα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δήμων», εξήγγειλε.
Ο υπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει με πράξεις την Αυτοδιοίκηση και τους εκλεγμένους της αντιπροσώπους σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουν. «Δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει. Οι Ελληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.
Η επίσκεψη του υπουργού στην Καλαμάτα, όπως και οι συναντήσεις του με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιεί, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο να πληροφορηθεί από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε κάθε περιοχή όσο και γενικότερα στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου