Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ θέλει να στηρίξει η Fed την επανεκλογή του

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

fed1Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τη Federal Reserve ότι θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική οικονομία, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η οικονομία βρίσκεται σε «σχετικά καλή» κατάσταση, όπως επιμένει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ομως η «σχετικά καλή» κατάσταση της οικονομίας δεν είναι αυτό που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Ο Τραμπ πηγαίνει προς τις εκλογές χωρίς να έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει. Παράλληλα, ανησυχεί πως μια ύφεση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές επανεκλογής του. Η ανάπτυξη είναι κάτω του 3% που είχε ισχυριστεί ότι θα πετύχει η κυβέρνησή του. Το εμπορικό έλλειμμα έχει διευρυνθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις  «εύκολης» νίκης που είχε ισχυρισθεί ότι θα έφερνε ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Μιλώντας στο Reuters, πηγή του Λευκού Οίκου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στη Fed επειδή πιστεύει πως αυτή τον εμποδίζει να απομακρύνει τον κίνδυνο της ύφεσης» που είναι κρίσιμος για την επανεκλογή του. Γι’ αυτό και ο Τραμπ μέμφεται την κεντρική τράπεζα της οποίας οι μακροπρόθεσμοι στόχοι έρχονται σε σύγκρουση με τα άμεσα συμφέροντά του. Τόσο ο επικεφαλής της Fed όσο και τα κορυφαία στελέχη της στην Ουάσιγκτον διορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα είναι, όμως, υπόλογη στην «αποστολή» της την οποία καθορίζει το Κογκρέσο. Στόχοι της Fed είναι «η μέγιστη απασχόληση, οι σταθερές τιμές και τα μέτρια επίπεδα επιτοκίων. Οι στόχοι αυτοί διαφέρουν και ενίοτε συγκρούονται με τις οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες του ενός ή του άλλου κόμματος ανεξάρτητα αν αυτές είναι η μεγιστοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, η κυριαρχία σε μια εμπορική διαπραγμάτευση ή μια επιτάχυνση της οικονομίας όταν είναι έτος εκλογών.
Με σταθερά όλα τα άλλα μεγέθη, τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα ενθαρρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να δανειστούν, να προχωρήσουν σε δαπάνες και να επενδύσουν. Μπορούν, όμως, και να οδηγήσουν σε ακρότητες όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων. Οπως τονίζουν τα στελέχη της Fed, η τράπεζα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον αξίζει να πάρει το ρίσκο της μείωσης των επιτοκίων για να μειώσει την ανεργία ή να επιτύχει οποιονδήποτε άλλο στόχο. Η απαίτηση του Τραμπ να τονώσει η Fed την οικονομία στοχεύει στην ικανοποίηση διάφορων άμεσων αναγκών και είναι τόσο αντισυμβατική, ώστε φτάνει στο σημείο να υπονοεί πως θα έπρεπε η Fed να ξαναρχίσει να αγοράζει τίτλους όπως έκανε την περίοδο της κρίσης, ενώ σήμερα η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι άμεσες αυτές ανάγκες άλλοτε είναι η στήριξη του χρηματιστηρίου, άλλοτε η τόνωση της ανάπτυξης και άλλοτε το «πάνω χέρι» στις εμπορικές συνομιλίες με ένα φτηνότερο δολάριο όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Τραμπ προ ημερών. Οταν τα επιτόκια βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα επεδίωκε την επανεκλογή του, ο Τραμπ έλεγε πως η Fed είχε πολιτικοποιήσει το έργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου