Τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό στην Εύβοια: Βρέθηκαν στουπιά, μπιτόνια και γκαζάκια | tanea.grΜε τη φωτιά στην Εύβοια να είναι οριοθετημένη μεν, αλλά να παραμένει επικίνδυνη, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις έρευνες της Πυροσβεστικής για τα πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά και τους πιθανούς υπαίτιούς της. Εξάλλου, τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.
Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την πλευρά της Πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, ήδη οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία σημεία γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, με μικρή διαφορά χρόνου, σε μια απόσταση 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μακρυμάλλη, κοντά στο μοναστήρι.
Και τα τρία κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού στα τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στον δρόμο και δύο ακόμη 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Αναλυτικότερα, εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται αν πρόκειται για υπολείμματα που χρησιμοποιήθηκαν από εμπρηστές.

Οι τρεις ύποπτοι

Από τις δεκάδες καταθέσεις που έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αρχές, εξετάζονται οι ύποπτες κινήσεις στην περιοχή ενός ατόμου με μοτοσικλέτα, καθώς και ενός αυτοκινήτου με δύο επιβαίνοντες. Για τη μηχανή μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.
Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει επικεντρωθεί σε τρεις υπόπτους – όλοι κάτοικοι της περιοχής. Και οι τρεις έχουν ήδη εξεταστεί για το πού βρίσκονταν τις επίμαχες ώρες. Οι πληροφορίες λένε, ότι έχουν παρουσιάσει άλλοθι.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ένας 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι για εννέα εμπρησμούς και μάλιστα είχε καταδικαστεί, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Ο 33χρονος είχε ισχυριστεί ότι έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.
Όσον αφορά στη φετινή πυρκαγιά, ο ίδιος είπε ότι την ώρα της φωτιάς ήταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας.

Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων: Όλα δείχνουν εμπρησμό

Μιλώντας στο One Channel ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ανέφερε ότι σύμφωνα με δική του εκτίμηση, δεν υπάρχουν τυχαία αίτια για αυτή τη φωτιά.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι σε δρόμο ασφάλτινο ενώ πλευρικά είναι πυκνό πευκοδάσος και από τις δυο κατευθύνσεις.
«Τα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής θα εκτιμήσουν αν αυτό προήλθε από κάτι. Εύχομαι να κάνω λάθος» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων, στην περιοχή φαίνεται πως κυκλοφορούσε κάποιο όχημα πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς.
Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων είπε ότι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στις 3 το πρωί.
TA NEA