Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ αντίστοιχες πινακίδες τοποθετήθηκαν και στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’ αλλά και της Ολυμπιάδας.

Η πινακίδα στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».
Πάντως δεν έλειψαν τα έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.
Κοτζιάς: Aπάντηση σε όσους με έβρισαν
«Για "άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού" και "απάντηση σε όσους με έβρισαν"», έκανε λόγο στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν»
Κύριε Κοτζιά, και λίγα σου είπαν.  
Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία και δεν θέλει μικρούς πολιτικούς που ξεπουλούν την Ελλάδα.