Να βάλει άμεσα τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου απειλεί η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, υιοθετώντας πιο σκληρή στάση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το Λονδίνο θα μπλοκάρει την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων σε περίπτωση μη συμφωνίας | tanea.grΗ τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέβλεπε «μεταβατική περίοδο» ακόμη και σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, επιτρέποντας στους ευρωπαίους πολίτες να μεταβαίνουν, να επισκέπτονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα διαβήματα.
Μία μόλις ημέρα μετά τη διαρροή κυβερνητικού εγγράφου στο οποίο αναγράφονται οι πιθανότερες συνέπειες σε περίπτωση «no deal» και εν αναμονή των συναντήσεων του Μπόρις Τζόνσον με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγεί την κατάσταση στα άκρα επιδιώκοντας ακόμη πιο συγκρουσιακό κλίμα με την ΕΕ.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε σήμερα πως «η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ».
«Για παράδειγμα, θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».
Τόνισε δε, πως ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να εισαγάγει ένα point system κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.

Αμεσες αντιδράσεις

Η ένωση 3million που προασπίζεται τα συμφέροντα των περίπου 3,6 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντέδρασε στην ανακοίνωση αυτή. «Είναι ανεύθυνο και θα ανοίξει την πόρτα σε γενικευμένες διακρίσεις» έγραψε στο Twitter.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρωπαίοι είχαν αποκτήσει καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαμένουν στη χώρα μετά το Brexit.
Στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο πιο γρήγορης έκδοσης βίζας για την προσέλκυση «καλύτερων εγκεφάλων» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη» μετά το Brexit. Υποσχέθηκε, επίσης, να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μπορούν να εξακολουθήσουν να ζουν στη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση «μη συμφωνίας».
Η ελευθερία κυκλοφορίας επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ. Είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ελεύθερης αγοράς, μαζί με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, των αγαθών και των υπηρεσιών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)