Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Ταξίδι «έκπληξη» στην Ελλάδα. Σε συνέχειες Σήμερα, 2 φορές στην Εθνική Τράπεζα και συνολικά 3 ώρες για το άνοιγμα λογαριασμού

Δευτέρα 5 Αυγούστου, 2019

Του Βασίλη Καυκά


Κεφάλαιο 8, Συνέχεια #10


Την άλλη μέρα τρεχάλα από το πρωί.  Ακόμα μία φορά στη λογίστρια και μετά διακανονισμό στην εφορία με το ΕΝΦΙΑ, πλήρωσα στην ΤΡΑΠΕΖΑ όσο ήταν η Εφορία για τον πρώτο και τελευταίο μήνα.  Μάλιστα οι κύριοι στην Τράπεζα Πίστεως (τώρα αυτό το πίστεως που κολλάει;)   

Μου πήραν δύο ευρώ προμήθεια για κάθε μήνα. Ζήτησα να μου πουν τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα λογαριασμό και μου είπαν ότι ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος δεν ήταν εκεί.  Μου θύμισε λίγο Αμερική με το “specialty”. 

Οπότε δεν άνοιξα το λογαριασμό που ήθελα.  Τακτοποίησα όμως άλλες εκκρεμότητες στο χαρτοβασίλειο της γραφειοκρατίας και πέρασε και αυτή η ημέρα.  

Το βράδυ μου ζήτησαν ο αδελφός μου Γιώργος και η γυναίκα του Χριστίνα να πάμε να με κεράσουν σε ψησταριά στην Αγία Μαύρα χωριό προς τη Γαστούνη. 
Πράγματι μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήραμε πορεία προς την Αμαλιάδα.  Στο Χάβαρι στρίψαμε δεξιά προς Αυγείο (το χωριό του πατέρα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου). 
Λιγοστοί οι άνθρωποι στο χωριό που έχει πάρει το όνομα από τον βασιλιά Αυγεία. 

Μετά το Αυγείο εάν πάρεις δεξιά θα σε πάει στην Αρχαία Ήλιδα (Παλιόπολη) όπου εδώ υπάρχει το Αρχαίο Θέατρο και ένα υποτυπώδες Μουσείο.  Τα περισσότερα ευρήματα είναι από τον αύλακα (τσιμεντένιο κανάλι) που μεταφέρει το νερό από το Φράγμα του Πηνειού Ποταμού για να ποτιστεί ο έφορος κάμπος της Ηλείας.
ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΕκεί στην Αρχαία Ήλιδα, σύμφωνα με την ιστορία, ήταν οι Στάβλοι του Αυγεία που καθάρισε ο Ηρακλής από την κόπρο ενώνοντας τα δύο παρα-ποτάμια του Πηνειού της Ηλείας.  Δεν ξέρω εάν αυτό είναι αλήθεια αυτό που ξέρω όμως είναι ότι στις αρχές τις δεκαετία του 60 εδώ άρχισε ένα μεγάλο έργο.  ¨Έφτιαξαν το μεγάλο φράγμα του Πηνειού όπου δημιουργήθηκε τεχνητή λίμνη η οποία κάλυψε αρκετά χωριά και συνοικισμούς, όπως τις Ξενιές, τον Άγιο Ηλία, το Βελανίδι και άλλα χωριά.  Μάλιστα θυμάμαι το 1968 που είπαν ότι ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και έκανε τα εγκαίνια! 
Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ μας λεει ότι η έκταση της λίμνης είναι σχεδόν 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα...

Έκταση 19,895 χλμ2
Μέγιστο μήκος 8,490 χλμ
Μέγιστο πλάτος 6,810 χλμ
Σήμερα είναι μία μεγάλη λίμνη (Η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου) με κάπου 96 μέτρα βάθος στο σημείο που είναι ο Πύργος του υπρχειλιστή.  Ένας πλατύς δρόμος είναι πάνω στο φράγμα και από κάτω το χωριό Ιμάμ Τσαούς ή Μαμουτσαούση που το λένε οι ντόπιοι, σημερινό όνομα Κέντρο.  Λέγετε ότι εάν ποτέ σπάσει το φράγμα του Πηνειού θα πλημυρίσει ο κάμπος της Ηλείας και το κύμα στη θάλασσα θα κτυπήσει στην Ιταλία.

Δυστυχώς όμως ούτε το Φράγμα έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα για τουρισμό αλλά ούτε και η Αρχαία Ήλιδα το μέρος που ουσιαστικά άρχιζαν οι ιεροτελεστίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από εκεί οι Ελλανοδίκες, οι αθλητές και άλλοι έπαιρναν την Ολύμπια Οδό (κάπου 40 χιλιόμετρα) και πήγαιναν πεζή και με άμαξες και ζώα στην Αρχαία Ολυμπία.  Η Αρχαία Ήλιδα είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το Σιμόπουλο.

Εμείς λοιπόν πήραμε αριστερά στη διασταύρωση, μετά το Αυγείο, και πιάσαμε την ευθεία.  Για αρκετά χιλιόμετρα διαστίζαμε ένα μέρος του κάμπου.  Έπρεπε τακτικά να ανεβάζω και να κατεβάζω στην κοντινή και μακρινή «σκάλα» στα φώτα γιατί συναντούσαμε πολλούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες που εργάζονται στις φυτείες του κάμπου.  «Οικονομικούς μετανάστες» τους λένε αυτούς τους φουκαράδες από τα Βαλκάνια και την Ασία.

Είναι όμως πολλοί επικίνδυνα γιατί φορούν μαύρα ρούχα και μες στο σκοτάδι τους βλέπεις μόνο λίγα μέτρα μπροστά σου.  Οπότε, δεν πήγαινα με μεγάλη ταχύτητα. 
Έχουν συμβεί και παρατράγουδα όπως μου είπαν οι ντόπιοι λίγο αργότερα.  Μέσα εκεί στα χωράφια, στην ερημιά, πέφτει ένας από αυτούς στη μέση του δρόμου.  Σταματάει ο οδηγός και κατεβαίνει να βοηθήσει και 5-6 άλλοι είναι κρυμμένοι και ληστεύουν! 

Τελικά φτάσαμε στην Ψησταριά της Χριστίνας στην Αγία Μαύρα και αφού καθίσαμε κάτω από τις μουριές παραγγείλαμε φαγητό και ποτά.  Λίγο αργότερα ήρθαν ο αδερφός μου Γιάννης και η σύζυγός του Γιαννούλα. Αφού φάγαμε και είπιαμε κατά τα μεσάνυχτα πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Την άλλη ημέρα Πέμπτη, 11 Ιουλίου επισκέφθηκα τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Θεόδωρο Λίβανο ο οποίος είχε περάσει στο κτηματολόγιο το σπίτι και τα άλλα δύο μικρά ακίνητα.  Μου έδωσε τις αποδείξεις εγγραφής και πήγα στην Εθνική Τράπεζα στην Αμαλιάδα να κάνω ευρώ από δολάρια και ζήτησα να ανοίξω εκεί ένα λογαριασμό ευκολίας πάνω από όλα για να πληρώνω το ΕΝΦΙΑ και άλλα έξοδα.

Η αγορά ευρώ στο Ταμείο Συναλάγματος πήρε μόνο 5 λεπτά στο Ταμείο.  Ρώτησα ποιος είναι ο υπεύθυνος για άνοιγμα λογαριασμού και μου έδειξαν έναν νεαρό. 
Πλησίασα το γραφείο του δίπλα στο Ταμείο και περίμενα να τελειώσει με μία κυρία.  Άλλοι υπάλληλοι ήταν στο τηλέφωνο ή «έξυναν» τα νύχια τους.  Με άλλα λόγια «Ζήτω τα μνημόνια»!

Ο νεαρός μου έγνεψε να πλησιάσω και να καθίσω.  Του λέγω «αν θυμάσαι ήρθα χθες να ανοίξω λογαριασμό και με ταλαιπώρησες αρκετή ώρα, τελικά μου είπατε ότι είναι σχεδόν 2:00μμ και η Τράπεζα κλείνει στις 2:00μμ.  Ήρθα σήμερα νωρίς για να μη σας βγάλω από το πρόγραμμα σας».

Του είπα ότι θέλω να ανοίξω λογαριασμό και μου είπε πάλι τι χρειάζεται:
Αστυνομική Ταυτότητα
ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου)
Λογαρισμός ΔΕΗ
Λογαριασμός Κινητού Τηλεφώνου.

Τον κοίταξα λίγο παράξενα και έκανα μία γκριμάτσα.  «Αυτά μόνο» του λέω, «χρήματα δεν χρειάζονται»;
"Βεβαίως, και χρήματα" μου λέει.
Η επόμενη ερώτησή μου ήταν: «υπάρχει ελάχιστο ποσό που πρέπει να έχει ο λογαριασμός;»  Η απάντησή του ήταν «Όχι».
«Ωραία» του λέω.   «Κύριε, επειδή δεν ξέρω καλά Ελληνικά, σε παρακαλώ να μου τα γράψεις»!!!

Πήρε στο στυλό και σε ένα άσπρο χαρτί τα έγραψε και γύρισε να μου το δώσει. 
«Τι είναι αυτό;» τον ερώτησα.
«Αυτό που μου ζητήσατε» μου λέει.
«Όχι, θέλω να τα βάλεις σε επιστολόγραφο της Τραπέζης και να το υπογράψει ο Διευθυντής».
Σάστισε ο υπάλληλος!!! 

Ο υπάλληλος πήρε τηλέφωνο την υποδιευθύντρια που ήταν λίγα μέτρα πιο πίσω σε άλλο γραφείο.  Την παρακολουθούσα τι έλεγε και τι της έλεγε.

Εν, τω μεταξύ ανεύθυνο-υπεύθυνοι υπάλληλοι είχαν πλησιάσει το γραφειάκι του υπαλλήλου που μιλούσα.   Έρχεται η υποδιευθύντρια με ύφος Ανγκελας Μέρκελ..
Άρχισε να μου λέει… 

«Κυρία μου, δεν θέλετε να μου ανοίξετε λογαριασμό;  Ήρθα χθες, μου είπατε τι θέλετε και σήμερα θέλω ανοίξω λογαριασμό»  
«Ξέρετε…»  Την σταμάτησα αμέσως. 

Με σοβαρό ύφος και κάπως δυνατά της είπα.  «Εγώ διαπιστώνω ότι μου δημιουργείτε πρόβλημα να ανοίξω λογαριασμό.  Άραγε δεν θέλετε άλλους πελάτες!  Θέλετε;  
Αστυνομική ταυτότητα είναι εδώ, Διαβατήριο είναι εδώ, ΑΦΜ είναι εδώ.  Λογαριασμό κινητού έχω στις ΗΠΑ αλλά θα πρέπει να μπω στο διαδίκτυο, λογαριασμό ΔΕΗ δεν έχω γιατί το σπίτι είναι υπό ανακατασκευή.  Τι θέλετε δηλαδή;  Πες τε μου γραπτώς τι ζητάτε, να το υπογράψετε εσείς ή ο Διευθυντής.»
Από ότι φαίνεται την "κούφανα".

Μετά από αυτό έγινε “the meeting of the minds” με άλλους υπαλλήλους ήρθε και μία άλλη κυρία από την άλλη άκρη της Τράπεζας με γραφείο δίπλα από το Ταμείο για συνάλλαγμα.

Άρχισαν να τυπώνουν χαρτιά, κι άλλα χαρτιά, κι άλλα χαρτιά.  Υπόγραψε εδώ, υπόγραψε εκεί.  Τρία σετ από χαρτιά και συνολικά έβαλα 36 υπογραφές!!! 
Και όμως είναι αλήθεια, για λογαριασμό 150 ευρώ!!!
Άλλες υπογραφές από την κυρία στο βάθος, κι άλλες υπογραφές εγώ… Τελικά μου έδωσαν αυτό το βιβλιάριο.  Πάλι καλά. 

Αύριο η Συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου