Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η λίστα με τα ελληνικά μυαλά που επηρεάζουν την επιστήμη


Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019


Επτά καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη Highly Cited Researchers (h100) της Webometrics. Ο πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar και παρουσιάζει καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό έργο τους έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.
Η επικαιροποιημένη κατάταξη, που δημοσιεύθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2019, περιλαμβάνει 2.929 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index πάνω από 100. Με άλλα λόγια, ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες. Πρώτος στον πίνακα είναι ο γνωστός φιλόσοφος, ψυχολόγος και καθηγητής του College de France Μισέλ Φουκό (1926-1984), με h-index 280 και 884.807 ετεροαναφορές.
Ειδικότερα, στη λίστα σημαντική εκπροσώπηση έχουν οι καθηγητές της Ιατρικής Αθηνών. Ετσι, παρουσιάζονται ο Γεώργιος Χρούσος, η Αντωνία Τριχοπούλου, ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ο Μαρίνος Δαλάκας και ο Γεράσιμος Φιλιππάτος.
Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2019. Οι καθηγητές και ερευνητές τού εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό, με αναφορά του πανεπιστημίου στο οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index και το δεύτερο o συνολικός αριθμός ετεροαναφορών. Στη φετινή κατάταξη, όπως ενημερώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Webometrics δρ Isidro F. Aguillo, έχουν εξαιρεθεί οι high energy physicists of hyper-authored papers, δηλαδή οι καθηγητές και ερευνητές του τομέα της Φυσικής, οι οποίοι εμφανίζονται σε ερευνητικές εργασίες με πολύ μεγάλο αριθμό συγγραφέων. Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντικοί ερευνητές τού εν λόγω θεματικού αντικειμένου, οι οποίοι μέχρι πέρυσι βρίσκονταν στην κατάταξη, φέτος έχουν εξαιρεθεί. Oμως, όπως ενημέρωσε ο δρ Aguillo, για τους συγκεκριμένους ερευνητές θα υπάρξει μια νέα ειδική κατάταξη, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
«Σκληρή δουλειά, σκέψη και γράψιμο» είναι οι όροι επιτυχίας για τον κ. Χρούσο, ο οποίος, σχολιάζοντας τη διαρροή μυαλών από την Ελλάδα, δήλωσε ότι «κατανοώ την επιλογή τους να φύγουν για να αναζητήσουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές στο εξωτερικό, αλλά πάντα να σκέφτονται να γυρίσουν στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν». «Εχει σημασία να αναβαθμίσουμε το μέσο επίπεδο της εκπαίδευσης, αφού είναι δεδομένο ότι ένα ποσοστό πτυχιούχων θα προοδεύσει με κάθε συνθήκη», πρόσθεσε από την πλευρά της η κ. Τριχοπούλου, ενώ για τον κ. Δημόπουλο (ο οποίος είναι και πρύτανης του ΕΚΠΑ) «σημασία έχει το επίτευγμα για την Ιατρική Σχολή και ευρύτερα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Στη λίστα υπάρχουν πολλοί ακόμη Ελληνες που εργάζονται και διαπρέπουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου