Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Καλαμάτα : Ανακαλεί τις δηλώσεις ντροπής ο δήμαρχος - Στο εδώλιο οι συλληφθέντες

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2019

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα από τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, ότι παρά το θάνατο ενός ανθρώπου -που άφησε πίσω του δύο παιδιά ορφανά - το έθιμο του σαϊτοπόλεμου δεν θα απαγορευτεί επειδή είναι στο DNA των Μεσσήνιων, η δημοτική Αρχή της πόλης έκανε όπισθεν ολοταχώς

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα από τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, ότι παρά το θάνατο ενός ανθρώπου -που άφησε πίσω του δύο παιδιά ορφανά - το έθιμο του σαϊτοπόλεμου δεν θα απαγορευτεί επειδή είναι στο DNA των Μεσσήνιων, η δημοτική Αρχή της πόλης έκανε όπισθεν ολοταχώς και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταρχάς συλλυπάται την οικογένεια του νεκρού εικονολήπτη. Και στη συνέχεια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί αν πρέπει να συνεχιστεί το έθιμο ή όχι καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται.
Είχε προηγηθεί δημόσιο κατηγορώ του γιου τού αδικοχαμένου εικονολήπτη ο οποίος είχε υποσχεθεί στο δήμαρχο ότι θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους για τον θάνατο του πατέρα του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου
«Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.
Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.
Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.
Όσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το προχθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα.»
Στη Δικαιοσύνη οι συλληφθέντες
Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθούν αύριο το μεσημέρι οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, στο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, οι επτά συλληφθέντες, δηλαδή τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ο δημοτικός σύμβουλος, θα δικαστούν αύριο στις 13:00, με την αυτόφωρη διαδικασία.
Σήμερα, τα επτά άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ θα παραμείνουν κρατούμενα μέχρι την δίκη.
Όπως μετέδωσε το eleftheriaonline.gr , για η τραγωδία της Καλαμάτας που στοίχισε τη ζωή στον Κώστα Θεοδωρακάκη συνελήφθησαν ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης και 6 άτομα από το μπουλούκι «Επίλεκτοι του Αγ. Σίδερη».
Οι δύο καπεταναίοι του μπουλουκιού ένας 62χρονος και ο 31χρονος ανιψιός του μαζί με τους άλλους τέσσερις, ηλικίας 49, 26, 22 και 25 χρόνων, κατηγορούνται για το κακούργημα της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την αναβίωση του εθίμου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας κατασχέθηκαν 69 σαίτες, διάφορα είδη και υλικά κατασκευής τους, καθώς και μείγμα μπαρουτιού.
Φίλος 52χρονο: Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, να καταργηθεί το έθιμο
Σε σοβαρότατες καταγγελίες μετά τον θάνατο του 53χρονου προχώρησε φίλος του, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα  ασφαλείας για το έθιμο του σαϊτοπόλεμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα.
Όπως καταγγέλλει ο Μάκης Βασιλάτος, ο οποίος βρισκόταν μπροστά στο τραγικό γεγονός του θανάσιμου τραυματισμού του φίλου και συνεργάτη του Κώστα Θεοδωρακάκη από σαΐτα, «δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, δεν υπήρχε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε γιατρός».
Ο κ. Βασιλάτος μιλώντας στο Θέμα Fm αδυνατεί  να πιστέψει ότι έχασε τον φίλο του και περιγράφει τη στιγμή που έγινε το «κακό». «Τρεις σαΐτες έφυγαν. Η μία έφυγε στον ουρανό, η άλλη προς νότο και η άλλη προς Βορά. Από τη μία σαΐτα, χτύπησε και ένα κοριτσάκι στην πλάτη και το έριξε κάτω, τραυματίζοντάς το ωστόσο ελαφρά».
Υποστήριξε  ότι «τα άτομα που φταίνε θα βρεθούν, έχουν όλα καταγραφεί και με drones» ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να καταργηθεί το έθιμο.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου