Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Ευρωεκλογές 2019: «Η Ευρώπη καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν»

Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου, 2019

Έναν μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει την ταινία «Αποφάσισε για το Μέλλον Σου» για να ενθαρρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Η ταινία μικρού μήκους ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και τη σκέψη ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν με τις συνέπειες αυτής της ψήφου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων. Με σκηνοθέτη τον βραβευμένο Frédéric Planchon, καταγράφει τις έντονες, όμορφες και εύθραυστες στιγμές του ερχομού των νεογέννητων παιδιών στον κόσμο μας.
Αφηγήτρια είναι ένα μικρό κορίτσι που επικαλείται το αίσθημα ευθύνης των ψηφοφόρων. «Καθένας μας μπορεί να αφήσει το στίγμα του, αλλά μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά. Διάλεξε σε ποια Ευρώπη θέλεις να μεγαλώσω». Οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, θα καθορίσουν τη μελλοντική μορφή και κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της ενότητας συνάδει με τα αποτελέσματα της έκτακτης τηλεφωνικής δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία 80% των πολιτών συμφωνεί ότι όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι πιο σημαντικά από όσα τους χωρίζουν. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν καταδείξει τις αβεβαιότητες που γεννά η διάσπαση και τους κινδύνους που ενέχει η αποχώρηση από την προστασία της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκαν ποια συναισθήματα τους έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτονται την ΕΕ, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι αισθάνονται ελπίδα και εμπιστοσύνη (55% συνολικά) – ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης προκαλεί αμφιβολία ως το κύριο συναίσθημα για έναν στους τρεις Ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η συζήτηση για το Brexit έχει δείξει επίσης πόσο στενά συνδεδεμένες είναι πλέον οι χώρες της ΕΕ μετά από χρόνια συνεργασίας, καθώς και τα πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή σε μια ευρύτερη ομάδα κρατών. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή κάποιες φορές μόνο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απώλειά τους. Τα τελευταία στοιχεία του εαρινού Ευρωβαρόμετρου (από τον Φεβρουάριο του 2019) αποκαλύπτουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (68%) πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 61% βλέπουν θετικά την ΕΕ.
Παράλληλα, εξωτερικές πιέσεις από τρίτες χώρες καταδεικνύουν ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά ώστε να διατηρήσουν την επιρροή και το ειδικό βάρος τους στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η ίδια έκθεση του εαρινού Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας, τις προοπτικές απασχόλησης, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, θέματα που τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη ενότητα, συνεργασία και κοινή δράση.
Η μελλοντική μορφή της ΕΕ βρίσκεται τώρα στα χέρια όσων θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (35%) είναι ήδη βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, άλλο ένα τρίτο (32%) παραμένει αβέβαιο. Για τους νέους που έχουν δικαίωμα ψήφου, παρόλο που έχουν σταθερά την πιο θετική στάση απέναντι στην ΕΕ (74%), μόλις το 21% είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 34% παραμένουν αναποφάσιστοι.
Πηγή: newsbeast 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου