Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Απολύθηκε από τη Σχολή ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος

Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου, 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος με τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλου την ημέρα της εγκαθίδρυσης του στην προεδρία της Θεολογικής Σχολής τον Οκτώβριο του 2015. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» - Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Απολύθηκε από την προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «Ε.Κ.»
Ο π. Μητρόπουλος δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».
Οι εξελίξεις άρχισαν να ξετυλίγονται από την περασμένη Πέμπτη 17 Απριλίου, που ήταν και η τελευταία προθεσμία για να δοθεί απάντηση στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, η οποία με επιστολή της , όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» 4 Απριλίου, 2019, ζητούσε εξηγήσεις για την πορεία της Σχολής αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών, αλλά και θέματα οικονομικής και διοικητικής φύσεως.
Η επιστολή με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2019, το υπέγραψε ο Κάρλος Ε. Σαντιάγο (Carlos E. Santiago), κομίσιονερ της Ανώτατης Παιδείας (Commissioner of Higher Education) και άφηνε ανοικτή την πιθανότητα οι Αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης να σταματήσουν το Σχολείο να χορηγεί. Στην επιστολή τονιζόταν ευκρινώς, πως «το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να προβεί σε δικαστική ακρόαση (adjudicatory hearing) για να αποφασίσει εάν θα ανακαλέσει ή θα αναστείλει την εξουσιοδότηση από το ίδρυμα να παρέχει πτυχία».
Εν τω μεταξύ ο Γεώργιος Καντώνης μέλος της Εφορίας από την Φλόριδα και μέχρι προ τίνος εκ των θερμότερων υποστηρικτών του π. Μητροπούλου, την περασμένη εβδομάδα πέρασε αρκετές μέρες στη Σχολή, κάνοντας επιτόπια έρευνα και μελέτη για τα θέματα της, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών της.
Ο κ. Καντώνης δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» στο γραφείο του στη Φλόριδα.
Εν τω μεταξύ πριν μερικές εβδομάδες παραιτήθηκε αιφνιδίως ο Διευθυντής των Οικονομικών της Σχολής (Chief Financial Officer) Κέβιν Ντέριβαν (Kevin Derrivan), ο οποίος κατά κοινή ομολογία ήταν ο πλέον στενός και εξ’ απορρήτων συνεργάτης και συνδιοικητής του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον κ. Ντέριβαν δεν θέλησε να μιλήσει.
Εξ άλλου διάχυτη είναι η πληροφορία στη Σχολή ότι την προεδρία της θα αναλάβει προσωρινά ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου είχε μεταβεί στη Σχολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος της Σχολής επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου, ο οποίος αναγκάσθηκε να τον αποπέμψει κατόπιν παρεμβάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απάλλαξε τον π. Μητρόπουλο από τα καθήκοντα του από την προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και του έδωσε εντολή να μη συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο παρεκκλήσιο της Σχολής. Την Κυριακή των Βαΐων ο π. Μητρόπουλος δεν συμμετείχε στη Λειτουργία, αλλά ούτε και το εσπέρας στην Ακολουθία του Ιερού Νυμφίου στο παρεκκλήσιο της Σχολής.
Το θέμα της απομάκρυνσης του π. Μητροπούλου από τη Σχολή ξεκίνησε πριν από ένα έτος σχεδόν και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου του 2018, όταν ομάδα μελών της εφορίας με απόρρητη επιστολή τους στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο διεκτραγωδούσαν τη σοβαρή ακαδημαϊκή, οικονομική και διοικητική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Σχολή και ζητούσαν πάραυτα την απομάκρυνση του. Ανέφεραν ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούν τον π. Μητρόπουλο ικανό να εξακολουθήσει να διοικεί τη Σχολή και τόνιζαν πως «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη ο οποίος θα συνεργάζεται μαζί μας, δεν θα μας αγνοεί, θα ακούει τις εισηγήσεις μας για θέματα των ειδικεύσεών μας, που θα προσελκύσει τους καλύτερους φοιτητές, υπαλλήλους, καθηγητές, εφόρους, αποφοίτους, ευεργέτες γι’ αυτή την Ιερή Σχολή».
Επίσης είχε τεθεί θέμα και στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν ήταν Συνοδικοί Πάρεδροι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αλλά και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε τίποτε παρά την υπόσχεση που είχε δώσει εν Συνόδω ότι θα απέλυε τον π. Μητρόπουλο.
Τα πράγματα προχώρησαν μέχρι τώρα που επήλθε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ εξανεμίστηκαν πάνω από εννέα εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό κεφάλαιο (Endowment Fund) για λειτουργικά έξοδα.
Ο π. Μητρόπουλος είχε επιλεγεί στην προεδρία της Σχολής τον Οκτώβριο του 2015 ανάμεσα από 41 άλλους υποψηφίους. Εν τω μεταξύ υπήρχε ένα είδος συγγένειας με τον αντιπρόεδρο της Εφορίας Τόμας Λέλον, καθότι ήταν κουμπάροι. Το θέμα είχε αναφέρει ο «Ε.Κ.» και μάλιστα το είχε θέσει και σε συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.
Οι ίδιες πληροφορίες εκ των έσω της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν πως ο π. Μητρόπουλος διαπραγματευόταν την περασμένη εβδομάδα την αποζημίωση για την διακοπή του συμβολαίου του, το οποίο ήταν πενταετές και απομένει ακόμα ένα έτος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου