Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ήξερες ότι στην πραγματικότητα οι πατάτες σε βοηθούν να χάσεις κιλά;

Της Μαρίας Πετράκη
Η πατάτα είναι από τα πιο «εύκολα» λαχανικά, μπορείς να την μαγειρέψεις με άπειρους τρόπους, αλλά ταυτόχρονα είναι και το πιο παρεξηγημένο. Τελικά κάνει καλό ή απλά σου προσθέτει έξτρα βάρος;
Με όποιον τρόπο και να μαγειρέψεις τις πατάτες, δεν παύουν να είναι νόστιμες. Αν, όμως, την συγκρίνεις με τα υπόλοιπα λαχανικά και με την «αδερφή» της, την γλυκοπατάτα, θα ανακαλύψεις ότι έχει την χειρότερη φήμη. Κάτι που δεν ήξερες, όμως, είναι ότι οι πατάτες σε βοηθούν να χάσεις κιλά!
Οι πατάτες είναι ένα πολύ υγιές φαγητό, και σύμφωνα με διαιτολόγους, πρέπει να κοιτάξεις τη διατροφή σου στο σύνολό της και να δώσεις προσοχή στο πώς τις τρως, όπως θα έπρεπε να κάνεις και με οποιοδήποτε φαγητό. Πέτα, λοιπόν, κάθε ενοχή και τις παρανοήσεις, και τσέκαρε τους τέσσερις λόγους που θα σε κάνουν να σταματήσεις να τις αποφεύγεις.

Αποτρέπουν την υπερκατανάλωση

Μπορεί να νομίζεις ότι με τις πατάτες το μόνο που κερδίζεις είναι παραπάνω θερμίδες, αλλά κάνεις λάθος. Οι πατάτες βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη κορεσμού, που είναι ένα μέτρο για το αν αισθάνονται οι πλήρεις άνθρωποι μετά από συγκεκριμένες τροφές. Στην πραγματικότητα, ανά δείκτη, θα χρειαστούν επτά κρουασάν για να γεμίσεις το στομάχι σου, ενώ μόλις μόνο μια πατάτα.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι ακολούθησαν υγιεινές συνταγές πατάτας, έχασαν βάρος τρώγοντας πέντε έως επτά μερίδες πατάτας την εβδομάδα. Οι λευκές πατάτες περιέχουν 4,7 γραμμάρια ινών, δηλαδή περίπου το ίδιο με ένα μήλο. Επιπλέον, οι πατάτες είναι γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και επιβραδύνει την πέψη, κρατώντας σε όλο και πιο γεμάτο και χορτάτο!

Έχουν χαμηλές θερμίδες στην πραγματικότητα

Μια μεσαία άσπρη πατάτα περιέχει το πολύ 163 θερμίδες, εάν δεν την μαγειρέψεις συνοδεύοντας την με μπεικον ή μαγιονέζα και άλλα παχυντικά υλικά!
Ακόμα έρευνα του 2018, απέδειξε ότι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, στις αρχές της ημέρας, έριξαν βάρος και το διατήρησαν. Ο πιθανός λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι έμειναν γεμάτες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να βασίζονται σε εναλλακτικές λύσεις υψηλών θερμίδων.
Για να διατηρήσεις τις πατάτες σε χαμηλά επίπεδα θερμίδων, δοκίμασε να τις σερβίρεις βραστές ή ψημένες σε σαλάτα ή σε μείγμα λαχανικών ή ψημένες συνοδευόμενες με θρεπτικά υλικά όπως μπαχαρικά, ελληνικό γιαούρτι, σάλτσα ή φασόλια.

Σε κάνει καλύτερο αθλητή

Οποιοσδήποτε αθλητής αντοχής γνωρίζει ότι η ισχύς των υδατανθράκων βοηθά στις προπονήσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί τα επιλέγουν εδώ και χρόνια. Το σώμα σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μυϊκό γλυκογόνο, που είναι αποθηκευμένο στους υδατάνθρακες, για ενέργεια κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης ή μεγάλης διάρκειας άσκησης. Με την συγκέντρωση υδατανθράκων, το σώμα μπορεί να πιέσει σκληρότερα και να πάει πιο μακριά, και τελικά να αποδώσει καλύτερα. Καλύτερη απόδοση σημαίνει περισσότερες θερμίδες να καίγονται και περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση, αλλάζοντας εγγενώς το σώμα σου!
Και παρόλο που οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, οι πατάτες περιέχουν στην πραγματικότητα περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αυτού του ηλεκτρολύτη είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των μυών.

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Το άμυλο δεν είναι κακό, είναι πραγματικά ένας περίπλοκος υδατάνθρακας και έρευνα το έχει συνδέσει με την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, και αυτό με τη σειρά του διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.
Ενώ οι πατάτες έχουν αρκετά υψηλό τον γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση του σακχάρου στο αίμα, μπορείς να το αποφύγεις, συνδυάζοντάς τες με πρωτεΐνες και υγιή λίπη όπως τα αυγά και το αβοκάντο.


Αν μας ρωτάς… θα μπορούσαμε να τρώμε πατάτες κάθε μέρα! Βραστές, τηγανητές, στον φούρνο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Οι πατάτες στη διατροφή κάνουν καλό, αλλά πόσο καλό;

Τι προσφέρουν οι πατάτες στη διατροφή σου; Είναι σίγουρα ένα θρεπτικό συστατικό που έχει ένα σωρό οφέλη για την υγεία σου. Η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε κάλιο και κρατά την καρδιά σου υγιή. Εκτός από αυτό το μικροστοιχείο, οι πατάτες περιέχουν φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Οι πατάτες περιέχουν επίσης, βιταμίνη C, στο περίπου 45% που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος «εξαφανίζεται» όταν θερμαίνεται γι’ αυτό είναι καλύτερα να τρως τις πατάτες με την φλούδα. Τέλος, περιέχουν ίνες που είναι ιδανικές για την υγεία των εντέρων.
Οι πατάτες επίσης, δεν περιέχουν χοληστερόλη. Αλλά ανάλογα με το πώς μαγειρεύεις, μπορεί να «προσθέσεις» τη χοληστερίνη στην πατάτα! Οι πατάτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος και να βοηθήσουν στην κατάθλιψη και το άγχος.
Σε αντίθεση με άλλα πιάτα, οι βραστές πατάτες κυρίως μπορούν να σε κρατήσουν «γεμάτο» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι μπορείς να χάσεις βάρος πιο εύκολα.

Τι πρέπει να προσέχεις;

Μερικές φορές η κατανάλωση πατάτας μπορεί να οδηγήσει στη αύξηση βάρους. Ειδικά, όταν οι πατάτες είναι τηγανητές ή έχουν λιπαρές προσθήκες όπως είναι το τυρί.
Αλλά για να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να τις καταναλώνεις σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με τις πατάτες, καθώς πολλά είδη πατάτας έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αλλά αν τις ψύξεις τότε η επίδραση του σακχάρου στο αίμα θα μειωθεί κατά 25%.
Παράλληλα, υπάρχουν γυναίκες που θέλουν το μέγεθος του στήθους να μειωθεί. Αν μαγειρεύεις τις πατάτες με τον σωστό τρόπο, τότε μπορείς να χάσεις λίπος και αυτό αυτομάτως επηρεάζει και το μέγεθος του στήθους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν τρως πατάτες καθημερινά;

Το 2016, ο Andrew Taylor από τη Μελβούρνη, αποφάσισε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Και ξεκίνησε αγοράζοντας 5 κιλά πατάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε το 99% των θερμίδων μέσα από τις πατάτες και το 1% από μυρωδικά, μπαχαρικά και σως.
Προσπάθησε να είναι πιο ενεργός και να αντιμετωπίζει το φαγητό ως «καύσιμο» για το σώμα, ενώ είχε αποφασίσει να σταματήσει το πείραμα όταν δεν ένιωθε καλά.
Έκανε τακτικούς ελέγχουν και εξετάσεις αίματος. Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν όπως και τα επίπεδα σακχάρου, ενώ η αρτηριακή πίεση και οι άλλοι δείκτες υγείας ήταν ιδανικοί. Έβαλε και τη γυμναστική στη ζωή του και μετά από 9 μήνες έχασε αρκετά κιλά.
Και παρ’ όλο που ο ίδιος δήλωσε κατενθουσιασμένος, οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί. Όταν βασίζεσαι μόνο στις πατάτες, τότε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις είναι πολύ περιορισμένα ενώ ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από όλα.
Το σώμα σου δεν λαμβάνει τις βιταμίνες Α, Ε και Κ που έχει ανάγκη, όπως και άλλα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σου σύστημα και για τη ρύθμιση του βάρους στο σώμα και την έχεις ανάγκη.
Μπορείς να απολαμβάνεις τις πατάτες, αλλά όχι ΜΟΝΟ τις πατάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου