Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Καιρός: Αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Δυτική Ελλάδα


Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου, 2019




Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας. Tο κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μ. Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.
Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων. 

Καλλιάνος: Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει τα πάντα από καιρικής άποψης. Αναμένεται πολλή σκόνη από την Αφρική, αρκετή συννεφιά κατά περιόδους, κατά κανόνα ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως νοτιάδες, ανεβασμένες θερμοκρασίες αλλά και διαστήματα που όσο το επιτρέπει η σκόνη θα φαίνεται και ο ήλιος.

Λόγω των νοτιάδων (κατά μέσο όρο 6-7 μποφόρ) που θα επικρατούν στα πελάγη αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σκόνη που σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θα καλύψει σχεδόν τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αλλά που δυστυχώς στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο (βλ. χάρτη μεταφοράς σκόνης). Χρειάζεται μια μικρή προσοχή να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες.
Παρόλο που οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι υψηλές και η συννεφιά θα επικρατεί κατά περιόδους με αποτέλεσμα ο ήλιος να μην δίνει συνεχώς το παρόν, οι θερμοκρασίες θα είναι ανεβασμένες και μάλιστα από την Μ. Τετάρτη και στη συνέχεια ο υδράργυρος στα νότια ηπειρωτικά θα αγγίζει και τους 26-27°C. Στην Κρήτη θα είναι τοπικά ακόμη υψηλότερες οι τιμές της θερμοκρασίας.
Κατά κανόνα, όποιες βροχές θα εκδηλωθούν τη Μ. Εβδομάδα, θα είναι ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας έντασης. Δεν θα επιμείνω στο να αναλύσω σε ποιες περιοχές θα βρέξει διότι οι βροχές αυτές θα είναι διάσπαρτες τόσο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όσο και στο Αιγαίο. Προφανώς και δεν θα βρέχει παντού, όμως η αυξημένη κατά τόπους συννεφιά ενδέχεται να δώσει έστω και ψιχάλες για λίγη ώρα σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Μπορεί να βρισκόμαστε 6 μέρες πριν το Πάσχα, ωστόσο ο καιρός για εκείνη την ημέρα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι θερμοκρασίες θα είναι σίγουρα ευχάριστες για την εποχή, ωστόσο άλλα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να βρέχει σε αρκετές περιοχές ανήμερα του Πάσχα και άλλα επιμένουν σε ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα. Εκτιμώ ότι τη Μ. Τετάρτη θα γνωρίζουμε όλοι μας για τον καιρό του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου