Με καθυστέρηση περίπου σχεδόν δύο ωρών έναντι της αρχικώς προγραμματισθείσης έφτασε στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Αγιο Φως.
Το Άγιο Φως ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Ελλάδα στις 18:30, όμως λόγω του αλαλούμ που επικράτησε με τη μεταφορά του, το κυβερνητικό αεροσκάφος που το μετέφερε από το Ισραήλ αναχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να φτάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, με τιμές αρχηγού κράτους, μετά τις 20:00.

Στη συνέχεια δε, είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξίδευε σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.
Aυτό ωστόσο, ως προς το πρώτο σκέλος τουλάχιστον, δεν συνέβη. Το ιδιωτικό ελικόπτερο που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από την Ελευσίνα προς το «Ελ. Βενιζέλος» δεν απογειώθηκε τελικά, λόγω προχωρημένης ώρας, καθώς καθυστέρησε η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ. Έτσι, το Φως μεταφέρθηκε οδικώς στον διεθνή αερολιμένα, για να παραληφθεί από τα αεροσκάφη που θα το μετέφεραν στην υπόλοιπη χώρα.
Ωστόσο, ενόχληση σε κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται να έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ως σημείο υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα αντί για τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο ίδιος ενημερώθηκε για την αλλαγή προγράμματος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, δίχως όμως να λάβει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο υφυπουργός, σύμφωνα με τον μητροπολίτη, φέρεται να του είπε πως η εντολή προήλθε από ανώτερα κλιμάκια.
Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον κ. Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.
Ως συνέπεια, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αποφάσισε να μην συνοδεύσει την ελληνική αποστολή η οποία μετέβη σήμερα στα Ιεροσόλυμα υπό τον κ. Μπόλαρη για την τελετή αφής. Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
03:35
«Μπήκα στο αεροπλάνο και εκεί ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα. Όταν ρώτησα γιατί γίνεται αυτό ο υπουργός είπε »δεν ξέρω». Όταν ρώτησα γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε την τελευταία στιγμή πάλι μου είπε »δεν ξέρω». Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει αυτό; Θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτό τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό και γύρισα πίσω» ανέφερε ο κ. Νικόλαος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας μάλιστα, αποκάλυψε πως του είχε στείλει επιστολή ο Μάρκος Μπόλαρης και του είχε διαμηνύσει να ετοιμάσει υποδοχή για το Αγιο Φως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
TA NEA