Τουρκία: Κενό γράμμα η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη σφαγή των Αρμενίων | tanea.gr
Την αντίδραση της Άγκυρας συνάντησε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδει η αμερικανική προεδρία για τις σφαγές του 1915, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την αρμενική φράση «Μετς Γιεγκέρν» που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την επώδυνη Ιστορία τους», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του. «Στεκόμαστε στο πλευρό του αρμενικού λαού καθώς ανακαλεί στην μνήμη τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Μετς Γιεγκέρν και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για έναν περισσότερο ειρηνικό κόσμο».
«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως η ανακοίνωση βασίζεται σε «υποκειμενική αφήγηση» και την χαρακτηρίζει άκυρη.
«Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις είναι πάντοτε απαράδεκτη», συμπληρώνεται.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης χαρακτηρίσει τον όρο αυτό, Μετς Γιεγκέρν, για να αναφερθεί στην γενοκτονία των Αρμενίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ