«Καρφιά» Νταβούτογλου κατά του Ερντογάν | tanea.gr
Στην πρώτη του δημόσια καταγγελία του κατά του Ταγίπ Ερντογάν και της πολιτικής του, ο πρώην πρωθυπουργός και κάποτε σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέδωσε στις αλλαγές της πολιτικής και στην συμμαχία με τους εθνικιστές τις χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος AKP στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που χρημάτισε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν έλθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, επέκρινε την οικονομική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και την ζημιά που η πολιτική του έχει κάνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τους θεσμούς.
«Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών έχει βλάψει το κόμμα μας, τόσο ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και ως προς την ταυτότητά του» δηλώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε 15σέλιδη ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον πρώην τούρκο πρωθυπουργό, το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής και από μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας.
Ο κ. Νταβούτογλου συμπεραίνει ότι το νέο προεδρικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Τουρκία και η πολιτική πόλωση έλαβε νέες διαστάσεις με το νέο πολίτευμα.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συμμάχησε με τον Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης πριν από τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, πράγμα που βοήθησε τον Ερντογάν να εξασφαλίσει την υπερπροεδρία που επιθυμούσε, αλλά έβλαψε το κόμμα του.
Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά τη γενικευμένη καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, στα μέσα ενημέρωσης υπήρξε επαναλαμβανόμενη εικοτολογία σχετικά με προσωπικότητες του AKP που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν νέο πολιτικό κόμμα, αλλά καμία τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει και στην ανακοίνωση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν γίνεται λόγος για τέτοια προοπτική.
Αντίθετα, ο Νταβούτογλου αναδεικνύει την ανάγκη για εκ των έσω μεταρρυθμίσεις. «Καλώ τα στελέχη του κόμματός μας και τα αρμόδια όργανα να αναλύσουν αυτά τα θέματα και το μελλοντικό μας όραμα με ευαισθησία και ψυχραιμία», γράφει στο κείμενό του ο Νταβούτογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ