Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Βενεζουέλα: Πραξικόπημα Γκουαϊδό καταγγέλλει ο Μαδούρο (VIDEO)


Τρίτη, 30 Απριλίου, 2019




O αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μέσω βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία», προκειμένου να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, τονίζοντας παράλληλα ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. Καλεί σε στρατιωτική εξέγερση και τους πολίτες να ρίξουν τον Μαδούρο. «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γκουαιδό.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταπνίγει την προσπάθεια πραξικοπήματος. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρουν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ρίξει ήδη το Twitter και είναι πολύ πιθανό να αποκλείσουν τον κόσμο από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.
Για την 1η Μαΐου, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει στις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας», προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο και να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της αντιπολίτευσης – η οποία έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – συνελήφθη από το καθεστώς Μαδούρο, ενώ 11 συνεργάτες του Γκουαϊδό φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και ασφαλείας του καθεστώτος, Sebin, να παρουσιαστούν για ανάκριση. Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου