Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Αιγαίο, Μεσόγειος και Συρία, το «μενού» Τσαβούσογλου - Ακάρ

Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου, 2019

20turkeymn--2Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν αναλυτικά την περιφερειακή ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις, με ειδική έμφαση στα ζητήματα του Αιγαίου, στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ασφαλή ζώνη που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Συρία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι Ακάρ και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο υπουργείο για συνομιλίες αξιολόγησης μεταξύ των αντιπροσωπειών τους και κατέληξαν πως η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της με αποφασιστικότητα.
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ωστόσο έκτοτε η Ουάσιγκτον αναθεώρησε και πλέον δηλώνει πως μερικές εκατοντάδες στρατεύματα θα παραμείνουν για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ειρήνης και τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, γεγονός το οποίο προβληματίζει την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, μία μέρα πριν από τις συνομιλίες των υπουργών, ο Τσαβούσογλου έκανε σειρά από έντονες δηλώσεις σχετικές με την αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία. «Η κυβέρνησή μας πρότεινε στις ΗΠΑ να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να εξετάσει τα βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Τουρκία για να περιορίσει τη χρήση των πυραύλων S-400», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι TRT. «Ωστόσο, παρότι το ΝΑΤΟ συμφωνεί, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ανταποκριθεί στην πρόταση», συμπλήρωσε. Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έχουν αναφέρει το σενάριο του δανεισμού των πυραύλων S-400 στο Κατάρ ή στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε η Αγκυρα να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ενός πυραυλικού συστήματος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επόμενων γενεών F-35. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά την πιθανότητα μεταφοράς των πυραύλων σε τρίτη χώρα.
Παράλληλα με τις συνομιλίες των δύο υπουργών, η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε περίοδο έξι μηνών, τόσο ως αποτέλεσμα των επιδεινούμενων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και λόγω της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να υποχωρήσει από τη δέσμευσή της για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου