Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

«Νέες» παραλίες για Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο

Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019

Το σχέδιο της Βοστώνης για να προστατεύσει το δικό της παραθαλάσσιο μέτωπο απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H Ημέρα της Γης γιορτάστηκε, χθες, σε δεκάδες χώρες του κόσμου με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και εκστρατειών ενημέρωσης. Και παρότι η επίσημη καμπάνια του Earth Day Network για φέτος περιστρέφεται γύρω από την εξαφάνιση των ειδών, την κοινή γνώμη τείνει να απασχολεί κυρίως το ενδεχόμενο εξαφάνισης ενός πολύ συγκεκριμένου θηλαστικού. Η προσαρμογή στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί ήδη στρατηγική προτεραιότητα για τα κράτη, τα οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα να κοιτάζουν «μπροστά».
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρκετές μεγαλουπόλεις ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για την προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών τους, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξουν ριζικά την «όψη» τους όπως πρόκειται να συμβεί στο Lower Μανχάταν. To μεγαλόπνοο σχέδιο, που αποκάλυψε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε πρόσφατο άρθρο του στο Νew York Magazine, έχει προϋπολογισμό 10 δισ. δολάρια και προβλέπει την επέκταση της ξηράς στο East River με στόχο την κατασκευή δύο υπερυψωμένων οικοδομικών τετραγώνων. Μία από τις πλέον «σύνθετες οικολογικές και κατασκευαστικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Νέα Υόρκη», το πρότζεκτ θα «μεταμορφώσει κυριολεκτικά το νησί του Μανχάταν», αναφέρει ο δήμαρχος. Η καινούργια «παραλία» θα προστατεύει το Financial District και τις γύρω περιοχές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τους τυφώνες τουλάχιστον έως το 2100.
Την ίδια ώρα, η Βοστώνη σχεδιάζει να προστατεύσει το δικό της παραθαλάσσιο μέτωπο, που εκτείνεται σε μήκος 75 χιλιομέτρων, με την κατασκευή «ενισχυμένων» παράκτιων πάρκων, κτιρίων ανθεκτικών στις πλημμύρες και υπερυψωμένων κεντρικών οδικών αρτηριών, καθώς και τον ανασχεδιασμό του λιμανιού της πόλης. Στο Σαν Φρανσίσκο κάτοικοι συνεργάζονται με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» της πόλης σε τυφώνες, πλημμύρες, σεισμούς και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία των All Bay Collective εστιάζει στη δημιουργία ενός δικτύου λιμνών και ρυακιών στις κοινότητες Deep East Oakland, Alameda και San Leandro, τα γραφεία BIG, ONE και Sherwood οραματίζονται ένα μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο στο κέντρο της πόλης που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος αναψυχής και «τείχος» αναχαίτισης των κυμάτων, ενώ η ομάδα Public Sediment προτείνει την επανασύνδεση του χειμάρρου Alameda με τα έλη στην άκρη του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων χώρων δίπλα στο ποτάμι.
Ανάπλαση
Μολονότι «γεννήθηκαν» μέσα από μια θλιβερή αναγκαιότητα, τα συγκεκριμένα πρότζεκτ δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην πρόληψη μεγάλων καταστροφών, αλλά στην καλαίσθητη ανάπλαση των πόλεων, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε νέους ελεύθερους χώρους πρασίνου και, σε περίπτωση πλημμύρας, ο αστικός ιστός μένει άθικτος. Ο μόνος κίνδυνος έγκειται στο ότι, στα μάτια όσων έχουν την τύχη να ζουν στο Μανχάταν ή στα εύπορα προάστια του Σαν Φρανσίσκο, η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να φαίνεται απλώς σαν ένα ενοχλητικό αλλά εν πολλοίς διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου