Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

«Νέες» παραλίες για Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο

Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019

Το σχέδιο της Βοστώνης για να προστατεύσει το δικό της παραθαλάσσιο μέτωπο απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H Ημέρα της Γης γιορτάστηκε, χθες, σε δεκάδες χώρες του κόσμου με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και εκστρατειών ενημέρωσης. Και παρότι η επίσημη καμπάνια του Earth Day Network για φέτος περιστρέφεται γύρω από την εξαφάνιση των ειδών, την κοινή γνώμη τείνει να απασχολεί κυρίως το ενδεχόμενο εξαφάνισης ενός πολύ συγκεκριμένου θηλαστικού. Η προσαρμογή στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί ήδη στρατηγική προτεραιότητα για τα κράτη, τα οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα να κοιτάζουν «μπροστά».
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρκετές μεγαλουπόλεις ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για την προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών τους, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξουν ριζικά την «όψη» τους όπως πρόκειται να συμβεί στο Lower Μανχάταν. To μεγαλόπνοο σχέδιο, που αποκάλυψε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε πρόσφατο άρθρο του στο Νew York Magazine, έχει προϋπολογισμό 10 δισ. δολάρια και προβλέπει την επέκταση της ξηράς στο East River με στόχο την κατασκευή δύο υπερυψωμένων οικοδομικών τετραγώνων. Μία από τις πλέον «σύνθετες οικολογικές και κατασκευαστικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Νέα Υόρκη», το πρότζεκτ θα «μεταμορφώσει κυριολεκτικά το νησί του Μανχάταν», αναφέρει ο δήμαρχος. Η καινούργια «παραλία» θα προστατεύει το Financial District και τις γύρω περιοχές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τους τυφώνες τουλάχιστον έως το 2100.
Την ίδια ώρα, η Βοστώνη σχεδιάζει να προστατεύσει το δικό της παραθαλάσσιο μέτωπο, που εκτείνεται σε μήκος 75 χιλιομέτρων, με την κατασκευή «ενισχυμένων» παράκτιων πάρκων, κτιρίων ανθεκτικών στις πλημμύρες και υπερυψωμένων κεντρικών οδικών αρτηριών, καθώς και τον ανασχεδιασμό του λιμανιού της πόλης. Στο Σαν Φρανσίσκο κάτοικοι συνεργάζονται με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» της πόλης σε τυφώνες, πλημμύρες, σεισμούς και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία των All Bay Collective εστιάζει στη δημιουργία ενός δικτύου λιμνών και ρυακιών στις κοινότητες Deep East Oakland, Alameda και San Leandro, τα γραφεία BIG, ONE και Sherwood οραματίζονται ένα μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο στο κέντρο της πόλης που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος αναψυχής και «τείχος» αναχαίτισης των κυμάτων, ενώ η ομάδα Public Sediment προτείνει την επανασύνδεση του χειμάρρου Alameda με τα έλη στην άκρη του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων χώρων δίπλα στο ποτάμι.
Ανάπλαση
Μολονότι «γεννήθηκαν» μέσα από μια θλιβερή αναγκαιότητα, τα συγκεκριμένα πρότζεκτ δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην πρόληψη μεγάλων καταστροφών, αλλά στην καλαίσθητη ανάπλαση των πόλεων, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε νέους ελεύθερους χώρους πρασίνου και, σε περίπτωση πλημμύρας, ο αστικός ιστός μένει άθικτος. Ο μόνος κίνδυνος έγκειται στο ότι, στα μάτια όσων έχουν την τύχη να ζουν στο Μανχάταν ή στα εύπορα προάστια του Σαν Φρανσίσκο, η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να φαίνεται απλώς σαν ένα ενοχλητικό αλλά εν πολλοίς διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου