Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Κατσιματίδης σε «ΝΥPost» για Αγιο Νικόλαο: Δεν θα δώσουν χρήματα αν είναι επικεφαλής η Αρχιεπισκοπή


Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2019



Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, έχει πιέσει 7 σημαντικές προσωπικότητες να ενταχθούν στην ομάδα που προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες για τον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κ. Melissa Klein της «New York Post».
«Θέλει ο ναός να ολοκληρωθεί», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο ομογενής επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis), ένας εκ των 7. Ο κ. Κατσιματίδης, σημείωσε ότι οι δωρητές είναι έτοιμοι να μπουν επρός, αλλά μόνο αν μία νέα ομάδα έμπαινε επικεφαλής. «Αν η Αρχιεπισκοπή είναι επικεφαλής δεν θα δώσουν τα χρήματα» (If the Archdiocese is in charge, they’re not giving the money), επεσήμανε.
Η κίνηση αυτή, ανέφερε το άρθρο, έρχεται καθώς οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2011, έκαναν Ανάσταση για 18η χρονιά χωρίς «σπίτι».
Η «New York Post» υπενθύμιζε:
Η αναδόμηση του ναού σταμάτησε το Δεκέμβριου του 2017 όταν η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή ξέμεινε από χρήματα για το έργο των 80 εκατ. δολ.
Ορισμένα από τα χρήματα κατέληξαν στην ενίσχυση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνα.
Η μισοτελειωμένη εκκλησία δεν αποτελεί το καλύτερο θέαμα στο Σημείο Μηδέν. Βρίσκεται σε οικόπεδο που ανήκει στη Λιμενική Αρχή με τυπικό ενοίκιο 1 δολ. το μήνα.
Η Αρχιεπισκοπή είχε πρι ότι θα χρειαστούν 40 εκατ. δολ. για να ολοκληρωθεί ο ναός, τον οποίο σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας, Σαντιάγο Καλατράβα (Santiago Calatrava). Επρόκειτο να λάμπει τη νύχτα και να αποτελεί «ένα πνευματικό φάρο ελπίζας και αναγέννησης.
Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Κατσιματίδη δεν θα δοθούν χρήματα από την Πολιτεία.
Ο κ. Κουόμο, εκτός από τον κ. Κατσιματίδη έχει προτείνει να ενταχθούν στην ομάδα των Φίλων του Αγίου Νικολάου, ο δωρητής των Δημοκρατικών, Ντένις Μεχίελ (Dennis Mehiel) και η Μαντλείν Σίγκας (Madeline Singas), Περιφερειακή Εισαγελέας της Nassau County, ανέφεραν πηγές της «NY Post».
Ο κ. Αντώνιος Παρόπουλος (Andonios Paropoulos), από την Αρχιεπισκοπή, είπε ότι «δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα» με τις επιλογές του κ. Κουόμο.
Ακόμη, σημείωσε ότι η ομάδα δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο ενεργό fundraising από τότε που σχηματίστηκε στα τέλη του 2018.
Εκπρόσωπος του κ. Κουόμο είπε ότι ο κυβερνήτης «επικοινώνησε με τη Λιμενική Αρχή, που προσπαθεί να βοηθήσει με το έργο» που έχει σταματήσει.
Ο «Ε.Κ.» για ανησυχία της Λιμενικής Αρχής 
Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Κ.» είχε γράψει το Δεκέμβριο του 2018 για την ανησυχία που εξέφρασε η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης -Port Authority- σε επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή της κ. Ρίτσαρντ Κότον (Richard Cotton), με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2018, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο υπό κατασκευή ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.
«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Κότον.
Επίσης, στην επιστολή του υπογράμμιζε ότι «το ημιτελές κτίριο τώρα είναι αταίριαστο στο όλο κτιριακό συγκρότημα» και χαλάει ολόκληρη την εικόνα του κτιριακού συγκροτήματος που έχει ανεγερθεί εκ βάθρων στην περιοχή του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απάντησε με επιστολή στις 14 Νοεμβρίου 2018, στην οποία γράφει, πως «κανείς άλλος δεν ανησυχεί περισσότερο από εμένα για τη διακοπή της ανοικοδόμησης».
Ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτει την πληροφορία, που πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Κ.», στον κ. Κότον πως «ανακαλύψαμε το 2017 την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής η οποία όχι μόνο επηρέασε τη λειτουργία της εθνικής Εκκλησίας αλλά επίσης και την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Προς μεγάλη μας λύπη και έκπληξη ανακαλύφθηκε πως μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, περίπου $8,5 εκατομμύρια οφείλονταν στους εργολάβους και σε άλλους για εργασία που είχαν επιτελέσει στο έργο του Αγίου Νικολάου».
Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου
Επίσης, ο «Ε.Κ.» έχει γράψει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018, ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έκανε «πρόσθετα σημαντικά βήματα» για την επανέναρξη της κατασκευής και ολοκλήρωσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και ορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο (St. Nicholas Board of Trustees) για την αναδόμηση του ναού και η διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων.
Επτά μέλη προέρχονται από την αρχική ενορία του Αγίου Νικολάου, 7 μέλη διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και 6 μέλη είναι ex-officio ως επικεφαλής έξι μεγάλων οργανώσεων ως εξής:
Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων, ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», ο πρόεδρος του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και ο πρόεδρος της AHEPA.
Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός, οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» (Friends of St. Nicholas, Inc.) και έχει κατατεθεί αίτημα εγγραφής του στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε βάσει των συστάσεων της Εκθέσεως της δεύτερης φάσης που εκπόνησαν η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή και η Price waterhouse Coopers Advisory Services LLC (PwC) σχετικά με την ανοικοδόμηση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.
Η εταιρεία έχει συσταθεί με σκοπό να συγκεντρώσει, να επενδύσει, προσφέρει και εκταμιεύσει κεφάλαια για την κατασκευή και τη βελτίωση του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.
Οι αρχικοί διευθυντές της εταιρείας, γνωστοί και ως «έφοροι» (trustees) είναι οι Ελέιν Αλλεν (Elaine T. Allen), Ολγα Παυλάκου (Olga Pavlakos) και Μιχαήλ Ψαρός (Michael Psaros).
Ο αριθμός των εφόρων προβλέπεται να αυξηθεί έως και 15 άτομα και αναμένεται να συμπεριλάβει μέλη από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Τα άρθρα συστάσεως της Εταιρείας προβλέπουν ότι αυτή θα διαλυθεί ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία θα διανεμηθούν απ’ ευθείας στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ή για το όφελός του.
Ο κ. Μιχάλης Ψαρός προέβη τότε στην ακόλουθη αποκλειστική δήλωση στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Πρέπει να οικοδομήσουμε τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Οπως γνωρίζετε, έχω ομιλήσει για την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ναού σε ομιλίες, συνεντεύξεις κι ακόμα έβαλα ολόκληρη σελίδα καταχώρηση στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 προς τιμή εκείνων που μαρτύρησαν και να θυμίζω στην Ομογένεια την ανάγκη αποπεράτωσης του Ναού.
»Οπως έχω πει σε δηλώσεις μου στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και σε άλλα Ελληνικά και Ορθόδοξα Μέσα Ενημέρωσης, η Ελέιν Αλλεν (η διάδοχός μου ως ταμίας) εργάσθηκε πολύ εντατικά με μία ομάδα πολύ ταλαντούχων δικηγόρων οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν για τη δημιουργία των ‘Φίλων του Αγίου Νικολάου’, που θα είναι το όχημα συγκέντρωσης και διάθεσης χρηματικών ποσών σχετιζόμενα με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.
»Συμφώνησα να είμαι ένας από τα μέλη του νέου Οργανισμού ‘Οι Φίλοι των Αγίου Νικολάου’, με την προϋπόθεση ότι θα εργαζόμασταν υποστηρικτικά στις προσπάθειες του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου για συγκέντρωση των ποσών για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου. Ο π. Αλέξανδρος είναι το μόνο ικανό πρόσωπο το οποίο μπορεί να συγκεντρώσει τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Ναού».
Ο κ. Ψαρός δήλωσε ακόμα πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως χρειαζόταν μία τελείως ανεξάρτητη οντότητα, ξεχωριστή από την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να έχει εμπιστοσύνη και πίστη ώστε να συμβάλλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για τον Αγιο Νικόλαο. Η προσωπική μου προϋπόθεση δέσμευσης σ’ αυτή την πολύτιμη και άξια προσπάθεια ήταν η ανεξαρτησία του οργανισμού ‘Φίλοι του Αγίου Νικολάου’ ο οποίος θα είναι τελείως διαφανής και υπεύθυνος έναντι των δωρητών και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
»Ολα τα συγκεντρωθέντα ποσά θα ανακοινώνονται αμέσως μαζί με τα συνοδευόμενα έξοδα. Διευκρινίζεται ότι οι ‘Φίλοι του Αγίου Νικολάου’ δεν είναι Διοικητικό Συμβούλιο/Εφοροι του Αγίου Νικολάου. Είναι το όχημα συγκέντρωσης και διάθεσης του κεφαλαίου κατά τρόπο υπεύθυνο, και διαφανή.
»Η Κοινότητά μας πρέπει να επαναφιερωθεί στην ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου. Θα είναι ο ναός με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από οιαδήποτε άλλη Χριστιανική Δικαιοδοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας φάρος της Ορθοδοξίας προς τον κόσμο. Συγχαίρω τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ που εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο Ναό (του Αγίου Νικολάου) και στις προσπάθειες της κινητοποίησης της Κοινότητάς μας για την αποπεράτωση του».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου