Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Ανθεί το λαθρεμπόριο χρυσού από Αφρική προς Ευρώπη, ΗΠΑ

Το εμπόριο χρυσού στη «μαύρη» αγορά στηρίζεται σε εξορύξεις που γίνονται ακόμα και από παιδιά, χωρίς επίσημη εποπτεία και χωρίς διασύνδεση με μεγάλες εταιρείες. Αυτή η παράπλευρη παραγωγή χρυσού εξασφαλίζει την επιβίωση εκατομμυρίων Αφρικανών, αν και οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, διότι αφήνουν να διαρρέουν χημικές ουσίες σε ποταμούς ή στο υπέδαφος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ώρα που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό –με προεξάρχουσα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά τις αντίστοιχες της Γερμανίας και της Ιταλίας–, τεράστιες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου εξάγονται λαθραία από την Αφρική και μέσω των ΗΑΕ (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) κατευθύνονται στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αρχεία των τελωνειακών αρχών στα ΗΑΕ, που αναφέρει το Reuters, εισήχθη χρυσός αξίας 15,1 δισ. δολαρίων από την Αφρική το 2016, αξία υπερπολλαπλάσια του 1,3 δισ. δολαρίων το 2006. Το συνολικό βάρος ανερχόταν στους 446 τόνους έναντι των 67 τόνων του 2006 για τα ΗΑΕ. Πάντως, ο περισσότερος από αυτόν τον χρυσό δεν καταγράφηκε αντίστοιχα στα αρχεία των εξαγωγών παραγωγών χωρών της Αφρικής, αφήνοντας υπόνοιες για λαθρεμπόριο.
Χρυσάφι
Βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, γνωρίζουμε πως το 2018 οι κεντρικές τράπεζες μεγάλων χωρών αγόρασαν την περισσότερη ποσότητα χρυσού που είχαν αγοράσει ποτέ από τότε που έληξε η ιστορική περίοδος του Κανόνα του Χρυσού, προ σχεδόν πενήντα ετών. Κι ενώ μπήκε το 2019, η τάση αυτή εξακολούθησε, με τις υψηλότερες μηνιαίες αγορές να παρατηρούνται μέσα στον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος businessinsider.
Ας δούμε ποιες είναι οι δέκα χώρες με τα υψηλότερα αποθέματα. Στην πρώτη θέση βρίσκουμε τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν 8.133,5 τόνους, δηλαδή σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τη Γερμανία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Ιταλία στην τρίτη. Την περίοδο 1913-1961 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί τόσο χρυσό όσο και το 40% της αξίας του νομίσματός της. Ακολουθούν οι Γαλλία (4η), Ρωσία (5η), Κίνα (6η), Ελβετία (7η), Ιαπωνία (8η), Ολλανδία (9η) και στην τελευταία θέση απαντάνται η Ινδία (10η). Η Γερμανία διαθέτει 3.369,7 τόνους, ενώ το 2017 η Bundesbank (η κεντρική τράπεζα της χώρας) επαναπάτρισε χρυσό δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομία. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει το 2014 και η Ολλανδία, ενώ η Ελβετία των 8,4 εκατομμυρίων κατέχει τον περισσότερο κατά κεφαλήν χρυσό διεθνώς και συνολικά 1.040 τόνους.
Πολλές αφρικανικές χώρες παράγουν χρυσό. Εντούτοις, όπως αναφέρει στην αποκλειστική του έρευνα για το λαθρεμπόριο χρυσού το Reuters, ενώ στο τελωνείο των ΗΑΕ, που εισάγει αφρικανικό χρυσό, φαίνονται καταγεγραμμένες ποσότητες 15,1 δισ. δολαρίων, δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για εξαγωγές από την Αφρική. Επιπλέον, εξορυκτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, ανέφεραν στο Reuters ότι δεν προωθούν το πολύτιμο μέταλλο στα ΗΑΕ, οπότε φαίνεται πως φθάνει εκεί μέσω άλλων ανεπίσημων οδών. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς περί το εμπόριο οικονομολόγους, υποδηλώνει ότι μεγάλες ποσότητες μετάλλου φεύγουν από την Αφρική χωρίς να καταβάλλονται φόροι στις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Το εμπόριο χρυσού στη «μαύρη» αγορά, όπως αποτυπώνεται σε παλαιότερες έρευνες, στηρίζεται σε εξορύξεις που γίνονται ακόμα και από παιδιά, χωρίς επίσημη εποπτεία και χωρίς διασύνδεση με μεγάλες εταιρείες. Αυτή η παράπλευρη παραγωγή χρυσού εξασφαλίζει την επιβίωση εκατομμυρίων Αφρικανών, αν και οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, διότι αφήνουν να διαρρέουν χημικές ουσίες σε ποταμούς, στο έδαφος και στους βράχους. Η Γκάνα, η Τανζανία και η Ζάμπια διαμαρτύρονται διότι η παράνομη εξόρυξη και το λαθρεμπόριο γίνονται πλέον σε τεράστια κλίμακα, με μεγάλη ζημιά για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τέλος, όπως επισημαίνει o πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Αντο, η παράνομη εξόρυξη, που κάποτε γινόταν κατά τρόπο χειροποίητο, πλέον ελέγχεται συχνά από εγκληματικές οργανώσεις ξένης προέλευσης – η Γκάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική.
Πηγή: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου