Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Στη FYROM: Οριακά προηγείται ο «εκλεκτός» του Ζάεφ, η αποχή ο μεγάλος εχθρός

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2019



Το οριακό προβάδισμα του «εκλεκτού» του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι και το ρεκόρ αποχής, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της FYROς.Το οριακό προβάδισμα του «εκλεκτού» του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι και το ρεκόρ αποχής, παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες, όπως αναφέρει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή.
Ειδικότερα, οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 99,69% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,84% (323.333 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά το 42,24% (318.811 ψήφους).
Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 10,58% (79.812 ψήφους).
Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς – όπως υποστήριξε – ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στις 5 Μαΐου ο δεύτερος γύρος

Στις 5 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.
Σημειώνεται ότι για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες σε έξι μήνες.

Η μόνη που νίκησε από τον α΄γύρο ήταν η αποχή

Με δεδομένη όμως την πολύ χαμηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο, ανήλθε περίπου στο 42%, οι παραπάνω εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Συγκεκριμένα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 41,78% και είναι το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.
Τούτων δοθέντων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου όπως προαναφέρθηκε προκειμένου να είναι έγκυρες πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, οι δύο «μονομάχοι» πρέπει να ξεπεράσουν και τον σκόπελο της χαμηλής συμμετοχής, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος για τις εκλογές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς εμφανίζονται διατεθείμενοι να ψηφίσουν στις εκλογές.
Ο μεγάλος αριθμός πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκονται στο εξωτερικό -και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- οφείλεται κυρίως στη μαζική οικονομική μετανάστευση μέρους του πληθυσμού,που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια, ένα φαινόμενο που από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλείται «πανούκλα», το οποίο απειλεί να «αδειάσει» τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 1/4 του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέρος σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας να υπολογίζεται στην παρούσα φάση σε λίγο πάνω από 1,5 εκατομμύριο.
Πέραν αυτού, ένα μέρος του εκλογικού σώματος στη Βόρεια Μακεδονία φέρεται κουρασμένο από τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, αλλά και απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα, γεγονός που καταγράφηκε και στο υποτονικό κλίμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων των υποψηφίων.
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.
Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.
Η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

Ως εκ τούτου, στην προεκλογική αυτή εκστρατεία, ένα από τα βασικά θέματα της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η υποψήφια του VMRO-DPMNE, κινούμενη στη γραμμή του κόμματος αυτού, επέκρινε έντονα τη Συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και ιδιαίτερα επιζήμια για τα θετικά συμφέροντα της χώρας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας θα σεβαστεί το νέο Σύνταγμα και θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).
Από τη μεριά τους, οι Στέβο Πεντάροφσκι και Μπλέριμ Ρέκα υποστήριξαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί επιζήμιας για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας, Συμφωνίας των Πρεσπών είναι έωλοι και παραπλανητικοί.

Τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ

Με τη συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται τεστ για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και για τη γενικότερη πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.
Σε περίπτωση που ο Στέβο Πεντάροφσκι ηττηθεί στις εκλογές, τότε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση ζητήσει κάτι τέτοιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, αλλά θα επιβράδυνε και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την μεριά των Σκοπίων, καθώς θα ενίσχυε τις φωνές που αντιτίθενται στη Συμφωνία.
Αντίθετα, μία «καθαρή» νίκη στις προεδρικές εκλογές του υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού θα ενίσχυε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο VMRO-DPMNE, το οποίο, σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως θα αναγκαζόταν να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να απαλλαγεί από τα εθνικιστικά «βαρίδια» στο εσωτερικό του.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου