Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Το ιστορικό Zonars αλλάζει όνομα μετά από 80 χρόνια
Το διεθνώς γνωστό όνομά του θα αποχωριστεί το γνωστό στέκι Zonar’s, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.
Οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν μέσω των σόσιαλ μίντια την μετονομασία του καφέ-εστιατορίου σε Athénée.
Η ταμπέλα με το χρυσό σήμα του Zonars έχει ήδη αντικατασταθεί από μια καινούρια μετά από δικαστική διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Διόνυσος Zonars στην Ακρόπολη. Το κατάστημα μετονομάστηκε σε Athénée.
«Η ιστορία ξαναγράφεται στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Η νέα εποχή για το ιστορικό σημείο είναι εδώ και το νέο όνομα είναι »Athénée»», σημειώνουν οι ιθύνοντες στο Instagram.

Zonar’s, το πιο γοητευτικό καφέ της Αθήνας

Ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1939, ο Έλληνας ομογενής Κάρολος Ζωναράς γεννημένος στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, ανοίγει το  «πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης», όπως το ανέφερε σε χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς.
Ο Ζωναράς ήδη επιτυχημένος βιομήχανος με Σοκολατοβιομηχανία στην Αμερική, στο Οχάιο, ήξερε καλά τα μυστικά της δουλειάς που του είχε δημιουργήσει τεράστια περιουσία. Τα εγκαίνια του ιστορικού καφέ έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου.
Το καφέ στεγάστηκε στην γωνία του τότε Μετοχικού ταμείου Στρατού, στο οικοδομικό τετράγωνο που ήταν πριν οι στάβλοι του βασιλιά. Αρχιτέκτονες του πιο μοντέρνου τότε αρχιτεκτονικά τετραγώνου ήταν οι Βασίλης Κασσάνδρας και Λεωνίδας Μπόνης.
Το καφέ «έζησε» ως στέκι των Αθηναίων αλλά και όλων των προσωπικοτήτων και επί πολλές δεκαετίες αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης, τόπο συνάντησης  της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας.
Ιδιαίτερα, μεταπολεμικά, από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.
Θαμώνες του Ζόναρς από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα όπως η «αμερικάνικη» Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική.

Η πολυτέλεια του εσωτερικού του ήταν ασυναγώνιστη

Ξύλινες επενδύσεις από τον Βαράγκη, πολυέλαιοι, κρύσταλλα και οι καθρέφτες,  ακριβά σερβίτσια και λινά τραπεζομάντηλα μέχρι τέλους έδιναν ένα στίγμα ποιότητας και γοητείας διαχρονικής.
Εκεί οι Αθηναίοι δοκίμαζαν για πρώτη φορά γλυκά και παγωτά που έμοιαζαν με ευρωπαϊκά.
Το 1994 χαρακτηρίστηκε «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου», όπως και όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο ανήκει και ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και τις αρχές του 2000.

Η επόμενη μέρα μετά το θάνατο του Ζωναρά

Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Στις 26 Μαρτίου του 2001 η ιστορική καφετέρια έκλεισε τις πύλες της με μια λιτή ανακοίνωση: «Σε λίγες ημέρες κλείνει και το τελευταίο παραδοσιακό και τουριστικό κατάστημα »Ζόναρς». Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την αξιότιμη πελατεία που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της 61 χρόνια» ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση.
Τότε, ξεκίνησε η ανάπλαση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την εταιρεία Picar ΑΕΕ που την είχε αναλάβει, όπως και την εκμετάλλευση του κτιρίου για 25 χρόνια.
Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Zonars, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά Αρ Ντεκό στοιχεία του.
Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στην Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του.
Ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι η δικαστική διαμάχη οδήγησε τελεσίδικα στην αφαίρεση του ονόματος Zonars από την ιδρυτική και παραδοσιακή του έδρα, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη.
Δυστυχώς για την ιστορία της αστικής Αθήνας, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού.
Έτσι, 80 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του 1939, το Αθηναϊκό τοπόσημο στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée. Η παλιά ταμπέλα ξηλώθηκε ήδη. Το όνομα Ζόναρς δεν υπάρχει πουθενά.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου