Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ύμνος στην Ελλάδα το δείπνο της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ.-Ύμνος στην Ελλάδα και την Ομογένεια ήταν το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου στο οποίο σημειώθηκε αθρόα προσέλευση ομογενών από τη Βοστώνη, τα προάστια και πολλές πόλεις της Μασαχουσέτης και πολιτείες της  Νέας Αγγλίας. Έγινε στο κοινοτικό κέντρου του Καθεδρικού ναού Βοστώνης στο Μπρούκλαϊν με τιμώμενα πρόσωπα με το Βραβείο της Ελευθερίας στον ιδρυτή και πρόεδρο της Ενωσης «Παιδείας», Ηλία Τιμάζου και μεταθανατίως στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος φονεύθηκε στυγερά από την Αλβανική Αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο. Το βραβείο παρέλαβαν οι δύο του αδελφές που ήλθαν από τη Βόρειο Ήπειρο η Ανθή και η Ερμιόνη, τις οποίες παρουσίασε η εκ Βορείου Ηπείρου γραμματέας της Ομοσπονδίας Όλγα Φώτου. Το απέδωσε ο πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου «η Πίνδος» και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Τσούμπανος. Το βραβείο στον καθηγητή Ηλία Τομάζο επέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, ενώ τον παρουσίασε ο Κώστας Τραβαγιάκης.
Ο Κώστας Τραβαγιάκης αριστερά και ο Βασίλης Καυκάς δεξιά επιδίδουν το Βραβείο Ελευθερίας στον ιδρυτή και πρόεδρο της Ενωσης “Παιδεία”, Ηλία Τομάζο.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Παρευρέθηκαν ο ομογενής του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς, ο πολιτειακός γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι και η εκπρόσωπος του δημάρχου Βοστώνης, Μάρτιν Γουώλς, Ευγενία Σολή.
Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος δεν παρέστη στο δείπνο, αλλά έστειλε ως αντιπρόσωπο του τον ιερέα Βασίλειο Μπέμπη, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή και απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο Θεόδωρος Καλμούκος με τον Δημοσθένη Κατσαρό, φοιτητής της Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, ο οποίος έλαβε την υποτροφία του “Εθνικού Κήρυκα”.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας.
Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι ο επίσημος τελετάρχης της παρέλασης δεν πρόλαβε να παρευρεθεί στο δείπνο διότι αφίχθη αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βοστώνη από τις Βρυξέλες λόγω έκτακτης θεσμικής υπόθεσης που δεν τον επέτρεψε να φύγει από την έδρα του νωρίτερα όπως ανακοινώθηκε σχετικά.
Την εκδήλωση σημάδεψε η ομιλία του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Βοστώνη, λόγω του εθνικού και πατριωτικού της χαρακτήρα και την εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα της Ελλάδος.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου. Διακρίνονται οι συμπαρουσιαστές του προγράμματος Κώστας Τραβαγιάκης και Κέλλυ Πολυχρονίου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος
Ο κ. Ευθυμίου ανάμεσα στα άλλα είπε πως «Η Επανάσταση του 1821 έγινε για να αποτιναχθεί ο οθωμανικός ζυγός. Για να βγει ο ελληνισμός από το σκοτάδι και το Μεσαίωνα και να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της Δύσης, της προόδου και του Διαφωτισμού. Για να είναι όλοι οι Έλληνες ελεύθεροι, για να έχουν δικαίωμα στην περιουσία, για να ομιλούν ελεύθερα την ελληνική γλώσσα, για να γίνονται σεβαστά τα περιουσιακά τους δικαιώματα και για να ζουν σε κράτος δικαίου.
Δυστυχώς, τα δικαιώματα αυτά δε γίνονται όλα σεβαστά στην Αλβανία. Εκεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η αυτόχθονη και γηγενής, ελληνική μειονότητα αντιμετωπίζει προβλήματα που άπτονται της προστασίας των γλωσσικών, των θρησκευτικών και των περιουσιακών  δικαιωμάτων.
Πολλοί ομογενείς μας αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και καταπατήσεις
Αυτά όλα αγαπητοί συμπατριώτες δεν οδηγούν στην Ευρώπη,
Αλλά  απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη.
Και η Ελλάδα θα απλώνει τις φτερούγες της προστασίας της και δεν πρόκειται να δώσει εν λευκώ πράσινο φως στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας εάν δεν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ομογενών μας.
Και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής.
Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά σας.
Είναι απολύτως απαράδεκτο να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή σε ένα επεισόδιο στο οποίο εμπλέκεται η Αλβανική αστυνομία. Αυτή η τραγική υπόθεση θα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως.
Το δείπνο της Ομοσπονδίας. Διακρίνονται από αριστερά: Ο Βασίλης Κυράνης πρώην πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου “η Βόρειος Ηπειρος” Βοστώνης, ο Θεόφιλος Καμπερίδης ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο Ανδρέας Γκίτσελ καθηγητής του πανεπσιτημίου του Harvard και επικεφαλής του τεχνικού τμήματος τεχνών, Μιχάλης Γιαννούλης, από το Νιου Χαμσάιρ και Βασίλης Βασιλειάδης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Όπως πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, σεβασμός των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και ως προς την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ομογενών μας».
Σε άλλο σημείο τόνισε «δεν αφήνουμε κανένα πίσω στην Κύπρο.
Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ταυτοποιήθηκαν και επαναπατρίστηκαν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών, όσων ηρωικά έπεσαν αντιμαχόμενοι τις δυνάμεις του Αττίλα.
Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω ούτε στη Κωνσταντινούπολη, ούτε στη Ίμβρο, ούτε στην Τένεδο.
Όπως     δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, έτσι δεν ξεχνάμε τις τραγωδίες που μας σημάδεψαν. Τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, τους αγνοούμενους στην Κύπρο.
Και δεν ξεχνάμε κανέναν που μας βοήθησε».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλη Καυκάς, ανάμεσα στα άλλα είπε, «ευχαριστούμε όλους και όλους που ήρθαν από κοντά και από μακριά, από άλλες πολιτείες αλλά και από την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο.
Συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες για τις επιδόσεις τους.  Σας συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε καλή πρόοδο.  Ευχαριστούμε τους 25 νέους μας που είναι εδώ μαζί μας απόψε και αύριο φορώντας τις ελληνικές πατροπαράδοτες στολές θα παρελάσουν και θα συγκινήσουν το κόσμο.  Μπράβο λεβέντες μας.
Συγχαρητήρια στο ίδρυμα ΠΑΙΔΕΙΑ τον Ηλία Τομάζο και όλους αυτούς που βάζουν τα λιθαράκια για το μεγάλο και τόσο σπουδαίο έργο για τη μάθηση και τον Ελληνικό πολιτισμό.
Τα παιδιά που έλαβαν τις υποτροφίες.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Μνημονεύουμε και τιμούμε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, 2018 εκτελέστηκε από τις Αλβανικές δύναμης γιατί σήκωσε την Ελληνική σημαία στο χωριό του, τους Βουλιαράτες και καλωσορίζουμε την οικογένεια στη Βοστώνη για να πάρει ένα μικρό, πολύ μικρό σύμβολο ότι εμείς οι Έλληνες ομογενείς τιμούμε και μνημονεύουμε τους ήρωες.  Εκεί πάνω στο τραπέζι των επισήμων είναι μία ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα σε μία θέση κενή.  Την αφιερώσαμε στο Κωνσταντίνο και σας καλώ όλους και όλες να σηκωθείτε για ένα λεπτό σιγή για όλους τους ήρωες και πεσόντες στα πεδία των μαχών ή σε καιρό ειρήνης».
Είπε ακόμα πως «η Ομογένεια της Βοστώνης το έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι μπροστά στις όποιες προκλήσεις για τα εθνικά μας θέματα, είμαστε μπροστά για την Ελλάδα, είμαστε μπροστά για τον συνάνθρωπο, Έλληνα και μη. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την πρόοδο, αλλά συνάμα, είμαστε και συνυπεύθυνοι για ότι πάει στραβά και δεν το συζητάμε. Δεν το λύνουμε».
Το κεντρικό τραπέζι του δείπνο της Ομοσπονδίας. Διακρίνονται από αριστερά Δημήτρης Φιλιππίδης πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Ευγενία Σόλη εκπρόσωπος του δημάρχου Βοστώνης, γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, Ερμιόνη Κατσίφα, Ηλίας Τομάζος, Βασίλης Σαμαράς δήμαρχος Λόουελ, π. Βασίλειος Μπέμπης, γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, Βασίλης Καυκάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τραβαγιάκης συντονιστής τρου δείπνου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Η Ομοσπονδία απέδειξε ότι συνεργάζεται με όλους τους φορείς και είναι μπροστά στα εθνικά θέματα, το Μακεδονικό.  Η ομοσπονδία φωνάζει για την Βόρειο Ήπειρο και τα δικαιώματα του εκεί Ελληνισμού.  Η ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων φωνάζει και πρέπει να αναγνωριστεί η Ποντιακή Γενοκτονία.  353,000 αδέρφια μας του Πόντου θανατώθηκαν και εκατομμύρια εκριζώθηκαν από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.  Η Ομοσπονδία με τους Συλλόγους της και τους Εθελοντές και Εθελόντριες συμμετέχει και φωνάζει η Μακεδονία είναι μία και αυτή είναι Ελληνική».
Μήνυμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Δημήτρης Φιλιππίδης, ενώ η Ερμιόνη Κατσίφα αντί ομιλίας απέδωσε το ποίημα, «δύο μάνες».
Οι δύο πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δημήτρης Τσούμπανος και Γιάννης Νικολάου και η Εφη Νικολάου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.
Υποτροφίες έλαβαν τα εξής παιδιά: Τόμας-Τζον Νακόπουλος, Ελευθερία Λαμπροπούλου, Ευάγγελος Χωριάτης, Γεώργιος Χωριάτης, Δημοσθένης Κατσαρός, Χρίστο Φώτος, Αθανάσιος Αρβανίτης, Κατερίνα –Ελένη Καυκά.
Το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ χόρεψε όμορφους ελληνικούς χορούς. Η ορχήστρα «Αδελφοί Κόκκορα» διασκέδασαν τους παρευρεθέντες καθώς και οι Κρήτης μουσικοί Δημήτρης Ξυλούρης, Βασίλης Δραμουντάνης, και Νίκος Χατζής.
Το πρόγραμμα του δείπνου παρουσίασε η Κέλλυ Πολυχρονίου.
Ομογενείς στο δείπνο. Διακρίνευαι ο πρώτην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.Το κατάμεστο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου