Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας Ελληνες, οι Ελληνες του εξωτερικού




Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

ΑΘΗΝΑ. «Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας Έλληνες, οι Έλληνες του εξωτερικού», υπογραμμίζει σε άρθρο του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου, με αφορμή επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.
«Το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στοχεύει στην αποδυνάμωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εξοστρακίζοντας τον απόδημο Ελληνισμό από την πολιτική ζωή του τόπου», σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.
Το πλήρες άρθρο του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής:
Η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό αποτελεί βασικό σημείο πολιτικής συνέπειας για την Νέα Δημοκρατία.
Παρά όμως τις πολλαπλές και επί σειρά ετών τεκμηριωμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ρύθμιση του ζητήματος, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στοχεύει στην αποδυνάμωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εξοστρακίζοντας τον απόδημο Ελληνισμό από την πολιτική ζωή του τόπου.
Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο, το συνταγματικό «εκλέγειν» των Ελλήνων του εξωτερικού περιορίζεται στην εκλογή τριών βουλευτών, χωρίς όμως να υπολογίζεται η ψήφος τους στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων και επομένως στον καθορισμό των συνολικών εδρών που λαμβάνει κάθε κόμμα.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιστά τους Έλληνες του εξωτερικού ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ανάξιους να συνεισφέρουν ισότιμα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αφού δίνει μεν δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία του εξωτερικού), αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κι αυτό, διότι, επί της ουσίας οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν, όπως δέκα εκατομμύρια Έλληνες επί ελληνικού εδάφους, για την εκλογή της Βουλής. Θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές «Αποδήμων», αλλά η κατανομή των «υπολοίπων» 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων του εσωτερικού.
Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από τον Απρίλιο του 2016, έχει καταθέσει στη Βουλή Πρόταση Νόμου η οποία επιλύει αυτή την χρόνια εκκρεμότητα με τρόπο απλό, αδιάβλητο, δίκαιο, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η οποία είχε κατατεθεί και εκ νέου τον Οκτώβριο του 2017, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, στα προξενεία, και στις πρεσβείες.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιστή στις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας, άμεσα εφικτή και υλοποιήσιμη, έχοντας μοναδικό γνώμονα την δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, και δημοκρατικά στο μέλλον της πατρίδας τους.
Τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας είναι πολύ σημαντικά για να αντιμετωπίζονται με όρους επικοινωνιακού σχεδιασμού. Βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης εμπιστοσύνης που μαστίζει το πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση, με τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο παίζει με τους θεσμούς και με ευαίσθητα μηνύματα, οξύνει αντί να αμβλύνει αυτή την κρίση. Διχάζει αντί να επιδιώκει συνθέσεις. Ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου