Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Με επιτυχία το 43ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών στην Καλιφόρνια

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Το χορευτικό συγκρότημα «Τα Πουλάκια» της κοινότητας του Ευαγγελισμού στο Modesto Καλιφόρνιας Φωτογραφία Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου
ΟΝΤΑΡΙΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Με επιτυχία έγινε το Σαββατοκύριακο το 43ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, στην πόλη Οντάριο της Καλιφόρνιας, με αθρόα προσέλευση παιδιών και γονιών από τις κοινότητες και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του οικείου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε επί ημερών του αειμνήστου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Αντωνίου, δειλά-δειλά στην αρχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας αναδειχθεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού χορού εκτός Ελλάδος.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο οποίος είχε την εποπτεία της διοργάνωσης του φεστιβάλ είπε, πως ήταν «καταπληκτικό από πάσης απόψεως» και συμπλήρωσε «να φαντασθείτε ότι την Κυριακή είχαμε πάνω από τρεις χιλιάδες κόσμο».
Αναφορικά με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων και ομάδων, μας είπε ότι «είχαμε και φέτος μεγάλη συμμετοχή η οποία ανήλθε στα 112 συγκροτήματα χορευτικά και χορωδιακά από όλες σχεδόν τις κοινότητες της Μητροπόλεως».
Ο κ. Γεράσιμος υπογράμμισε πως «είχαμε τη χαρά φέτος να έχουμε μαζί μας από την Λάρισα το Ωδείο το οποίο αποτελείτο από πολύ καλά και ευγενικά παιδιά τα οποία άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις μαζί με τους δασκάλους τους» και συμπλήρωσε «ήταν κάτι το διαφορετικό».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κι ένας ζωτικός σύνδεσμος των παιδιών μας εδώ με τα παιδιά της Ελλάδος και βλέπει κανείς με συγκίνηση τον δεσμό αίματος, πολιτισμού, αξιών που τα συνδέει. Μου έλεγαν μάλιστα οι δάσκαλοι και οι δασκάλες τους πως το έργο αυτό που κάνετε εσείς εδώ δεν γίνεται πουθενά στον Κόσμο για την ελληνική νεολαία. Επίσης, είχαν έλθει και μερικοί δάσκαλοι μουσικής από την Ηπειρο οι οποίοι βοήθησαν τα διάφορα χορευτικά συγκροτήματα των κοινοτήτων μας να έχουν και ζωντανή μουσική για τους χορούς τους».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «τα έξοδα γενικά στη διεξαγωγή του φεστιβάλ τα καταβάλλουν οι κοινότητες. Εμείς η Μητρόπολη κάνουμε την διοργάνωση και υποστηρίζουμε οικονομικά όπως και όσο μπορούμε κοινότητες που δυσκολεύονται οικονομικά να συμμετάσχουν.
»Υποστηρίξαμε λόγου χάρη την κοινότητα της Χαβάης διότι αν και υπάρχουν χρήματα οι λαϊκοί ηγέτες εκεί δεν δίνουν πολλά για τη νεολαία οπότε βάλαμε εμείς πολλά έξοδα για να τα φέρουμε επτά παιδιά από τη Χαβάη εκ των οποίων, σημειώστε μόνο ένα έχει ελληνικό αίμα, τα υπόλοιπα είναι από τη Χαβάη παιδιά μεικτών γάμων, Ορθόδοξα βέβαια.
Φωτογραφία Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.
»Να τα βλέπατε όμως πόσο όμορφα χόρευαν και τραγουδούσαν στα ελληνικά και μάλιστα πήραν και βραβείο. Υπάρχει ένας κύριος εκεί ονόματι Σκορδέλης ο οποίος και μέλος της Οπερας στη Χαβάη είναι και καλλιεργημένος άνθρωπος με καταγωγή από τα Επτάνησα και διδάσκει πολλά στα παιδιά κι όλα στα ελληνικά».
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος ανέφερε πως «είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος ενθουσιάσθηκε πάρα πολύ και παρακολούθησε όλο το πρόγραμμα και την Κυριακή προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Συνεδριακό Κέντρο με εκκλησίασμα που υπερέβη τις τρεις χιλιάδες λαού».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου