Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με την ελπίδα για «σπουδαία πράγματα» (βίντεο)



Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, 2019



(AP Photo/ Evan Vucci)Share
ANOΪ. ΒΙΕΤΝΑΜ. Με τον υπόλοιπο Κόσμο να παρατηρεί με νευρικότητα τα όσα σημειώνονται στο Ανόι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκλήρωσαν την Τετάρτη την δεύτερη ιστορική τους συνάντηση.
Και όλοι αναρωτιούνται τι απαίτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος και τι είναι πρόθυμη να αποποιηθεί η Πιονγιάνγκ σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε αυτή τη συνάντηση τα αποτελέσματα θα είναι «αντάξια της πρώτης (σ.σ. στη Σιγκαπούρη) ή και καλύτερα».
Αν και πολλοί ειδικοί είναι σκεπτικοί με το αν ο Κιμ θα παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, όπως δείχνει, τα οποία όμως θεωρεί ως την καλύτερη εγγύηση για να διατηρηθεί στην εξουσία, εν τούτοις επικράτησε στο Ανόι ένας σχεδόν φεστιβαλικός ενθουσιασμός σχετικά με τις προετοιμασίες που οδήγησαν στην συνάντηση των δύο ηγετών.
Κατά τη συνάντηση ο Τραμπ, μετά τις συνήθεις χειραψίες, τα χαμόγελα και τα καλά λόγια, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο επιτελάρχης Μικ Μαλβέινι (Mick Mulvaney). Και ο Κιμ είχε δύο συνεργάτες, επίσης, ενώ υπήρξαν και μεταφραστές.
«Πιστεύω πως θα είναι επιτυχημένη», είπε πριν τη συνάντηση ο Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το τετ-α-τετ, που θα είναι επικεντρωμένο στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, θα είναι «αντάξιο του πρώτου ή καλύτερο».
«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά μεγάλα αποτελέσματα που θα χαιρετισθούν απ’ όλους», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, ντυμένος με το παραδοσιακό κοστούμι του σε στυλ Μάο. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συμβεί αυτό».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος ονειρεύεται να επιτύχει εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, βρίσκεται υπό πίεση μετά την πρώτη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια μάλλον αόριστη δήλωση περί «αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».
Οι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ώστε να δώσει την εντύπωση μιας σημαντικής προόδου και να αποσπάσει την προσοχή απ’ αυτά που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν, ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου μια εκρηκτική μαρτυρία.
Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έδωσε συγκεκριμένες ενδείξεις για τις συγκεκριμένες προόδους που θα μπορούσαν να ανακοινωθούν την Πέμπτη, δεύτερη και τελευταία ημέρα αυτής της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη βιετναμική πρωτεύουσα.
Περιορισμός στην ενημέρωση
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος περιόρισε σημαντικά την πρόσβαση στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση με τον Κιμ. Τέσσερις δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου και του «Associated Press», δεν έλαβαν πρόσβαση, ενώ στο δείπνο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί κανένας δημοσιογράφος.
Η απαγόρευση έγινε όταν δύο δημοσιογράφοι πριν την συνάντηση ρώτησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με την αναμενόμενη κατάθεση του Μίκαελ Κόεν στο Κογκρέσο.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, κοινοποίησε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «λόγω της ευαίσθητης φύσης των συναντήσεων περιορίζουμε την επιλογή των ΜΜΕ στο δείπνο σε μικρό αριθμό».
Ο περιορισμός ήταν μία ξαφνική αλλαγή. Ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει ότι θα ισχύσει ο συνηθισμένος αριθμός 13 δημοσιογράφων που συνήθως ακολουθούν τον Πρόεδρο σε κάθε του συνάντηση.
Πριν τη συνάντηση
Πριν τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη Γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην Ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας τη λέξη «τρομερές» με κεφαλαία, για έμφαση, όπως συνηθίζει.
Tι αναφέρουν ειδικοί
Ο Τραμπ και ο Κιμ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να δείξουν ότι τα πάνε καλά, όπως αποκαλύπτουν οι πολύ καλά χορογραφημένες πρώτες στιγμές της συνάντησής τους στο Ανόι, επισημαίνουν ειδικοί στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος.
Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του Κόσμου από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος περπατά προς τον Κιμ, με την παλάμη του να κοιτά προς τα πάνω, προτού οι δύο ηγέτες αγκαλιαστούν και με συγχρονισμένες κινήσεις γυρίσουν για να αντικρίσουν τις κάμερες.
«Και οι δύο προσπαθούν να δείξουν ότι η σχέση τους έχει βελτιωθεί από την προηγούμενη φορά» που συναντήθηκαν, είπε ο Αλαν Πιζ, ένας Αυστραλός ειδικός στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας βιβλίων για το θέμα. «Η αντιγραφή των κινήσεων μεταξύ τους είναι αρκετά ισχυρή».
Σύμφωνα με τον Πιζ, το «καθρέφτισμα» των κινήσεων συνίσταται στον τρόπο που οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι έχουν μια καλή σχέση, αντιγράφουν ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου, ώστε να τον κάνουν να νιώσει άνετα.
Ειδικοί σημειώνουν ότι η επαφή τους σήμερα αντιπαραβάλλεται με την ιστορική πρώτη συνάντησή των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη πριν από 8 μήνες, όταν επιδίωκαν να προβάλουν μια αίσθηση ελέγχου της όλης κατάστασης, ανταλλάσσοντας «δυνατές» χειραψίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου