Ενα βήμα πριν από την έξοδο από την Attica Bank ο Τάκης Ρουμελιώτης | tanea.gr
Πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Attica Bank βρίσκεται ο πρόεδρός της Τάκης Ρουμελιώτης και όπως όλα δείχνουν, αν όχι νωρίτερα, τότε τη Δευτέρα θα του ανακοινωθεί η αποχώρηση από την τράπεζα.
Για εκείνη την ημέρα ο κ. Ρουμελιώτης έχει λάβει πρόσκληση για ακρόαση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Σ. Παντελιά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παντελιάς επικρίνει σε επιστολή του τον πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής γιατί, όπως ισχυρίζεται, ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι κατέχει θέση μη εκτελεστικού προέδρου. Επιπλέον, ασκεί κριτική στον κ. Ρουμελιώτη γιατί δεν επιτελεί αποτελεσματικά το ρόλο του προέδρου και δεν συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό ίδρυμα.

Παρασκήνιο

Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο κι εδώ και μερικούς μήνες ο κ. Ρουμελιώτης ήταν ουσιαστικά εκτός τράπεζας.
Τόσο η ΤτΕ όσο και κύκλοι εντός της τράπεζας Αττικής του χρεώνουν το επεισόδιο που έγινε πριν από τις γιορτές όταν ήρθαν στα χέρια με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Θ. Πανταλάκη.
Επίσης του χρεώνουν και το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της τράπεζας, γεγονός που δεν συμβάλει στις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Attica Bank.
Μετά την αποκάλυψη του καταναλωτικού δανείου των 100.000 ευρώ που πήρε ο Παύλος Πολάκης, το ποτήρι ξεχείλισε για τον κ. Ρουμελιώτη. Τραπεζικοί κύκλοι έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενδεχομένως ο ίδιος να μεσολάβησε για το δάνειο αυτό καθώς θεωρείται τοποτηρητής της κυβέρνησης στην τράπεζα.
Από την άλλη, ευθύνες έχει και η κυβέρνηση για την καθυστέρηση της αλλαγής του προέδρου καθώς η υπόθεση αυτή είναι σε εκκρεμότητα εδώ και τρεις σχεδόν μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προταθεί για τη θέση του προέδρου η Κερασίνα Ραυτοπούλου, η οποία προέρχεται από το περιβάλλον του Γιάννη Δραγασάκη.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του κ. Ρουμελιώτη είναι ειλημμένη, είτε αντικατασταθεί από την κ. Ραυτοπούλου είτε από κάποιον άλλον.

Τι λέει το περιβάλλον του

Πηγές προσκείμενες στον κ. Ρουμελιώτη, απαντώντας στην κλήση του σε… απολογία (επί της ουσίας) έλεγαν ότι όσα του καταμαρτυρά η ΤτΕ είναι ατεκμηρίωτα και αβάσιμα. Ότι πρόκειται για αόριστες κατηγορίες που δεν μπορούν ούτε να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Ρουμελιώτη, ούτε, πολύ περισσότερο, να επιφέρουν κυρώσεις.
Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι ο Π. Ρουμελιώτης ήταν εκείνος που, μεταξύ άλλων ενεργειών, απαίτησε την επιστροφή των δανείων των πολιτικών κομμάτων τα οποία είχαν δοθεί σε fund για την εκποίησή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Συνεργάτες του έλεγαν επίσης ότι ο καθηγητής, πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και οι διοικητικές του ικανότητες έχουν κριθεί τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν «πολιτική» την πρόσκληση του κ. Ρουμελιώτη.
TA NEA