Το κτίριο «Μονακό», το πολυτελές οχυρό του πρώην βαρόνου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν της Κολομβίας ισοπεδώθηκε σήμερα με ελεγχόμενη έκρηξη. Η δημοτική Αρχή της πόλης προχωρεί τα σχέδια της για τη δημιουργία στη θέση του  ενός πάρκου αφιερωμένου στα θύματα της ναρκο-τρομοκρατίας.
Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στις 11:53 τοπική ώρα (18:53 ώρα Ελλάδας.) Τρία δευτερόλεπτα αργότερα, μπροστά σε 1.600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων του Εσκομπάρ, οι οκτώ όροφοι του καταφυγίου του «capo» του Καρτέλ του Μεντεγίν μετατράπηκε σε ερείπια. Ένα σύννεφο λευκής σκόνης κάλυψε τον ουρανό για λίγα λεπτά, με τους πυροσβέστες να ρίχνουν νερό για να πέσει η σκόνη.
Αντιμέτωπος με ένα κομμάτι της κολομβιανής κοινωνίας που υποστήριζε τη διατήρηση του κτιρίου ως μνημείο του αιματηρού πολέμου των καρτέλ κοκαΐνης, ο δήμος ξεκίνησε μια εκστρατεία τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα «διαγραφής της Ιστορίας» αλλά «μεταμόρφωσης της».
Η κατεδάφιση του Μονακό «αντιπροσωπεύει την ήττα της κουλτούρας της παρανομίας (…) Αυτό σημαίνει ότι η Ιστορία δεν θα γραφτεί από την μεριά των δημίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, μπροστά από το μελλοντικό πάρκο Inflexio, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Στη θέση του Μονακό – σύμβολο της χλιδής του Εσκομπάρ, το οποίο ήταν ήδη ετοιμόρροπο – θα δημιουργηθεί ένας χώρος 5.000 τετραγωνικών μέτρων στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης περιόδου της ναρκο-τρομοκρατίας στις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών διεξήγαγαν έναν ανελέητο πολύνεκρο πόλεμο.
Η καταστροφή του κτιρίου, λίγο παραπάνω από 25 χρόνια μετά το θάνατο του Εσκομπάρ – που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 1993- είναι μέρος της εκστρατείας του δήμου για να αφηγηθεί την ιστορία που δεν εμφανίζεται σε σειρές ή τουριστικές εκδρομές που οργανώνονται στα βήματα των ναρκέμπορων (narcos).
Μέχρι πρόσφατα, ομάδες τουριστών επισκέπτονταν καθημερινά το τεράστιο λευκό κτίριο που έχτισε ο Εσκομπάρ στη δεκαετία του 1980, στην καρδιά της Ελ Πομπλάντο, μιας από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες του Μεντεγίν. Πριν εγκαταλειφθεί, το Μονακό στέγαζε για αρκετά χρόνια δημόσιους φορείς, όπως και υπηρεσίες της αστυνομίας.
Από πέρυσι, τουρίστες που συμμετείχαν σε «ναρκο-τουριστικές» ξεναγήσεις, είδαν τον τοίχο του κτιρίου καλυμμένο με τεράστιες αφίσες άλλων «πρωταγωνιστών» του αιματηρού πολέμου ναρκωτικών: Αστυνομικών, δημοσιογράφων, δικαστών, ατόμων που φονεύθηκαν με διαταγή του βαρόνου της κοκαΐνης.
«Σεβαστείτε τη θλίψη μας, τιμούμε τα θύματα μας (1983-1994) – 46.612 ζωές λιγότερες», έγραφε ένα από τα πλακάτ, που εξαφανίστηκε έπειτα την κατάρρευση του κτιρίου.
Ο δήμαρχος του Μεντεγίν Φεντερίκο Γκουτιέρες πιστεύει σήμερα ότι η ιστορία αυτού του παρελθόντος πρέπει να γραφτεί υπέρ των θυμάτων.
«Η κατεδάφιση είναι ένα βήμα, αλλά ίσως οι απαιτήσεις και οι φωνές των θυμάτων είναι αυτό που μπορεί πλέον να φοβίσει αυτό το φάντασμα», πρόσθεσε ο Αλόνσο Σαλαζάρ του βιβλίου «Η παραβολή του Πάμπλο» και πρώην δήμαρχος της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας να σβηστούν τα ίχνη του «capo», ένα αντίγραφο του αεροπλάνου με το οποίο είχε μεταφερθεί η πρώτη αποστολή της κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσύρθηκε τον Ιανουάριο από την πύλη του ‘Hacienda Napoles’ μιας τεράστιας έκτασης ιδιοκτησίας του Εσκομπάρ στη βορειοδυτική Κολομβία, όπου έζησε ο βαρόνος και όπου είχε δημιουργήσει εκεί μέχρι και ζωολογικό κήπο και έχει μετατραπεί σήμερα σε πάρκο ψυχαγωγίας.