Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Δύο «όχι» στη μελέτη του υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην περιοχή της Ακρόπολης

21s1b03--2
Δύο φορές απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών η μελέτη του υπό ανέγερση κτιρίου. Οπως έκρινε το γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τα ύψη των όμορων κτιρίων και τη σχέση της περιοχής με τον Βράχο της Ακρόπολης, ενώ το κτίριο «δίνει την αίσθηση ότι αναπτύσσεται σε μια λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας και όχι σε μια γειτονιά όπου συνυπάρχουν όλες οι στρώσεις της πόλης των Αθηνών». Η μελέτη του δεύτερου, υπό ανέγερση κτιρίου επανεισάγεται την προσεχή Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Την τοποθέτηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (γνωμοδοτικό όργανο που υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) έφερε χθες στο φως η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ). Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Ξυνομηλάκης, η μελέτη του κτιρίου της οδού Μισαραλιώτου (που αφορά ένα νέο κτίριο και ένα διατηρητέο) κατατέθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του προηγούμενου έτους, το Συμβούλιο όμως αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά ζητώντας διευκρινίσεις. Η υπόθεση επανεξετάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο η γνωμοδότηση ήταν και πάλι αρνητική. Ως προς το πολυώροφο κτίριο κρίνεται ότι «δεν έλαβε υπόψη τα ύψη και τη δομική οργάνωση των όψεων των όμορων κτιρίων», αλλά ούτε και την εικόνα της γειτονιάς όπου συνυπάρχουν νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά, μεσοπολεμικά, μοντερνιστικά και σύγχρονα κτίρια.
«Το συμβούλιο ομόφωνα διατυπώνει την άποψη ότι το συνολικό ύψος και ο όγκος του κτιρίου, σε συνδυασμό με τα μορφολογικά στοιχεία του, εντείνουν τα ζητήματα ένταξης του κτιριακού συνόλου στην κλίμακα της πόλης, αποσταθεροποιώντας τη σχέση του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως με τις γύρω από αυτόν αστικές περιοχές. Προτείνει δε τη συνολική επανεξέταση του κτιρίου ως προς το ύψος και τον συνολικό όγκο».
«Το κτίριο είναι νόμιμο, όμως ο νέος οικοδομικός κανονισμός έχει τρεις δικλίδες ασφαλείας», λέει ο κ. Ξυνομηλάκης. «Η μελέτη χρειάζεται στην έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, του ΚΑΣ και της αρμόδιας διεύθυνσης (Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι νόμοι είναι γενικοί, δεν μπορούν να κρίνουν κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό υπάρχουν τα συμβούλια αυτά, ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις όσο ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Αυτό έπρεπε να έχει συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση». Ο κ. Ξυνομηλάκης συμφωνεί με την επανεξέταση των όρων δόμησης, αλλά όχι μόνο για του Μακρυγιάννη. «Αυτοί οι τόσο υψηλοί συντελεστές θα πρέπει να αναθεωρηθούν για το κέντρο της Αθήνας και για πολλές περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας». Μια ευρύτερη θεώρηση πρότεινε και ο πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», αναπλ. καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Οπως υποστήριξε σε συνέντευξη (Πρώτο Πρόγραμμα) πρέπει να αναθεωρηθούν τα όρια του ιστορικού κέντρου. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε. Αντίθετα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς υποστήριξε πιο ριζοσπαστικές λύσεις: σε συνέντευξή του (Πρώτο Πρόγραμμα) εκτίμησε ότι το κτίριο που έχει ήδη ανεγερθεί (στην οδό Φαλήρου) θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Η έτερη περίπτωση (οδός Μισαραλιώτου) θα επανεισαχθεί την Τρίτη στο ΚΑΣ, όπως είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου